Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудрост потребна за живот у комплексном свету

Мудрост потребна за живот у комплексном свету

Мудрост потребна за живот у комплексном свету

’Бог даје мудрост, знање и радост оном ко му је мио‘ (ПРОПОВЕДНИК 2:26).

НИЈЕ нимало лако доносити мудре, етички исправне одлуке у свету све комплексније медицине и технологије. Осмотрите нека недавна достигнућа која распирују полемику. Жене сада могу спречити нежељену трудноћу једноставно узимајући једну „јутарњу пилулу“. Научници су савладали генетску баријеру, што им је омогућило да генетским инжењерингом модификују биљке и животиње. Лабораторије се надмећу која ће пре доћи до људских ембриона потребних за драгоцене матичне ћелије, за које се многи надају да ће довести до револуције на пољу медицине.

Због таквих настојања у правцу манипулације природом, многи су узнемирени и уплашени, а да и не помињемо колико је то морално и етички збуњујуће. То нас подсећа на оно што каже Библија: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Да, као што је деци потребно вођство родитеља, тако је и свим људима потребна помоћ од нашег небеског Оца како бисмо мудро ходили (Пословице 1:33).

Мудрост долази од слушања Бога

Ми слушамо Бога тако што читамо и примењујемо оно што стоји у његовој писаној Речи. Истина, Библија се не бави конкретно свим комплексним медицинским и научним питањима на која данас наилазимо. Међутим, њена начела која су непролазна, могу нам помоћи да дођемо до исправних закључака (1. Петрова 1:25).

Примера ради, осврнимо се на дебату која постоји око људских ембрионалних матичних ћелија. Као што смо видели, те ћелије настају по цену живог ембриона. Што се тиче етичког сукоба до ког то доводи, Франсис Колинс, директор Националног института за истраживање људског генома, у Сједињеним Државама, рекао је: „То је класичан пример судара два веома важна принципа. Један је светост људског живота, а други је наша снажна обавеза као људских бића да олакшамо патњу и лечимо ужасне болести... Многи мисле, и то оправдано, да се овим видом истраживања нарушава идеја о светости људског живота, зато што се манипулише ћелијама узетим из људског ембриона.“

Библија нам помаже у погледу овог сложеног питања тако што открива Божје гледиште о нерођеним бебама. Ако би се десило да је нека особа у древном Израелу повредила трудну жену тако да умре било она било њено нерођено дете, Бог је ту особу сматрао убицом. Она је морала да да̂ „живот за живот“ a (Излазак 21:22, 23). Отуда можемо закључити да је Створитељу живот сваког човека свет, укључујући и живот још нерођеног детета. У ствари, Бог почиње да се занима за нас док смо још у материци, као што то псалмиста открива: „Заметак мој видјеше очи твоје, у књизи је твојој све то записано“ (Псалам 139:16ДК).

Иако су људи постигли велике научне напретке, Библија нам помаже да имамо уравнотежено, реално гледиште о њима и њиховим достигнућима. Она наводи: „Не уздајте се у кнезове, ни у једног човека, јер нема моћ да спасе. Кад издахне, он се враћа у прах; и тог истог часа престаје све његово размишљање“ (Псалам 146:3, 4New English Bible). Некима ова изјава може звучати песимистично. Али да ли је стварно тако? Зар то није само једна јасно изнесена чињеница? Да, јесте, јер чак и најспособнији човек не може код себе зауставити старење, оболевање и на крају смрт — а камоли код других.

Међутим, Створитељ нема ниједно ограничење које имамо ми људи. Штавише, он има и „моћ да спасава“ и жељу да то учини. Исус је рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Да би нам пружио основу да ’исказујемо веру‘, Исус је док је био на земљи лечио све болесне и инвалиде који су му приступали. Да, чак је и мртве ускрсавао! (Лука 7:21, 22).

То што је Исус чинио била је предслика Божјег великог програма излечења који ће отпочети кад његово Краљевство преузме власт над целом земљом. Управо је то оно за шта се људи моле у Господовој молитви, како се она обично назива. Заиста, једино помоћу Божјег Краљевства — Божје небеске владавине у рукама Исуса Христа — вршиће се Божја воља овде на земљи (Данило 2:44; Матеј 6:9, 10).

Да ли вас ова библијска обећања испуњавају надом? И да ли желите да учините све што можете како бисте угодили Богу на тај начин што ћете имати његово гледиште о многим тешким питањима с којима се суочавамо? Ако да, онда вас подстичемо да слушате Божју Реч и обратите пажњу на њу. То је заиста мудрост која је потребна за живот — да, за вечни живот (Јован 17:3; 2. Тимотеју 3:16).

[Фуснота]

a Неки тврде да се овај закон односио само на мајку. Међутим, изворни хебрејски текст указује другачије. Уважени библичари К. Ф. Кајл и Ф. Делич кажу да је хебрејски текст „изгледа тако написан да се те речи никако не могу односити само на повреду жене“. (Видите и 14. страну Пробудите се! од 8. јануара 1991.)

[Слике на 10. страни]

Библија пружа вођство за данашње време и праву наду у савршено здравље у будућности