Пређи на садржај

Пређи на садржај

Навигациони систем лептира

Навигациони систем лептира

Игра случаја или дело Створитеља?

Навигациони систем лептира

Лептир монарх, чији је мозак приближне величине као зрнце мака, преваљује раздаљину од чак 3 000 километара од Канаде до једне мале шуме у Мексику. Како успева да стигне до свог одредишта?

Размислите о следећем: Монарси имају соларни компас, што значи да се оријентишу према положају Сунца. Али то није све. Да би своју путању ускладили с кретањем Сунца, они такође користе изузетно прецизан биолошки сат — биолошку функцију која се темељи на 24-часовном дневном циклусу. Неуробиолог др Стивен Реперт каже да монарси „имају потпуно другачији биолошки сат од других инсеката и животиња које су до сада проучаване“.

Уколико би успели да одгонетну тајну унутрашњег часовника ових лептира, научници би могли да боље разумеју биолошки сат људи и животиња. То би такође могло допринети проналаску нових метода лечења неуролошких обољења. „Желим да разумем како мозак прима и користи информације о времену и простору“, каже др Реперт, „а проучавање монарха пружа изванредну прилику за то.“

До каквог сте закључка дошли? Да ли је сложени навигациони систем лептира монарха настао пуким случајем? Или је то још један доказ о постојању Створитеља?

[Дијаграм/Мапа на 10. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Лептир монарх путује 3 000 километара од Канаде до једне мале шуме у Мексику

[Мапе]

КАНАДА

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

МЕКСИКО

МЕКСИКО

[Извор слике на 10. страни]

Позадина: © Fritz Poelking/age fotostock