Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ћеш сачувати беспрекорност?

Да ли ћеш сачувати беспрекорност?

Да ли ћеш сачувати беспрекорност?

„Докле год дишем, нећу одступити од беспрекорности своје!“ (ЈОВ 27:5)

1, 2. Шта треба да изградимо и која ћемо питања осмотрити?

 ЗАМИСЛИ да се пред тобом налазе планови за градњу куће. Док их разгледаш, дивиш се њеној функционалности. Радујеш се док размишљаш како ће се сваки члан твоје породице лепо осећати у њој. Међутим, зар се не би сложио да нема сврхе размишљати о свим тим плановима уколико стварно не саградиш кућу, уселиш се у њу и затим је одржаваш?

2 Слично томе, могли бисмо сматрати да је беспрекорност веома важна особина, која нама и онима које волимо може донети много добра. Али позитивно размишљање о њој мало нам користи ако не изградимо и сачувамо своју хришћанску беспрекорност. У данашњем свету, дословна градња често захтева велика улагања (Лука 14:28, 29). Слично томе, стицање беспрекорности захтева време и труд, али се и те како исплати. Осмотримо зато три питања: Како можемо бити беспрекорни? Како можемо сачувати своју хришћанску беспрекорност? Шта се може учинити ако особа неко време престане да поступа беспрекорно?

Како можемо бити беспрекорни?

3, 4. (а) Како нам Јехова помаже да градимо беспрекорност? (б) Како нам је Исус показао шта значи бити беспрекоран?

3 У претходном чланку смо видели да нам је Јехова указао част тиме што нам је дао прилику да сами одлучимо да ли ћемо поступати беспрекорно или не. Међутим, можемо бити срећни што у том погледу нисмо препуштени сами себи. Бог нас поучава како да градимо ту драгоцену особину и великодушно нам даје свој свети дух, који нам помаже да применимо његове поуке (Лука 11:13). Онима који живе беспрекорно он чак пружа заштиту у духовном погледу (Посл. 2:7).

4 Шта је Јехова учинио да би нам показао како да останемо беспрекорни? Пре свега, послао је свог Сина, Исуса, на земљу. Исус је показао савршену послушност, „постао [је] послушан све до смрти“ (Фил. 2:8). У свему што је чинио, био је послушан свом небеском Оцу, и онда када је то захтевало велике жртве. „Нека не буде моја воља, него твоја“, рекао је Јехови (Лука 22:42). Свако од нас би требало да се запита: ’Да ли ја показујем такву послушност?‘ Уколико се увек трудимо да будемо послушни из чистих мотива, остаћемо беспрекорни. Осмотримо нека животна подручја на којима је послушност нарочито важна.

5, 6. (а) Како је Давид истакао да је важно остати беспрекоран и онда када нас други не виде? (б) С каквим се изазовима многи хришћани суочавају када су сами?

5 Послушност Јехови треба да показујемо увек, и онда када нас други не виде. Давид је био свестан тога колико је важно да поступа беспрекорно када је сам. (Прочитати Псалам 101:2.) Као краљ, он је стално био окружен људима. Нема сумње да је много пута имао стотине, па и хиљаде посматрача. (Упоредити са Псалмом 26:12.) Пошто је краљ требало да пружа добар пример свом народу, било је важно да у таквим приликама поступа беспрекорно (П. зак. 17:18, 19). Међутим, Давид је знао да тако треба да поступа и када је сам, „у дому своме“. Да ли смо и ми свесни тога?

6 У Псалму 101:3, налазимо Давидове речи: „Пред очи своје нећу стављати ништа што је зло [„безвредно“, фуснота].“ Данас имамо мноштво прилика да будемо изложени безвредним стварима, нарочито када смо сами. Приступ Интернету многима представља изазов у том погледу. Лако је упасти у замку и гледати садржаје с призвуком еротике или чак порнографију. Али, да ли бисмо тиме показали послушност Богу који је надахнуо Давида да напише горе наведене речи? Порнографија има разоран утицај — она распламсава штетне жеље и пожуду, отупљује савест, уништава бракове и понижава све који су укључени (Посл. 4:23; 2. Кор. 7:1; 1. Сол. 4:3-5).

