Пређи на садржај

Пређи на садржај

Животињско царство велича Јехову

Животињско царство велича Јехову

Животињско царство велича Јехову

ЈЕХОВИНА величанственост се јасно види у животињском царству. Бог добро брине о животињама, баш као што брине и о људима (Псалам 145:16). Како бисмо само погрешили ако бисмо приговарали Створитељу људи и животиња! Иако је Јов био честит човек, он је сматрао да је „праведнији од Бога“. Зато је требало да прими поуку! (Јов 32:2, ДК; 33:8-12; 34:5).

Неки примери из животињског света показали су Јову да људи немају право да доводе у питање Божји начин поступања. То ћемо јасно видети из Јеховиних речи које је упутио свом слузи Јову!

Њима није потребна човекова помоћ

Јов није могао да одговори на питања која му је Бог поставио у вези са животињама (Јов 39:1-3). Очигледно је да Јехови није потребна човекова помоћ да би бринуо о лавовима и гавранима. Иако гаврани лете у потрази за храном, они је заправо добијају од Бога (Лука 12:24).

Јов се збунио када му је Бог поставио питања о дивљим животињама (Јов 39:4-11). Ниједан човек не може да заштити дивокозе [’женке козорога‘, NW ] и кошуте. Тешко да се до њих може и доћи! (Псалам 104:18). Кошуте се, по инстинкту који им је Бог дао, повлаче дубоко у шуму када им дође време да на свет донесу младе. Оне се брину о младима, али када млади ’ојачају‘, они ’иду и више се не враћају‘. Тада се сами брину о себи.

Зебре слободно трче, а пустиња је дом дивљег магарца (Јов 39:5NW). Јов није могао да користи дивљег магарца за ношење терета. Он истражује „сваку траву“ и по горама тражи пашу. Своју слободу у дивљини не би мењао за живот у граду где би лакше дошао до хране. Он ’не чује вику господара‘, јер брзо нестане када човек крочи на његову територију.

Следећа животиња коју Бог спомиње је дивљи бик (Јов 39:9-12NW). У вези са овом животињом, археолог Остен Лејард је написао: „Изгледа да се дивљи бик, који се често може видети на барељефима, сматра подједнако опасном и племенитом животињом као лав. Често се може видети како се краљ животиња бори с дивљим биком и како их ратници гоне на коњима и пешке“ (Nineveh and Its Remains, 1849, 2. том, страна 326). Ипак, ниједан мудар човек неће покушати да упрегне несавладивог дивљег бика (Псалам 22:21NW).

Крилата створења величају Јехову

Бог је затим питао Јова о крилатим створењима (Јов 39:16-21). Рода високо лети на својим моћним крилима (Јеремија 8:7). Али Ној, иако лепрша својим крилима, не може да лети. За разлику од роде, ној не полаже своја јаја у гнездо на дрвету (Псалам 104:17). Он прави рупу у песку и ту полаже своја јаја. Али, ова птица никада не напушта јаја. Прекривена песком, јаја су на подесној температури док на њих пазе и мужјак и женка.

Када уочи опасност од грабљивица и почне да бежи, ној изгледа као да ’нема памети‘. Међутим, у делу An Encyclopedia of Bible Animals наводи се: „То је тактика заваравања: [ној] ће привући пажњу на себе и лепршаће крилима да би грабљивцу или човеку који га угрожавају скренуо пажњу и тако их удаљио од јаја.“

Шта значе речи да се ној ’смеје коњу и коњанику‘? The World Book Encyclopedia каже: „Ној не може да лети, али је познат по својој брзини. Његове дуге ноге могу направити кораке од 4,6 метара при брзини и до 64 километара на сат.“

Бог коњу даје снагу

Бог затим пита Јова о коњима (Јов 39:22-28). У древна времена, ратници су користили коње у борбама; коњи су вукли бојна кола којима је управљала једна особа, а понекад су ту била и два војника. Док ишчекује битку, ратни коњ рже и удара копитама о земљу. Он се не плаши и не узмиче пред мачем. На звук трубе, он реагује као да каже: „Напред!“ Он граби напред и ’земљу копа‘. Ипак, он се покорава свом господару.

У једном сличном опису, археолог Лејард је написао: „Иако је женка арапског коња послушна као јагње и довољан је само улар да би се зауздала, када чује ратне покличе и види како подрхтава копље њеног господара, њене очи успламте као ватра, она шири своје јаркоцрвене ноздрве, гордо извије врат, а њен реп и грива се подигну и распрше на ветру“ (Discoveries Among the Ruins of Nineveh and Babylon, 1853, страна 330).

Погледај сокола и орла

Јехова затим скреће пажњу Јову на неке друге птице (Јов 39:26-30NW). Соко се ’увис вине и крила своја шири према ветру‘. Говорећи о сивом соколу као о птици која најбрже лети, дело The Guinness Book of Records каже да он „достиже рекордну брзину када се обрушава с великих висина приликом свог парадирања на небу или када лови плен у ваздуху“. Ова птица постиже брзину од 349 километара на сат, летећи под углом од 45 степени!

