Пређи на садржај

Да ли Свето писмо говори о реинкарнацији?

Да ли Свето писмо говори о реинкарнацији?

Одговор из Светог писма

 Не, не говори. У Светом писму се не налази ни реч „реинкарнација“, нити било шта повезано с тим појмом. Веровање у реинкарнацију заснива се на учењу о бесмртности душе. a Међутим, Свето писмо каже да је човек душа и да је свака душа смртна (Постанак 2:7; Језекиљ 18:4). Након смрти, човек једноставно више не постоји (Постанак 3:19; Проповедник 9:5, 6).

Зашто реинкарнација није исто што и ускрсење?

 Библијско учење о ускрсењу није засновано на бесмртности душе. Према том учењу, Бог ће својом силом људе који су умрли вратити у живот (Матеј 22:23, 29; Дела апостолска 24:15). Ускрсење пружа дивну наду да ће они који су умрли поново живети на земљи и да више неће морати да умру (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

Зашто неки мисле да Свето писмо говори о реинкарнацији?

 Заблуда: Свето писмо каже да је Јован Крститељ реинкарнација пророка Илије.

 Чињеница: Бог је прорекао: „Ја вам шаљем пророка Илију“, а Исус је рекао да је Јован Крститељ испунио то пророчанство (Малахија 4:5, 6; Матеј 11:13, 14). Међутим, то није значило да је Јован Крститељ био Илијина реинкарнација. Сам Јован је рекао да он није Илија (Јован 1:21). Заправо, Јован је попут Илије објављивао Божји позив на покајање (1. Краљевима 18:36, 37; Матеј 3:1). Јован је био „пун духа и снаге као Илија“ (Лука 1:13-17).

 Заблуда: У Светом писму се израз „поново рођен“ односи на реинкарнацију.

 Чињеница: Свето писмо открива да се овај израз односи на духовно рођење које се одвија док је особа још жива (Јован 1:12, 13). То поновно рођење није резултат онога што је неко радио у прошлости, већ Божји благослов, који онима што су поново рођени пружа јединствену наду (Јован 3:3; 1. Петрова 1:3, 4).

a Веровања у бесмртност душе и реинкарнацију потичу још из древног Вавилона. Касније су индијски филозофи развили доктрину о карми. Према једној енциклопедији, карма је „закон узрока и последице по коме нечији поступци у садашњем животу утичу на његов будући живот“ (Britannica Encyclopedia of World Religions, 913. страна).