7. Које сазнање нам помаже да поступамо беспрекорно када смо сами?

7 Наравно, ниједан Јеховин слуга никада није потпуно сам. Наш Отац нас с љубављу посматра. (Прочитати Псалам 11:4.) Јехова се сигурно много радује када види да се одупиреш искушењу! Поступајући на тај начин, ти слушаш упозорење које је садржано у Исусовим речима забележеним у Матеју 5:28. У сваком случају, буди одлучан да не гледаш слике које би те могле довести у искушење да чиниш лоше ствари. Немој се одрећи своје драгоцене беспрекорности зарад срамног гледања или читања порнографског материјала!

8, 9. (а) Пред којим су се испитом беспрекорности нашли Данило и његови пријатељи? (б) Како млади хришћани данас радују Јехову и своје сувернике?

8 Беспрекорност можемо чувати и тако што смо послушни Јехови када смо међу онима који му не служе. Сети се Данила и његова три пријатеља. Били су врло млади када су као заробљеници одведени у Вавилон. Међу паганима који су знали мало или нимало о Јехови, четворица Јевреја била су под притиском да једу храну коју је Божји Закон забрањивао. Ти дечаци су лако могли да нађу бројне изговоре за кршење Божјег Закона. На крају крајева, ни њихови родитељи, ни јудејске старешине и свештеници нису могли да виде шта њих четворица раде. Али, ко би то видео? Видео би Јехова. Зато су чврсто одлучили да му буду послушни упркос притиску и опасности (Дан. 1:3-9).

9 Млади Јеховини сведоци из целог света показују сличну непоколебљивост — они се држе Божјих мерила за хришћане и одбијају да попусте пред штетним притиском вршњака. Млади, својим одбијањем да се простачки изражавате, узимате дрогу, упуштате у насиље, неморал и друге лоше поступке, ви показујете да сте послушни Јехови. На тај начин чувате своју беспрекорност. То је за ваше добро и радује Јехову и ваше сувернике! (Пс. 110:3).

10. (а) Због којих су погрешних гледишта о блуду неке младе особе изгубиле своју беспрекорност? (б) Како нам чување беспрекорности помаже да ’бежимо од блуда‘ и његових последица?

10 Треба да будемо послушни и када се ради о опхођењу према супротном полу. Познато нам је да Божја Реч забрањује блуд. Међутим, лако се може десити да се наша послушност полако претвори у попустљивост. На пример, неки млади су се упустили у орални секс или узајамну мастурбацију, изговарајући се да ти поступци нису толико лоши јер, строго узевши, они нису „прави полни однос“. Такве младе особе заборављају — или се намерно не обазиру на чињеницу — да библијска реч за блуд обухвата све те неисправне поступке, због којих неко може бити искључен из скупштине. * Што је још горе, они занемарују потребу за беспрекорношћу. Пошто желимо да сачувамо своју беспрекорност, ми не тражимо изговоре. Не испитујемо колико далеко можемо ићи у неисправном поступању и проћи без казне. Наша првенствена брига није да ли ћемо бити укорени или искључени због неисправног поступања. Сасвим супротно, најважније нам је да својим поступцима угодимо Јехови, избегавајући оно што би га могло повредити. Не приближавамо се граници да починимо грех већ се држимо далеко од њега и ’бежимо од блуда‘ (1. Кор. 6:18). Тиме показујемо да смо особе које искрено настоје да сачувају своју беспрекорност.

Како можемо сачувати своју беспрекорност?

11. Зашто је сваки поступак учињен из послушности важан? Објасни.

11 Пошто беспрекорност стичемо када смо послушни, сачуваћемо је ако наставимо да показујемо послушност. Један поступак учињен из послушности може изгледати безначајно, као ситна ствар. Али с временом се такви поступци надовезују један на други и ми стичемо глас беспрекорне особе. Поткрепимо то примером: Једна цигла може изгледати безначајно, али ако мноштво цигли пажљиво сложимо једну на другу, можемо изградити лепу кућу. Слично томе, када се наша послушна дела нижу једно за другим, ми чувамо своју беспрекорност (Лука 16:10).

