Пређи на садржај

Шта значи бити поново рођен?

Шта значи бити поново рођен?

Одговор из Светог писма

 Када се особа „поново роди“, то значи да између ње и Бога почиње један нови однос (Јован 3:3, 7). Бог је усваја као своје дете (Римљанима 8:15, 16; Галатима 4:5; 1. Јованова 3:1). Слично као и код дословног усвајања, особа мења статус и постаје део Божје породице (2. Коринћанима 6:18).

Зашто је поновно рођење потребно?

 Исус Христ је рекао: „Ако се неко поново не роди, не може видети Божје краљевство“ (Јован 3:3). Дакле, особа се мора поново родити да би могла с њим да влада у Божјем Краљевству. То краљевство влада с неба и зато Библија каже да особа поновним рођењем добија „наследство [...] на небесима“ (1. Петрова 1:3, 4). Они који се поново роде добијају гаранцију да ће краљевати с Христом (2. Тимотеју 2:12; 2. Коринћанима 1:21, 22).

Како се неко поново роди?

 Када је Исус говорио о овој теми, рекао је да ће они који се поново роде бити рођени „од воде и духа“ (Јован 3:5). То се односи на крштење у води и након тога крштење светим духом (Дела апостолска 1:5; 2:1-4).

 Исус је био прва особа која је поново рођена. Крстио се у Јордану, а након тога га је Бог помазао (крстио) светим духом. На тај начин, Исус се поново родио као Божји духовни син и надао се да ће поново добити живот на небу (Марко 1:9-11). Бог му је то омогућио тако што га је ускрснуо као духовно биће (Дела апостолска 13:33).

 И други који бивају поново рођени такође се крштавају у води пре него што добију свети дух a (Дела апостолска 2:38, 41). Након тога, ишчекују да ће живети на небу, што ће им Бог омогућити путем ускрсења (1. Коринћанима 15:42-49).

Заблуде о томе шта значи бити поново рођен

 Заблуда. Особа се мора поново родити да би била спасена или да би постала хришћанин.

 Чињеница. Христова жртва пружа спасење не само онима који бивају поново рођени и који ће владати с Христом на небу већ и поданицима Божјег Краљевства на земљи (1. Јованова 2:1, 2; Откривење 5:9, 10). Ови други имају прилику да живе заувек у рају на земљи (Псалам 37:29; Матеј 6:9, 10; Откривење 21:1-5).

 Заблуда. Особа може изабрати да се поново роди.

 Чињеница. Сви имају могућност да се спријатеље с Богом и буду спасени (1. Тимотеју 2:3, 4; Јаковљева 4:8). Међутим, Бог изабира оне који бивају поново рођени, то јест помазани светим духом. Према Библији, бити поново рођен „не зависи од онога ко има жељу нити од онога ко се труди, него од Бога“ (Римљанима 9:16). Бити „поново рођен“ у изворном тексту носи мисао о рођењу одозго, то јест рођењу које потиче од Бога (Јован 3:3).

a Изузетак је Корнелије и његово домаћинство (Дела апостолска 10:44-48).