Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када је старост „венац части“

Када је старост „венац части“

„Помоћ је мени од Јехове“

Када је старост „венац части“

„БОЉИ живот не постоји“, каже Мјуријел која има 101 годину. „То је стварно изузетна предност!“, каже 70-годишњи Теодорос. „Свој живот нисам могла провести на бољи начин“, каже Марија која има 73 године. Сви су они провели свој живот служећи Јехови Богу.

Ове старије особе представљају типичан пример активних обожавалаца Јехове, којих има у читавом свету. Упркос поодмаклим годинама, здравственим проблемима и другим неповољним околностима, они и даље служе Богу целом душом. Такве верне старије особе у хришћанској скупштини представљају прави пример оданости Богу. Јехова веома цени службу старијих, иако их околности ограничавају a (2. Коринћанима 8:12).

У Псалмима се налази једно прикладно запажање у погледу тога какав живот верне старије особе могу имати. Оне могу бити попут једног старог, достојанственог дрвета које и даље доноси род. Што се тиче верних старијих особа, псалмиста је у песми рекао следеће: „Род још и у старости носе, и једри су и зелени“ (Псалам 92:15).

Неки се плаше да ће бити одбачени и запостављени када због старости више не буду тако витални. Давид је усрдно молио Бога: „Не одбаци ме под старост, не напуштај ме кад ме снага моја издаје!“ (Псалам 71:9). Шта може помоћи особи да под старе дане не увене већ да и даље цвета, да тако кажемо? То што испољава праведност, особину коју испољава и сам Бог. „Праведници као палме цветају“, певао је псалмиста (Псалам 92:13).

Они који су читавог живота верно служили Богу обично и у познијим годинама још увек доносе добар плод. Штавише, много тога што су раније учинили да би побољшали свој живот и да би помогли другима сада доноси добре резултате, попут семена које клија, сазрева и на крају доноси обилан род (Галатима 6:7-10; Колошанима 1:10). Наравно, људи који су протраћили свој живот на себичне тежње занемарујући Божје путеве, обично имају мало чиме да се диче када остаре.

У Пословицама се такође указује на праведност као на нешто што краси старију особу. Тамо читамо: „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче“ (Пословице 16:31). Из овога се види да је праведност одраз унутрашње лепоте. Особа која је тежила за праведношћу током свог дугог живота стиче углед (Левитска 19:32). Седа коса, када уз њу иду мудрост и честитост, доноси част (Јов 12:12).

Јехова је веома задовољан праведним особама које су провеле свој живот служећи њему. У Писму стоји: „До старости ваше ја ћу [Јехова] исти бити, носићу вас до старости ваше; ја сам то створио и ја ћу носити, ја ћу вас носити и вас избављати“ (Исаија 46:4). Како је утешно знати да наш брижни небески Отац обећава да ће подржавати своје лојалне слуге и када остаре! (Псалам 48:15).

Јехова је задовољан када му неко цео живот верно служи, али да ли таква особа ужива и поштовање других? Ми одражавамо Божје гледиште када ценимо старије сувернике (1. Тимотеју 5:1, 2). Хајде да осмотримо неке практичне начине на које можемо показати хришћанску љубав док бринемо о њиховим потребама.

Ступање на пут правде у позним годинама

„На путу је правде живот“, уверава нас Соломон (Пословице 12:28). Поодмакле године не спречавају особу да ступи на тај пут. На пример, у Молдавији је један човек који сада има 99 година своју младост посветио унапређивању комунистичких идеала. Поносио се тиме што је имао прилику да лично разговара са уваженим комунистичким вођама, као што је Лењин. Међутим, када је комунизам пао, овај остарели човек је изгубио смисао живота. Али када су му Јеховини сведоци показали да је Божје Краљевство једино право решење за проблеме човечанства, прихватио је библијску истину и постао горљив студент Писма. Нажалост, смрт га је спречила да постане крштени Јеховин слуга.

Када је сазнала за Божја морална мерила, једна 81-годишња жена из Мађарске увидела је да мора да се уда за човека с којим је живела већ неколико година. Скупила је сву своју храброст и свом партнеру објаснила свој став који се темељи на Библији. На њено велико изненађење и радост, он је пристао да се венчају. Након што су озаконили своју заједницу, она је брзо духовно напредовала. Свега осам месеци након што је почела да проучава Библију, постала је некрштени објавитељ и крстила се убрзо после тога. Заиста је тачно да праведност може украсити старије правом лепотом!

Дакле, верни старији хришћани могу бити сигурни да се Бог занима за њих. Јехова неће одбацити оне који су му лојални. Уместо тога, он обећава да ће их водити, помагати им и подржавати их чак и у старости. Они могу потврдити истинитост следећих псалмистиних речи: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2005, јануар и фебруар.

[Истакнути текст на 9. страни]

„Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче“ — (ПОСЛОВИЦЕ 16:31).

[Оквир на 8. страни]

ЈЕХОВА БРИНЕ О СВОЈИМ СТАРИЈИМ СЛУГАМА

„Пред седом главом устани и поштуј лице стараца“— (Левитска 19:32).

„До старости ваше ја ћу исти бити, носићу вас до старости ваше“— (Исаија 46:4).