Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли још негде осим у Библији постоје докази да су Израелци били робови у Египту?

Према Библији, Мадијанци су одвели Јосифа у Египат, а годинама касније се и патријарх Јаков с породицом преселио из Ханана у Египат. Населили су се у земљи Гесем, подручју које се налазило у делти Нила (Пост. 47:1, 6). За Израелце се каже: „Намножили су се и веома ојачали.“ Због тога су Египћани почели да се плаше Израелаца и с временом су их присилили на ропство (Изл. 1:7-14).

Неки данашњи критичари Библије подсмевају се том запису и називају га измишљеном причом. Међутим, постоје докази да су Семити * били робови у старом Египту.

На пример, археолози су у северном Египту ископали остатке више насеља из древног доба. Према речима др Џона Бимсона, постоје докази да је у том делу северног Египта постојало најмање 20 семитских насеља. Осим тога, египтолог Џејмс Хофмајер каже: „У периоду од отприлике 1800. до 1540. пре н. е., Египат је био привлачно одредиште за народе из западне Азије који су говорили семитским језицима и многи су се ту досељавали.“ Он додаје: „Тај период се подудара с периодом који се назива ’Доба патријарха̂‘ и одговара времену и околностима описаним у Постанку.“

Додатни докази су пронађени у јужном Египту. На једном папирусу који датира из периода Средњег царства (око 2000 – око 1600. пре н. е.) налазе се имена робова из једног домаћинства на југу Египта. Међу њима је преко 40 семитских имена. Ти робови, то јест слуге, кували су, ткали и обављали тешке послове. Џејмс Хофмајер каже: „Пошто је више од четрдесет Семита било на само једном имању у Тебаиди [јужни Египат], њихов број у целом Египту, а посебно у Делти, вероватно је био прилично велик.“

Археолог Дејвид Рол пише да нека имена робова с тог папируса „као да су преписана са страница Библије“. На пример, нека подсећају на имена као што су Исахар, Асир и Сефора (Изл. 1:3, 4, 15). „То је јасан доказ да су Израелци били робови у Египту“, пише Рол у закључку.

Доктор Џон Бимсон каже: „Библијско предање о ропству у Египту и о Изласку темељи се на поузданим историјским доказима.“

^ одл. 4 Назив Семит потиче од Сима, једног од тројице Нојевих синова. По свему судећи, од Сима су потекли Еламци, Асирци, стари Халдејци, Јевреји, Сиријци и нека арапска племена.