Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Да ли морате веровати у Тројство да бисте били хришћанин?

Да ли морате веровати у Тројство да бисте били хришћанин?

У једном уџбенику за средњу школу у Данској, Danske Verdensreligioner — Kristendom, издатом 2007, Јеховини сведоци су описани као хришћанска мањина која се доследно држи Библије. Иначе, Јеховини сведоци су по броју верника трећа хришћанска религија у Данској.

Међутим, један бискуп Данске државне цркве оштро је критиковао одлуку аутора да у уџбеник укључи и Јеховине сведоке. Зашто? „Још нисам срео теолога који [Јеховине сведоке] сматра хришћанима“, рекао је тај бискуп. „Они не верују у Тројство, које је суштина хришћанства.“

Ауторка ове књиге, социолог религије Аника Хвитамар, објаснила је да када би људима поставили питање зашто се изјашњавају као хришћани, тешко да би ико рекао да је то зато што верује у Тројство. Надаље, у овом уџбенику у делу под насловом „Да ли сте хришћанин?“ стоји следеће: „Доктрина о Тројству представља једно од најтежих питања у хришћанској теологији.“ Затим се додаје: „Увек је било тешко објаснити хришћанима који нису ишли у теолошке школе зашто је Бог и даље један бог, а не три бога.“

„Доктрина о Тројству представља једно од најтежих питања у хришћанској теологији“

Оно што Библија говори о Богу и Исусу јасно је и једноставно. То није тешко разумети. У Божјој Речи се не може наћи нити реч „Тројство“, нити идеја о томе. Библија јасно каже да је Исус Христ Божји прворођени син (Колошанима 1:15). У њој је Исус описан и као „посредник између Бога и људи“ (1. Тимотеју 2:5). Што се тиче Оца, Библија каже: „Ти [си], коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:18).

Јеховини сведоци сматрају да је изузетно важно веровати у Исуса (Јован 3:16). Зато озбиљно схватају Исусову заповест: „Писано [је]: ’Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи‘“ (Матеј 4:10). Нема сумње да се они који се труде да буду послушни Исусовим заповестима могу назвати хришћанима.