Пређи на садржај

Пређи на садржај

Једини начин да се искорени мржња

Једини начин да се искорени мржња

Једини начин да се искорени мржња

„Нема мржње без страха... Ми мрзимо оно чега се плашимо, зато где је мржња ту је и притајени страх“ (СИРИЛ КОНОЛИ, КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАР И УРЕДНИК).

МНОГИ социолози верују да је мржња дубоко укорењена у људској подсвести. „Један велики део ње је можда чак трајно записан у човековој меморији“, то јест уграђен је у саму човекову природу, рекао је један политиколог.

Посве је разумљиво што су студенти који изучавају људску природу дошли до таквих закључака. Њихов једини предмет изучавања су жене и мушкарци рођени „у безакоњу“ и „у греху“, како то каже надахнути извештај Библије (Псалам 51:7). Чак је и сам Створитељ, када је миленијумима пре процењивао људе, ’видео да је неваљалство људи велико на земљи, и да су све мисли срца њихова свагда само к злу управљене‘ (Постање 6:5).

Предрасуде, дискриминација и мржња која проистиче из тога, јесу последице човекове урођене несавршености и себичности (Поновљени закони 32:5). Нажалост, ниједно људско заступништво нити влада, без обзира на своју политику, не могу да донесу закон који би у овим стварима променио човеково срце. Дописник Џоана Макгири је приметила: „Никакав светски полицајац, колико год да је моћан, не може да отклони мржњу која је довела до тога да Босном, Сомалијом, Либеријом, Кашмиром и Кавказом потече крв.“

Међутим, пре него што кренемо у потрагу за решењима, морамо стећи основно разумевање онога што лежи иза испољавања мржње.

Мржња потхрањена страхом

Мржња се јавља у веома много нијанси и облика. Ту ствар је добро сумирао писац Ендру Саливан: „Постоји мржња испуњена страхом и мржња као једноставно осећање презира; постоји мржња која одражава моћ и мржња која настаје због немоћи; постоји освета и мржња која настаје из зависти... Постоји мржња тлачитеља и мржња жртве. Постоји мржња која тиња и мржња која ишчезава. А постоји и мржња која експлодира као и она која никад не плане.“

Неки од главних чинилаца који у нашем добу доводе до сукоба испуњених мржњом несумњиво су социјални и економски чиниоци. Снажне предрасуде и изливе мржње често треба тражити тамо где је група која заузима много повољнији економски положај у мањини. Такође мржња постоји и тамо где је животни стандард једног дела друштва угрожен приливом странаца.

Неки можда осећају да ће им те придошлице бити конкуренција за посао, будући да ће радити за мању плату или ће довести до пада вредности имовине. Да ли су такви страхови оправдани или нису, друга је прича. Страх од економског губитка и страх да ће бити угрожен животни стандард то јест начин живота једне средине, јесу снажни чиниоци који распирују предрасуде и мржњу.

Шта би требало да буде први корак у правцу искорењивања мржње? Промена ставова.

Промена ставова

„Права промена може да дође само снагом воље људи који су у то укључени“, приметила је Макгири. А како се људска воља може променити? Искуство показује да Божја Реч Библија има најмоћнији и најтрајнији утицај, утицај који човека најјаче мотивише против гајења мржње. То је зато што је „Божја реч... жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача и продире чак дотле да раздваја душу и дух, зглобове и њихову мождину, и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12).

Мора се признати да се предрасуде и мржња не могу аутоматски искоренити, нити преко ноћи. Али је ипак могуће. Исус Христ, онај који снажно покреће срца и појачава осетљивост савести, може да подстакне људе на промену. Милиони људи су успели да следе мудар савет Исуса Христа: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне“ (Матеј 5:44).

У сагласности са својим учењима, Исус је у групу својих најповерљивијих пријатеља укључио и бившег порезника Матеја, оног који је био омражени изгнаник јеврејског друштва (Матеј 9:9; 11:19). Надаље, Исус је успоставио један чист начин обожавања који ће на крају примити хиљаде некада одбачених и омражених пагана (Галатима 3:28). Људи широм тада познатог света постали су следбеници Исуса Христа (Дела апостолска 10:34, 35). Ти појединци су постали познати по својој ненадмашној љубави (Јован 13:35). Када су људи пуни мржње каменовали до смрти Исусовог ученика Стефана, његове последње речи су биле: „Јехова, не урачунај им ово у грех.“ Стефан је желео свако добро онима који су га мрзили (Дела апостолска 6:8-14; 7:54-60).

И данас се прави хришћани слично одазивају на Исусов савет да чине добро, и то не само својој хришћанској браћи већ и онима који их мрзе (Галатима 6:10). Они се јако труде да из свог живота одстране злобну мржњу. Зато што знају да постоје снажне силе које могу створити мржњу у њима, они предузимају одлучну акцију и замењују мржњу љубављу. Да, као што је рекао један мудри човек, „мржња свађе распаљује, али љубав све грехе покрива“ (Пословице 10:12).