Орлови лете брзином од 130 километара на сат. Јов је упоредио пролазност живота с брзином орла који лови плен (Јов 9:25, 26). Бог нам даје снагу да идемо даље, и тада нам се чини као да имамо неуморна крила орла кад се вине под облаке (Исаија 40:31). Док лети, орао користи термале, то јест стубове узлазног топлог ваздуха. Птица кружи унутар термала који га подиже све више и више. Када постигне одређену висину, орао клизи до следеће топле струје и тако може сатима остати високо у ваздуху с минималним утрошком енергије.

Орао „гнездо своје гради високо“ на неприступачним местима, како би његови млади били на сигурном. Он то ради по инстинкту који му је Јехова усадио. Захваљујући виду који му је Бог дао, „далеко виде очи његове“. Способност да великом брзином фокусира поглед омогућава орлу да не испушта из вида свој плен или лешину док се обрушава. Орао може јести стрвину, тако да „где лешева има, тамо је и он“. Он лови ситне животиње и носи их својим младунцима.

Јехова прекорава Јова

Пре него што му је поставио још нека питања о животињама, Јехова је прекорио Јова. Како је Јов реаговао? Он се понизио и спремно прихватио савет (Јов 40:1–14).

Из овог дела надахнутог записа Јововог искуства, извлачимо веома важну поуку. Та поука је следећа: Ниједан човек нема ваљани разлог да приговара Свемоћном. Ми треба да говоримо и поступамо на начин који је по вољи нашег небеског Оца. Штавише, наша главна брига треба да буде посвећење Јеховиног светог имена и оправдање његовог суверенитета.

Нилски коњ велича Бога

Скрећући му поново пажњу на жива створења, Бог пита Јова за нилског коња (Јов 40:15-24NW). Одрасли нилски коњ може бити дугачак од 4 до 5 метара и може бити тежак и до 3,6 тона. Његова ’снага је у бедрима‘ — мишићима задњег дела тела. Дебела кожа на његовом стомаку има и те како важну улогу, јер кратконоги нилски коњ вуче тело по камењу у речном кориту. Ниједан човек се не може поредити с њим, с његовим масивним телом, огромним устима и снажном вилицом.

Нилски коњ излази из реке да би јео ’зелену траву‘. Изгледа као да је потребна вегетација целе једне горе да би му утолила глад! Сваког дана он поједе од 90 до 180 килограма зеленила. Када се наједе, нилски коњ ленчари испод лотоса или у сенци топола. Ако река у којој живи набуја, нилски коњ може да плива држећи главу изнад воде. Када би се суочио с његовим огромним устима и застрашујућим кљовама, Јов не би имао храбрости да му куком прободе нос.

Крокодил слави Бога

Следећа животиња о којој Јов слуша је крокодил (Јов 40:20–41:25). Хебрејска реч указује на „животињу с набораном кожом“ — што је вероватно крокодил. Да ли је Јов могао од крокодила да направи играчку за децу? Ни у ком случају! Сваки сусрет са овом животињом увек се покаже као врло опасан. Заиста, ако би човек пробао да укроти крокодила, дошло би до тако жестоке борбе да он то никад више не би покушао!

С првим зрацима сунца, крокодил избацује главу на површину воде, а његове очи су као „зраци зоре“ (NW). Рожнате крљушти на његовом телу су густо сабијене, а испод његове коже се налазе коштане плоче које ни метак не може да пробије, а камоли мач или копље. Оштре крљушти на његовом стомаку изгледају као „дрљача“ која се вуче по блату. Од његове жестине у води се ствара пена попут умућене масти. А захваљујући његовој величини, оклопу и оружју — застрашујућим чељустима и моћном репу — крокодил не зна за страх.

Јов повлачи своје речи

Јов је признао да је ’говорио, а да није разумео чудеса већа од свог ума‘ (Јов 42:1-3). Он је прихватио исправку од Бога, повукао своје речи и покајао се. Његови пријатељи су били прекорени, а он богато благословљен (Јов 42:4-17).

Било би мудро да задржимо Јовово искуство у мислима! Сигурно не можемо одговорити на сва питања која му је Бог поставио. Међутим, ми можемо и треба да будемо захвални за многа и разноврсна чуда стварања која величају Јехову.

[Слика на 13. страни]

Козорог

[Слика на 13. страни]

Гавран

[Слика на 13. страни]

Лавица

[Слика на 14. страни]

Зебра

[Слика на 14. страни]

Ној се удаљава од јаја, али их никада не напушта

[Слика на 14. страни]

Нојева јаја

[Слика на странама 14, 15]

Сиви соко

[Извор]

Соко: © Joe McDonald/Visuals Unlimited

[Слика на 15. страни]

Женка арапског коња

[Слика на 15. страни]

Сури орао

[Слика на 16. страни]

Нилски коњ

[Слика на 16. страни]

Крокодил