Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Обзнанио сам им твоје име“

„Обзнанио сам им твоје име“

„Обзнанио сам им твоје име“

„Објавио сам твоје име људима које си ми дао из света. [...] Обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га.“ (ЈОВАН 17:6, 26)

Шта то значи? Исус је обзнањивао Божје име тако што га је користио у својој служби. Док је јавно читао из светих списа, што је често чинио, изговарао је Божје лично име (Лука 4:16-21). Своје следбенике је поучавао да се моле овако: „Оче, нека се свети име твоје“ (Лука 11:2).

Да ли су се први хришћани држали тога? Апостол Петар је рекао старешинама у Јерусалиму да је Бог из свих народа изабрао „народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14). Апостоли и други су проповедали да ће ’свако ко призове Јеховино име бити спасен‘ (Дела апостолска 2:21; Римљанима 10:13). Такође су користили Божје име у својим записима. Тосефта, збирка јеврејских закона која је комплетирана око 300. године, говори о томе како су противници спаљивали хришћанске списе и каже: „Књиге јеванђелиста и књиге минима [вероватно хришћана јеврејског порекла] не треба сачувати од ватре. Могу изгорети [...] оне и Божје име које је у њима.“

Ко данас одговара том опису? У предговору једног превода Библије који је одобрило америчко Национално веће Христових цркава стоји: „Употреба било ког властитог имена за једног јединог Бога, као да постоје и други богови од којих га треба разликовати, прекинута је у јудаизму још пре хришћанске ере и стога је неприкладна и за универзалну веру коју заступа хришћанска црква“ (Revised Standard Version). Зато је у том преводу Божје име замењено титулом „ГОСПОД“. Недавно је Ватикан наложио католичким бискупима: „У хвалоспевима и молитвама Божје име у облику тетраграма ЈХВХ a не треба ни користити ни изговарати.“

Ко данас користи и обзнањује Божје лично име? Када је Сергеј из Киргизије био тинејџер, гледао је филм у ком је поменуто да се Бог зове Јехова. Након тога, десетак година није чуо Божје име. Када се касније преселио у Сједињене Државе, посетили су га Јеховини сведоци и показали му Божје име у Библији. Био је одушевљен што је пронашао људе који користе име Јехова. Занимљиво је да у једном речнику под одредницом „Јехова Бог“ стоји да је то „врховно божанство које признају Јеховини сведоци и једини бог кога обожавају“ (Webster’s Third New International Dictionary).

[Фуснота]

a У српском језику се Божје име обично преноси као „Јехова“ или „Јахве“.