Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко зна пут до успеха?

Ко зна пут до успеха?

Ко зна пут до успеха?

КО НАМ може показати пут до правог успеха — али не успеха у овом свету, већ успеха на личном плану? Као што је поменуто у претходном чланку, прави успех пре свега зависи од исправних моралних мерила и узвишеног циља у животу — што нема никакве везе са славом, богатством или моћи.

Где можемо пронаћи мудра начела и одговоре на питања о сврси живота? Да ли треба да их тражимо у себи? Руку на срце, као несавршени људи, склони смо неисправним жељама које нас могу одвести у погрешном правцу (Постанак 8:21). Зато милиони људи и даље теже за испразним стварима које Библија описује као ’жеље тела и жеље очију и истицање свог иметка‘ (1. Јованова 2:16). То није пут до правог успеха, већ странпутица која води до разочарања и незадовољства. Зато се многи људи с добрим разлогом обраћају Створитељу како би пронашли одговоре на дубока животна питања. *

Да ли треба да се обратимо Богу?

Зашто је разумно обратити се Створитељу? Он зна зашто нас је створио и сходно томе коју сврху треба да има наш живот. Он такође зна како нас је створио — каква је наша физичка, ментална и емоционална грађа. Зато Бог зна која су најбоља начела по којима треба да живимо. Осим тога, Бог је само оличење љубави и зато он жели да будемо заиста срећни и успешни (1. Јованова 4:8). Где можемо пронаћи његове савете? У Светом писму, које је припремио за нас користећи 40 људи који су служили као писци * (2. Тимотеју 3:16, 17). Међутим, на основу чега можемо имати поверење у оно што стоји у тој књизи?

„Мудрост оправдавају њена дела“, рекао је Исус Христ, најистакнутији Божји представник (Матеј 11:19; Јован 7:29). Божја мудрост нас води путем успеха и трајне среће — ’свега што је на путу доброте‘ — док људска мудрост која игнорише Бога води до неуспеха и несреће (Пословице 2:8, 9; Јеремија 8:9).

Узмимо за пример хипи покрет, који се на светској сцени појавио 60-их година прошлог века. Одбацујући мерила и ауторитет претходне генерације, многи хипици су између осталог заговарали употребу дроге, живот за тренутна задовољства и сексуалну слободу. Да ли је такав начин живота био одраз праве мудрости? Да ли је људима пружио праву сврху живота и етичка мерила која доприносе унутрашњем миру и трајној срећи? Историја показује да није променио људе набоље, већ да је допринео моралној деградацији људског друштва (2. Тимотеју 3:1-5).

За разлику од људских филозофија, библијска мудрост је положила испит времена (Исаија 40:8). Док читате наредни чланак, вероватно ћете увидети зашто се то може рећи, пошто се у њему разматрају шест библијских начела која су милионима људи из готово свих народа помогла да буду истински срећни и успешни — без обзира на економски или социјални статус.

[Фусноте]

^ Видети посебно издање овог часописа од новембра 2007, које се бави темом „Да ли је Библија заиста поуздана?“ У чланцима из тог издања изнесени су археолошки, историјски, научни и други докази да је Библија заиста надахнута од Бога.

[Оквир на 5. страни]

 ГЛЕДИШТА КОЈА ОБЕЗВРЕЂУЈУ ПРЕДСТАВУ О УСПЕХУ

Многи људи тврде да нема Бога и да је живот резултат слепе еволуције. Ако би то било тачно, живот би једноставно био производ низа хемијских и биолошких случајности, а наша потрага за сврхом и непролазним начелима била би потпуно бесмислена.

Други верују да нас је Бог створио а затим напустио. По томе смо ми у ствари духовна сирочад, која и даље остају без праве сврхе живота и начела која ће их водити. Размотримо следеће: Бог је сваку јединку у животињском царству обдарио инстинктивном мудрошћу која јој је потребна како би испунила своју улогу у природи. Зато се његова изузетна мудрост види свуда у свету који нас окружује. Да ли би нам тај исти Створитељ дао живот а затим нас оставио да тумарамо у мраку? Ни у ком случају! (Римљанима 1:19, 20).

Тиме што нашу потрагу за сврхом живота и непролазним начелима приказују као бесмислену, атеистичке филозофије обезвређују и саму представу о успеху.

[Слика на 5. страни]

Библијску мудрост потврђују добри резултати