Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Богу заиста стало до деце?

Да ли је Богу заиста стало до деце?

Гледиште Библије

Да ли је Богу заиста стало до деце?

СВАКЕ године, стотине милиона деце бива искоришћавано, злостављано и немилосрдно нападано. Многа од њих раде као робови у условима опасним по живот. Друга су киднапована и присиљена да иду у рат или да се баве проституцијом. Такође, многа деца су изгубила поверење у људе када су постала жртве инцеста и других ужасних облика злостављања.

Разумљиво је што су искрене и брижне особе узнемирене због тешког стања у ком се многа деца налазе. Иако признају да су главни узроци у великој мери људска похлепа и изопаченост, некима је још увек тешко да се помире с тим што Бог пун љубави дозвољава такву неправду. Они можда сматрају да је Бог напустио ту децу и да му уопште није стало до њих. Да ли је то тачно? Да ли трагична чињеница да се деца искоришћавају и често злостављају значи да Богу није стало до њих? Шта Библија каже о томе?

Бог осуђује оне који злостављају децу

Јехова Бог никада није намеравао да окрутне одрасле особе искоришћавају децу. Злостављање деце је једна од најтрагичнијих последица људске побуне у Еденском врту. Одбацивање Бога као врховног владара отворило је пут окрутном искоришћавању људи од стране њихових ближњих (Постање 3:11-13, 16; Проповедник 8:9).

Бог се гнуша оних који искоришћавају слабе и немоћне. Жртвовање деце био је обичај у многим древним народима који нису служили Јехови. Међутим, Јехова је рекао да он то ’није заповедио, нити му је дошло на ум‘ (Јеремија 7:31ДК). Бог је упозорио свој древни народ: ’Ако уцвелиш [сирочад] и она се к мени обрате, чућу ја вапај њихов, и распалиће се гнев мој‘ (Излазак 22:22-24).

Јехова воли децу

Мудре смернице које Бог пружа родитељима јасно показују да он брине за децу. Већа је вероватноћа да ће деца која одрастају у сигурности породичног окружења постати зреле, стабилне личности. Зато је наш Створитељ основао брак као доживотну заједницу, рекавши да ће „човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут“ (Постање 2:24). Према Библији, полни односи су дозвољени једино унутар брака, тако да се потомство може подизати у стабилном окружењу (Јеврејима 13:4).

Писмо такође истиче важност родитељског васпитања. „Деца су наслеђе које од Бога долази“, каже Библија, „награда је плод утробе материне. Као што су стреле у руци јунаку, таква су деца из младости“ (Псалам 127:3, 4). Деца су драгоцен дар од Бога, и он жели да она буду срећна. Зато подстиче родитеље да правилно усмеравају своју децу, баш као што један стрелац пажљиво циља када одапиње стрелу. Божја Реч каже: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4).

Други начин на који Јехова показује љубав према деци јесте тако што поучава родитеље како да их заштите од окрутних људи. У древном Израелу, чак је и деци било заповеђено да слушају Закон, који је обухватао и прописе у вези са исправним и неисправним понашањем на подручју полних односа (Поновљени закони 31:12; Левитска 18:6-24). Бог очекује од родитеља да учине све што је у њиховој моћи како би заштитили своју децу од било кога ко би их могао искористити или злоставити.

Нада за децу

Јеховину постојану љубав према деци на изванредан начин показао је Исус Христ, који савршено одражава личност свог Оца (Јован 5:19). Погрешно мислећи да му чине услугу, апостоли нису дозволили родитељима да доведу Исусу своју малу децу. То је наљутило Исуса и он их је исправио речима: „Пустите децу да долазе к мени.“ Затим је ’узео децу у наручје и благословио их‘ (Марко 10:13-16). За Јехову Бога и његовог Сина, деца су драгоцена.

Заправо, преко свог именованог Краља, Исуса Христа, Бог ће ускоро ступити у акцију и избавити децу која пате услед малтретирања. Похлепни израбљивачи и окрутни злостављачи овог света заувек ће бити уништени (Псалам 37:10, 11). Што се тиче смерних који траже Јехову, Библија каже: „Тада чух снажан глас од престола како говори: ’Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше‘“ (Откривење 21:3, 4).

У међувремену, Бог показује љубав тако што пружа духовну и емоционалну помоћ свима онима који су искоришћавани и злостављани. Он обећава: „Тражићу изгубљену, довешћу натраг одагнану, рањену ћу завити и болесну окрепити“ (Језекиљ 34:16). Путем своје Речи, свог светог духа и хришћанске скупштине, Јехова теши децу која су изложена угњетавању и сиромаштву. Заиста је окрепљујуће сазнање да ће нас ’Отац нежних милосрђа и Бог сваке утехе... тешити у свакој нашој невољи‘ како данас тако и у будућности (2. Коринћанима 1:3, 4).

[Извор слике на 18. страни]

© Mikkel Ostergaard /Panos Pictures