Пређи на садржај

Пређи на садржај

Медицинско чудо, етичко минско поље

Медицинско чудо, етичко минско поље

Медицинско чудо, етичко минско поље

„Дебата о матичним ћелијама наводи како научнике тако и све друге да размишљају о дубоким питањима као што су ко смо и шта нас чини људским бићима“ (НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА НАУКА, САД).

КАРЕН има дијабетес типа I. Њен оболели панкреас више не производи инсулин. Сада замислите да Карен оде до лекара да јој се у тело уграде нове ћелије узгајане на посебан начин у лабораторији и да се на тај начин замене оштећене ћелије панкреаса. Како би те нове ћелије почињале да функционишу, тако би Карен постепено могла да престане са узимањем инсулина и била би поново здрава.

Све донедавно су оваква потенцијална излечења звучала попут научне фантастике, али сада неки научници верују да је то могуће. Зашто? Зато што су научници 1998. године пронашли начин да узгајају велики број ћелија званих људске матичне ћелије. Те матичне ћелије се узгајају да би постале скоро било која од преко двеста врста ћелија у људском телу, укључујући и ћелије панкреаса. a

Према једном извештају који је припремио Национални институт за здравље у Сједињеним Државама, „матичне ћелије могу бити кључ за замену ћелија које су уништене због многих разорних болести“. Неке од тих болести су „Паркинсонова болест, дијабетес, хронична срчана обољења, поодмакла фаза обољења бубрега, оштећења јетре и рак“. Постоји тврдња да матичне ћелије могу производити крв, па чак и учинити застарелим банке крви. У ствари, доктори већ годинама користе матичне ћелије у лечењу неких поремећаја обољења крви. Оваква лечења често подразумевају трансплантацију коштане сржи, у којој има много матичних ћелија које стварају крв, али доктори сада радије узимају матичне ћелије из крвотока. Будући да терапије у којима се користе матичне ћелије показују да је могуће да се ствара здраво и ново ткиво, све те терапије постале су познате као „регенеративна медицина“.

Међутим, неки аспекти ове нове науке стварају велике полемике. Многи, укључујући и бројне научнике, сматрају да коришћење људских матичних ћелија — посебно оних добијених из ембриона односно фетуса — представља непоштовање светости људског живота. У ствари, та проблематика је толико узаврела да се може упоредити са ’етичким и политичким минским пољем‘.

Пошто поборници коришћења матичних ћелија предвиђају чудесна излечења многих болести, наредни чланци ће поближе осмотрити различите врсте матичних ћелија, како се оне добијају и зашто је та тема толико спорна.

[Фуснота]

a Одвојене лабораторије у Сједињеним Државама узгајале су две врсте матичних ћелија — људске ембрионалне ћелије и људске ембрионалне оплодне ћелије.