Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу престати да повређујем себе?

Како могу престати да повређујем себе?

Млади питају...

Како могу престати да повређујем себе?

„Нисам могла да контролишем своју емоционалну бол. Онда сам открила да нешто ипак могу да контролишем — физички бол“ (Џенифер, 20 година). a

„Када бих се узнемирила, повређивала бих себе. Тако сам у ствари плакала. После бих се боље осећала“ (Николина, 17 година).

„Има већ две недеље како нисам повредила себе. За мене је то доста дуго. Мислим да с тим никада нећу потпуно престати“ (Ивона, 16 година).

ЏЕНИФЕР, Николина и Ивона се не познају међусобно, али имају доста тога заједничког. Све три подносе велику емоционалну бол. И све три на исти начин покушавају да дају одушка свом очају. Оне су привремено олакшање нашле у самоповређивању. b

Ма колико то чудно изгледало, самоповређивање — које укључује и самосакаћење — постало је веома честа појава међу младима. У канадском листу National Post извештава се да оно „престрављује родитеље, збуњује [школске] саветнике и задаје муке лекарима“. Тамо се такође наводи да би самоповређивање „могло постати једна од најтежих зависности познатих медицини“. Да ли сте ти или неко теби близак постали зависни од тога? Ако јесте, шта можете учинити?

Пре свега, покушај да нађеш разлог због чега осећаш потребу да повредиш себе. Имај на уму да то није само знак нервозе. Обично је то начин да се нађе олакшање од неког облика стреса. Путем физичког бола, особа покушава да савлада емоционалну бол. Зато се питај: ’Шта постижем тиме што повређујем себе? О чему размишљам у тренутку када осетим нагон за тим?‘ Постоји ли нешто у твом животу — можда нешто везано за твоју породицу или пријатеље — што те јако узнемирава?

Нема сумње да ће ти требати храброст да би направила такво самоиспитивање. Али то може бити веома корисно. Често је то први корак ка прекидању са самоповређивањем. Ипак, поред откривања узрока те навике потребно је још нешто.

Важно је поверити се некоме

Ако имаш навику да повређујеш себе, добро је да повериш своја осећања неком зрелом пријатељу којем верујеш. Библијска пословица гласи: „Брига у срцу обара човека, али добра реч га развесели“ (Пословице 12:25). Када се повериш некоме, можеш чути тако потребне утешне, љубазне речи (Пословице 25:11).

Коме треба да се обратиш? Било би добро да то буде неко старији од тебе, неко мудар, зрео и саосећајан. Хришћани се могу обратити скупштинским старешинама, који су „као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:2).

Истина, и сама помисао да поделиш ту своју тајну с неким може деловати застрашујуће. Могла би се осећати попут Саре, која признаје: „У почетку ми је било тешко да верујем другима. Мислила сам да ће се, након што би ме добро упознали, људи повући и да ће осећати одбојност и презир према мени.“ Сара се ипак поверила неким пријатељима и видела је да је тачно оно што стоји у Библији у Пословицама 18:24: „Има пријатеља и од брата вернијих.“ Она каже: „Зрели хришћани којима сам се поверила никада ме нису грдили, без обзира на то шта сам им открила о свом самоповређивању. Уместо тога, пружали су ми практичне савете. Разговарали смо о неким мислима из Светог писма и стрпљиво су ме тешили кад год бих клонула и осећала се потпуно безвредно.“

Зашто не би разговарала с неким о свом проблему? Ако мислиш да не можеш да разговараш с неким лично, напиши му писмо или га позови телефоном. Поверавање некоме може бити велики корак ка опоравку. Џенифер каже: „Најважније ми је било то што сам знала да је некоме стварно стало до мене, да постоји неко с ким могу да разговарам када бих пала у кризу.“ c

Важност молитве

Дијана је била на мртвој тачки. С једне стране, осећала је да јој је неопходна Божја помоћ, а с друге, мислила је да јој он неће помоћи све док не престане да повређује себе. Шта јој је помогло? Размишљање о речима из 1. Летописа 29:17, где се за Јехову Бога каже да ’срца испитује‘. „Јехова је знао да сам у срцу стварно желела да прекинем с тим“, каже Дијана. „Чим сам почела да га молим за помоћ, наступиле су промене. Мало помало, бивала сам све јача.“

Псалмиста Давид, који је имао многе тешке тренутке у животу, написао је: „Судбину своју на Јехову стави, и он ће те подржати“ (Псалам 55:23). Да, Јехова је свестан твоје патње. И више од тога, ’он брине за тебе‘ (1. Петрова 5:7). Ако те твоје срце осуђује, сети се да је Бог ’већи од твог срца и да зна све‘. Да, он разуме зашто повређујеш себе и зашто ти је тако тешко да прекинеш с тим (1. Јованова 3:19, 20). Ако му се обратиш у молитви и настојиш да то савладаш, он ће ти помоћи (Исаија 41:10ДК).