Апостол Јован је изјавио: „Ко год мрзи свог брата убица је, а ви знате да ниједан убица нема вечни живот који остаје у њему“ (1. Јованова 3:15). Јеховини сведоци верују да је то тако. Због тога се они сада уједињују — из сваке етничке, културне, верске и политичке средине — у једну јединствену заједницу ослобођену мржње, у једно истинско светско братство. (Види пропратне оквире.)

Мржња ће бити искорењена!

’Али‘, могао би рећи, ’све је то добро и лепо кад су у питању појединци. Међутим, то неће довести до тога да мржња нестане с целе земље.‘ Истина, чак и ако у свом срцу немаш мржњу, и даље можеш бити њена жртва. Зато морамо да гледамо на Бога за право решење овог глобалног проблема.

Бог има намеру да ускоро са земље одстрани сваки траг мржње. То ће се одиграти под управом небеске владавине за коју нас је Исус учио да молимо: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10).

Када та молитва буде у потпуности услишена, више неће бити услова који потхрањују мржњу. Нестаће и ситуација у којима је мржња искоришћавана. Пропаганда, незнање и предрасуде биће замењени просвећеношћу, истином и праведношћу. Онда ће Бог заиста „обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:1-4).

А сада, још боља вест! Постоји необорив доказ да сада живимо у ’последњим данима‘. Зато можемо бити сигурни да ћемо веома брзо видети како ће зла мржња нестати са земље (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:3-14). У Божјем обећаном новом свету, постојаће један истински дух братства јер ће људи бити обновљени до савршенства (Лука 23:43; 2. Петрова 3:13).

Међутим, не морате чекати до тада да бисте уживали у истинском братству. У ствари, као што пропратни извештаји приказују, хришћанска љубав је већ пронашла своје место у милионима срца која би у противном била испуњена мржњом. И ви сте позвани да постанете део тог братства пуног љубави!

[Оквир на 5. страни]

„Шта би Исус урадио?“

Јуна 1998, у руралној области Тексаса у Сједињеним Државама, три белца су напала једног црнца Џејмса Берда, Мл. Они су га одвели у један удаљени, напуштени крај, претукли и ланцем му свезали ноге. Онда су га привезали за камионет и вукли пет километара низ пут све док његово тело није ударило о цевовод. Ово је проглашено најстравичнијим злоделом из мржње у тој деценији (1990).

Три сестре Џејмса Берда су Јеховини сведоци. Шта оне мисле о извршиоцима овог ужасног злодела? У заједничкој изјави оне су рекле: „То што вам је неко мучио и линчовао вољену особу доводи до незамисливог осећаја губитка и бола. Како човек реагује на један тако бруталан поступак? Никада нам није пала на памет одмазда, речи пуне мржње нити промовисање пропаганде испуњене мржњом. Размишљале смо: ’Шта би Исус урадио? Како би он реаговао?‘ Одговор је био кристално јасан. Његова порука би била порука мира и наде.“

Неки од делова из Библије који су им помогли да у срцу не развију мржњу били су Римљанима 12:17-19. Апостол Павле је написао: „Никоме не враћајте зло за зло... Ако је могуће, колико до вас стоји, будите у миру са свим људима. Не освећујте се, вољени, него дајте места гневу; јер је писано: ’Освета је моја; ја ћу вратити, каже Јехова.‘“

Оне су рекле још и ово: „Сећамо се реалних изјава из наших публикација о томе како су неке неправде и злочини толико грозни да ће бити тешко рећи: ’Опраштам ти‘ и једноставно заборавити. Опраштање у таквим случајевима могло би једноставно значити искључити озлојеђеност тако да човек може да настави живот, како се не би физички или ментално разболео зато што гаји озлојеђеност.“ Како лепо срочено сведочанство о моћи Библије да спречи да раширена мржња ухвати корена!

[Оквир на 6. страни]

Непријатељство претворено у пријатељство

Недавних година се ради посла у Грчку сјурила река од хиљаде избеглица. Међутим, погоршано стање у привреди смањило је изгледе за посао, а то је појачало борбу за радно место. Последица овога је да постоји велико непријатељство између етничких група. Типичан пример је конкуренција између албанских и бугарских имиграната. У многим подручјима Грчке, између те две групе постоји јака конкуренција.

У граду Кијато, на североистоку Пелопонеза, једна бугарска породица и један Албанац почели су да проучавају Библију с Јеховиним сведоцима и међусобно су се упознали. Примена библијских начела отклонила је непријатељство које постоји међу многима из ове две етничке групе. То је такође допринело истинском братском пријатељству између ових особа. Иван, који је Бугарин, чак је помагао Албанцу Љоуљису да пронађе смештај одмах поред његове куће. Ове две породице често деле храну и своја скромна материјална добра. Оба ова човека су сада крштени Јеховини сведоци и блиско сарађују у проповедању добре вести. Сувишно је и споменути да ово хришћанско пријатељство, код суседа не пролази неопажено.

[Слика на 7. страни]

Под Божјим Краљевством ће са земље бити одстрањени сви трагови мржње