12. Како је Давид пружио пример беспрекорности упркос злостављању и неправди?

12 Наша беспрекорност нарочито долази до изражаја када смо постојани упркос тешкоћама, злостављању или неправди. Осмотри Давидов пример. Док је био младић, прогонио га је краљ који је требало да заступа Јеховин ауторитет. Међутим, краљ Саул је изгубио Јеховину наклоност и био је огорчен и љубоморан на Давида, који је имао Божје одобравање. Па ипак, Саул је остао краљ још неко време и користио је израелску војску да гони Давида. Јехова је дозволио да та неправда траје неколико година. Да ли је Давид био огорчен на Бога? Да ли је закључио да нема сврхе истрајати? Далеко од тога. Задржао је највеће поштовање према Саулу као Божјем помазанику и одбио је да му се освети када му се указала прилика (1. Сам. 24:2-7).

13. Како можемо остати беспрекорни када нас неко разочара или повреди?

13 Давидов пример нам пружа заиста снажну поуку! Ми смо део међународне скупштине коју чине несавршени људи. Могло би се десити да нам неко нанесе неправду или да чак напусти истину. Наравно, срећни смо што живимо у времену када се Божји народ као целина не може искварити (Иса. 54:17). Ипак, како ћемо реаговати ако нас неко разочара или повреди? Ако бисмо дозволили да озлојеђеност према сувернику затрује наше срце, довели бисмо у питање своју беспрекорност. Поступци других никад нису оправдање да будемо огорчени на Бога или да престанемо да му служимо (Пс. 119:165). Истрајност упркос кушњама помоћи ће нам да останемо беспрекорни.

14. Како особе које чувају беспрекорност реагују када дође до организационих промена или напретка у разумевању библијских учења?

14 Остаћемо беспрекорни и ако избегавамо да будемо критични и тражимо грешке. Тиме показујемо да смо верни Јехови. Он сада благосиља свој народ више него икад. Права религија никада у историји није била толико узвишена (Иса. 2:2-4). Када дође до организационих промена или напретка у разумевању библијских учења, ми то желимо да прихватимо. Одушевљени смо када видимо доказе да се духовно светло и даље појачава (Посл. 4:18). Ако нам је тешко да разумемо неку промену, ми молимо Јехову да нам помогне у томе. У међувремену, остајемо послушни и тако чувамо своју беспрекорност.

Шта ако неко престане да поступа беспрекорно?

15. Ко те једино може лишити беспрекорности?

15 Мора се признати да је то отрежњавајуће питање. Као што је речено у претходном чланку, беспрекорност је од пресудне важности. Без ње не можемо имати добар однос с Јеховом ни праву наду. Задржи на уму следеће: У свемиру постоји само једна особа која те може лишити беспрекорности. Та особа си ти. Јов је добро разумео ту чињеницу. Он је рекао: „Докле год дишем, нећу одступити од беспрекорности своје!“ (Јов 27:5). Ако имаш исту одлучност и ако останеш близу Јехове, никада нећеш изгубити своју беспрекорност (Јак. 4:8).

16, 17. Ако особа почини озбиљан грех (а) шта не треба да ради? (б) шта треба да учини?

16 Па ипак, неки нису остали беспрекорни. Као што се дешавало у време апостола, и данас су неки почели да чине озбиљне грехе. Ако се и теби деси тако нешто, да ли је ситуација безнадежна? Не мора да значи. Шта се може учинити? Хајде да најпре видимо шта не треба радити. Људи су склони томе да скривају лоше ствари од других — од родитеља, сухришћана или старешина. Међутим, Библија нас подсећа: „Ко крије преступе своје, неће имати успеха, а ко их признаје и оставља, указаће му се милосрђе“ (Посл. 28:13). Они који покушавају да прикрију грехе чине велику грешку, јер се од Бога ништа не може сакрити. (Прочитати Јеврејима 4:13.) Неки чак покушавају да воде двоструки живот, претварајући се да служе Јехови док истовремено настављају да чине озбиљне грехе. У таквом начину живота нема беспрекорности — то је заправо сушта супротност беспрекорности. Јехова не прихвата обожавање особа које скривају озбиљне грехе. Напротив, такво лицемерје га љути (Посл. 21:27; Иса. 1:11-16).