Међутим, шта ако ти се деси да поново попустиш под тим нагоном? Да ли то значи да си безнадежан случај? Никако! У Пословицама 24:16 стоји: „Ако и седам пута падне, праведник ће опет да устане.“ У вези са тим стихом, Дијана каже: „Пала сам више од седам пута, али никада се нисам предала.“ Дијана је установила да је неопходно бити устрајан. Исто је схватила и Катарина, која каже: „Научила сам да на пад гледам као на привремени застој, а не као на неуспех, и да почињем увек изнова колико год пута то било потребно.“

Када је потребна додатна помоћ

Исус је знао да ’лекар треба болеснима‘ (Марко 2:17). У многим случајевима треба се консултовати са стручњаком који ће утврдити да ли је корен проблема неки поремећај и затим одредити начин лечења. d Џенифер је одлучила да потражи такву помоћ, а добила је и подршку од брижних хришћанских надгледника. „Старешине нису лекари, али су ми пружили велику подршку“, каже она. „Иако ми се понекад поново јави стари нагон, успевам да га држим под контролом уз помоћ коју добијам од Јехове и скупштине и уз знање које сам стекла током протеклог периода.“ e

Буди уверена да можеш успети да тај свој нагон замениш нечим корисним. Моли се попут псалмисте: „Стопе моје утврди у речи својој и не дај никаквом безакоњу да облада мноме!“ (Псалам 119:133). Да, када савладаш тај нагон тако да више не влада тобом, сигурно ћеш бити задовољна и стећи ћеш самопоштовање.

[Фусноте]

a Нека имена у овом чланку су промењена.

b Више о самоповређивању, дакле о томе шта оно подразумева и који су његови узроци, можеш прочитати у чланку „Млади питају... Зашто повређујем себе?“, у издању Пробудите се! од јануара 2006.

c Да би ти било лакше да изразиш своја осећања, можеш понекад писати о њима. Писци библијских псалама били су веома емотивни људи и путем речи су изражавали своје кајање, бес, узнемиреност и тугу. Можеш прочитати 6, 13, 42, 55. и 69. Псалам.

d Понекад је самоповређивање само последица, рецимо депресије, афективног поремећаја, опсесивно-компулзивног поремећаја или поремећаја у исхрани. Пробудите се! не препоручује читаоцима ниједан одређени начин лечења. Хришћанин треба да се увери да се начин лечења који прихвата не коси с библијским начелима.

e Ранија издања Пробудите се! садрже чланке о честим скривеним узроцима самоповређивања. На пример, прочитај уводне чланке с темом „Разумети афективне поремећаје“ (8. јануар 2004), „Пружити помоћ депресивним тинејџерима“ (8. септембар 2001), и „Шта је узрок поремећаја у исхрани?“ (22. јануар 1999), као и чланак „Млади питају... Родитељ алкохоличар — како да с тим изађем на крај?“ (8. новембар 1992).

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Када си под притиском, шта можеш урадити уместо да повређујеш себе?

◼ Ако имаш нагон да повређујеш себе, коме се можеш поверити?

[Оквир⁄Слика на 20. страни]

ПОМОЋИ ОСОБИ КОЈА ПОВРЕЂУЈЕ СЕБЕ

Како можеш помоћи члану породице или пријатељу који има овај проблем? Пошто та особа можда очајнички жели некоме да се повери, буди спреман да слушаш. Буди пријатељ који се ’у невољи братом показује‘ (Пословице 17:17). Истина, прва реакција би могла бити да почнеш да паничиш и да захтеваш од ње да моментално прекине с тим. Али тиме ћеш је само удаљити од себе. Осим тога, није довољно само рећи јој да то више не ради. Потребан је увид да би јој се помогло да научи на које друге начине може наћи олакшање када је под притиском (Пословице 16:23). Такође је потребно време. Зато буди стрпљив. Буди ’брз да чујеш, спор да говориш‘ (Јаков 1:19).

Ако си млад, немој мислити да сам можеш пружити потребну помоћ. Имај на уму да се иза таквог поступања можда крије проблем или поремећај који захтева стручну помоћ. Исто тако, повређивањем себе особа може угрозити свој живот — чак и ако нема намеру да се убије. Зато би било мудро подстаћи је да се повери некој зрелој, брижној одраслој особи.

[Слике на 19. страни]

Никада немој потценити важност поверавања драгој особи и молитве