Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Тројство библијско учење?

Да ли је Тројство библијско учење?

Питања читалаца

Да ли је Тројство библијско учење?

▪ Доктрина о Тројству се дефинише на много начина, а између осталог и овако: „Постоје три Особе божанске природе (Отац, Син и Свети дух) за које се каже да су вечне и свемоћне, да ниједна није већа или мања од друге, да је свака од њих Бог, али да су заједно само један Бог.“ Да ли је то библијско учење?

Да би се доказала ова доктрина, често се цитирају речи из Матеја 28:19. Према преводу др Лује Бакотића, Исус је рекао: „Идите дакле и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа.“ Истина, у овом стиху се спомињу и Отац, и Син, и свети дух. Међутим, уопште се не указује на то да су они једно. Исус је својим следбеницима поверио задатак да поучавају и крштавају људе у име Оца, Сина и светог духа. У шта су Јевреји као народ веровали?

Када су Израелци добили Мојсијев закон, који је сада део Библије, једна од заповести је била: „Немој имати других богова осим мене“ (Поновљени закони 5:7). Колико особа је ово изговорило? У Поновљеним законима 6:4 врло јасно пише: „Чуј, Израеле: Јехова, наш Бог, један је Јехова“ — а не троједан Бог. Израелци су управо били ослобођени из Египта, где су се обожавали Озирис, Изида и Хорус (слика лево) — једна од бројних тријада богова. Зато им је било речено да обожавају само једног Бога. Колико је било важно да народ разуме ову заповест? Рабин др Џ. Херц каже: „Ова узвишена изјава апсолутног монотеизма била је објава рата сваком политеизму [...] Шема искључује хришћанско учење о тројству као повреду јединствености Бога.“ a

С обзиром на то да је Исус рођен као Јеврејин, био је поучен тој истој заповести. Након крштења, искушавао га је Ђаво, коме је он рекао: „Одлази, Сатано! Јер је писано: ’Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи‘“ (Матеј 4:10; Поновљени закони 6:13). Из овог догађаја учимо најмање две ствари. Као прво, Сатана је покушавао да Исуса наведе да престане да обожава само Јехову, што не би имало смисла ако су Исус и Јехова једно. Као друго, Исус је јасно ставио до знања да постоји само један Бог када је рекао да треба служити „једино њему“. Није рекао „нама“, чиме би указао да је он део Тројства.

Када људи сазнају истину о Богу и одлуче да му служе, они се крсте „у име Оца и Сина и светог духа“ (Матеј 28:19). Они разумеју и прихватају Јеховин ауторитет и улогу Исуса Христа у остварењу Јеховине намере (Псалам 83:18; Матеј 28:18). Такође признају улогу и деловање Божјег светог духа, то јест силе којом се он служи (Постанак 1:2; Галатима 5:22, 23; 2. Петрова 1:21).

Учење о Тројству вековима збуњује људе. С друге стране, Исус је својим следбеницима обзнанио истину и усмерио их ка ’једином истинитом Богу‘, Јехови (Јован 17:3).

[Фуснота]

a Шема, молитва темељена на Поновљеним законима 6:4 којом се изражава вера у то да је Бог једини, представља главни део службе у синагоги.

[Извор слике на 23. страни]

Musée du Louvre, Paris