17 Јасно је шта треба да учини хришћанин који се упустио у озбиљно неисправно поступање. То је време да се тражи помоћ старешина. Јехова је старешинама поверио одговорност да помажу онима који су у духовном погледу озбиљно болесни. (Прочитати Јакова 5:14.) Немој дозволити да те страх од могуће дисциплине или укора спречи да обновиш своје духовно здравље. На крају крајева, да ли би мудра особа дозволила да је пролазан бол од инјекције или чак од операције спречи да се побрине за здравствени проблем који је може коштати живота? (Јевр. 12:11).

18, 19. (а) Како Давидов пример показује да је могуће поново стећи беспрекорност? (б) На шта си одлучан у погледу своје беспрекорности?

18 Да ли је потпуни опоравак могућ? Може ли се изгубљена беспрекорност поново стећи? Осмотри поново Давидов пример. Он је починио озбиљан грех. Пожудно је посматрао туђу жену, починио је прељубу и сковао заверу да недужни супружник буде убијен. Не би се могло рећи да је Давид у то време био беспрекорна особа, зар не? Па ипак, да ли је ситуација била безнадежна? Давид је добио снажан укор који му је био потребан. Пошто се искрено покајао, Јехова му је указао милосрђе. Давид је извукао поуку из тог укора и поново стекао беспрекорност тако што је надаље био послушан Богу. Његов пример служи као потврда онога што читамо у Пословицама 24:16: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати.“ Какав је био исход? Осмотри шта је након Давидове смрти Јехова рекао Соломону за њега. (Прочитати 1. Краљевима 9:4.) Давид је остао у Божјем сећању као беспрекорна особа. То показује да Јехова може очистити покајничке грешнике чак и од најозбиљнијих греха, као што би неко уклонио мрљу с тканине (Иса. 1:18).

19 Ако увек будеш из љубави послушан Јехови, сачуваћеш беспрекорност. Буди веран и истрајан, и уколико се деси да починиш озбиљан грех, покажи искрено покајање. Беспрекорност је заиста драгуљ непроцењиве вредности! Покажимо сви исту одлучност попут Давида, који је рекао: „А ја ћу живети беспрекорно“ (Пс. 26:11).

[Фуснота]

^ То важи и за анални секс. Значење библијске речи за блуд објашњено је у Стражарској кули од 15. фебруара 2004, страна 13, одломак 15.

Како би одговорио?

• Како можеш бити беспрекоран?

• На које начине можеш чувати своју беспрекорност?

• Како је могуће поново стећи беспрекорност?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 8. страни]

’Било је то дивно‘

Бити беспрекоран између осталог значи увек поступати поштено, као што показује следећи пример. Жена која је изговорила горње речи била је у петом месецу трудноће када ју је једна непозната особа одушевила својом добротом и поштењем. Неколико сати након што је отишла из једног кафеа, та жена је приметила да је тамо заборавила свој новчаник. У њему је било 2 000 долара, много више него што она обично носи са собом. „Страшно сам се потресла због тога“, рекла је касније за локалне новине. Међутим, једна девојка је нашла њен новчаник и одмах почела да тражи власника. Пошто јој то није пошло за руком, однела је новчаник у полицијску станицу и полиција је касније успела да пронађе власницу. „То што је учинила било је заиста, заиста дивно“, рекла је она са захвалношћу. Зашто је та девојка уложила толики труд да врати новац који је пронашла? У новинском чланку је речено да је она Јеховин сведок и да „заслугу за своје поштење приписује религиозним начелима којима је поучавана од детињства“.

[Слика на 9. страни]

Млади могу сачувати беспрекорност када су на испиту

[Слика на 10. страни]

Давид једно време није поступао беспрекорно, али је касније обновио своју духовност