Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Како могу посветити већу пажњу својим молитвама?

Како могу посветити већу пажњу својим молитвама?

„Када имаш много обавеза у школи, на послу или према пријатељима и породици, понекад заборавиш ко је најважнији — Бог“ (Фавиола, 15, Сједињене Државе)

„НЕПРЕСТАНО се молите“ (1. Солуњанима 5:17). „Устрајте у молитви“ (Римљанима 12:12). „Изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6). Ако си хришћанин, можда су ти добро познати ови стихови. Такође вероватно знаш да је молитва најизванреднији облик комуникације који постоји. Замисли — у свако доба дана или ноћи можеш да разговараш са Свемоћним Богом! А Библија каже: „Он нас чује“ * (1. Јованова 5:14).

Ипак, као и девојци цитираној у уводу, можда ти је понекад тешко да се молиш. То се може упоредити са стајањем пред закључаним вратима. Ако се тако осећаш, шта можеш да учиниш? Овај чланак ће ти помоћи да (1) установиш у чему је проблем, (2) поставиш циљ у вези са својим молитвама и (3) откључаш „закључана врата“ како би могао да испуниш свој циљ.

Хајде да најпре откријемо у чему је проблем. Шта је теби највећи изазов? .

Следећи корак је да поставиш неки циљ. Означи онај који би ти желео да оствариш или на последњој линији запиши неки други циљ.

  • Желео бих да се чешће молим

  • Желео бих да ми молитве не буду једноличне

  • Желео бих да у молитви више говорим о томе како се осећам

  • Друго ․․․․․

Откључавање „врата“

Молитва је попут закључаних врата која можеш отворити у било које време користећи кључ. Међутим, многи млади би рекли да не отварају та врата онолико често и слободно колико би требало. Ако је тако и с тобом, немој да се предаш! Ти си већ установио у чему је проблем и поставио си циљ. Сада ти само треба кључ којим ћеш откључати та врата. Осмотри неке препреке с којима би могао да се суочиш, као и предлоге како да их савладаш.

Закључана врата: ЗАБОРАВЉАШ.

„Понекад има толико ствари које треба да урадим, да због тога занемарим молитву“ (Прити, 20, Велика Британија).

Кључ: „Добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време, јер су дани зли“ (Ефешанима 5:15, 16).

Предлог: Унапред одреди време у току дана када би ти било најзгодније да се молиш. Можеш то чак написати на папир, баш као што би записао подсетник у вези с неким договором. „Уколико не одредим конкретно време за молитву, постанем преокупирана другим стварима“, каже 18-годишња Јошико из Јапана.

Закључана врата: МИСЛИ ТИ ЛУТАЈУ.

„Губим концентрацију и размишљам о свему другом осим о оном што говорим“ (Памела, 17, Мексико).

Кључ: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Матеј 12:34).

Предлог: Ако ти мисли често лутају док се молиш, покушај с краћим молитвама — барем док ти се не побољша концентрација. Још један предлог: Моли се за оно што ти је веома важно. „Кад сам ушла у тинејџерске године“, каже 14-годишња Марина из Русије, „почела сам да дубоко размишљам о чињеници да је молитва стварна комуникација с Богом. То ме је подстакло да му отворим своје срце док се молим.“

Закључана врата: УВЕК ПОНАВЉАШ ЈЕДНО ТЕ ИСТО.

„Када се молим, приметим да понављам исте речи увек изнова“ (Дјуп, 17, Бенин).

Кључ: „Дубоко ћу размишљати о свим делима твојим, промишљаћу о поступцима твојим“ (Псалам 77:12).

Предлог: Ако док се молиш изгледа као да си укључио аутоматског пилота, сваког дана запиши један конкретан благослов у свом животу. Затим захвали Јехови за тај благослов. Чини то недељу дана и имаћеш седам тема за које можеш да се молиш не понављајући увек исто. То можеш радити и када су у питању свакодневни догађаји. „Када се молим, покушавам да се усредсредим на оно што се догодило тог дана“, каже 21-годишњи Бруно из Бразила. Осамнаестогодишња Саманта из Сједињених Држава чини исто. „Трудим се да се присетим свега по чему се данашњи дан разликовао од других и затим се молим у вези с тим стварима“, каже она. „То ми помаже да не понављам исте речи увек изнова.“ *

Закључана врата: СУМЊЕ.

„Када сам се молила у вези с једним проблемом у школи, ништа се није догодило. У ствари, појавили су се додатни проблеми. Мислила сам: ’Зашто да се и даље молим? Јехова ме ионако не слуша!‘“ (Минори, 15, Јапан).

Кључ: „[Јехова Бог] ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13).

Предлог: Једно је сигурно: Јехова „слуша молитве“ (Псалам 65:2). Зато након што си се молио за нешто, покушај да потпуније сагледаш ситуацију. Уместо да чекаш да ти Јехова одговори онако како си ти замислио, обрати пажњу на одговор који је можда већ стигао. То што се и даље трудиш да останеш на хришћанском путу, по свој прилици значи да је Јехова одговорио на твоју молитву — не тако што је отклонио проблем већ дајући ти снагу да издржиш (Филипљанима 4:13).

Закључана врата: НЕПРИЈАТНО ТИ ЈЕ.

„Кад помислим на то шта ће моји школски другови рећи ако виде да се молим пре ручка, буде ми непријатно“ (Хикару, 17, Јапан).

Кључ: „Све има своје време“ (Проповедник 3:1).

Предлог: Иако ће неки људи позитивно реаговати када виде да се молиш, не мораш од својих молитви да правиш јавну представу. На пример, верни Немија се очигледно кратко помолио у себи пре него што се обратио краљу Артаксерксу и не постоји указивање да је краљ уопште приметио да се Немија молио (Немија 2:1-5). И ти се можеш помолити Јехови у себи, не привлачећи пажњу других (Филипљанима 4:5).

Закључана врата: ОСЕЋАШ СЕ НЕДОСТОЈНО.

„Јехова већ зна моје проблеме. И ако су мени дојадили, мислим да су вероватно и њему! Понекад осећам да нисам достојна да му се обратим“ (Елизабет, 20, Ирска).

Кључ: „Све своје бриге баците на [Бога], јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

Предлог: Током свог личног проучавања, истражи материјал везан за следеће стихове и дубоко размишљај о њима: Лука 12:6, 7; Јован 6:44; Јеврејима 4:16; 6:10; и 2. Петрова 3:9. Они ће ти помоћи да увидиш да Јехова жели да му се молиш и да не мораш бити суперхришћанин да би те он саслушао. Псалмиста Давид, који је добро знао шта су тескоба и невоље, био је сигуран у то да је ’Јехова близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа‘ * (Псалам 34:18).

Чињеница да Јехова лично слуша твоје молитве показује да је он заинтересован за тебе. „Јехова није поверио анђелима да слушају наше молитве“, каже 17-годишња Никол из Италије. „Пошто он лично слуша наше молитве, очигледно је да их сматра веома важним.“

 

^ Да би нас Створитељ чуо, не морамо наглас изговарати речи јер он чује и оно што кажемо у себи (Псалам 19:14).

^ Ако сматраш да твоје молитве наилазе на препреку због тога што си починио озбиљан грех, треба да разговараш са својим родитељима. Такође, ’позови старешине из скупштине [да ти помогну]‘ (Јаков 5:14). Старешине ће ти помоћи да обновиш свој однос с Јеховом.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

  • Које би ствари које су важне Јехови могао да укључиш у своје молитве?

  • За шта би могао да се молиш Јехови у вези с другима?