Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли си спреман да се крстиш?

Да ли си спреман да се крстиш?

Крштење вас сада спасава (1. ПЕТР. 3:21)

ПЕСМА 28 Будимо Јеховини пријатељи

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта неко треба да уради пре него што почне да гради кућу?

ЗАМИСЛИ човека који је решио да сагради кућу. Он тачно зна какву кућу жели. Да ли то значи да ће одмах отићи да купи материјал и почети да гради? Наравно да не. Пре него што почне, мора да уради нешто важно – да израчуна колико ће га све то коштати. Зашто је то неопходно? Зато што треба да зна да ли има довољно новца да заврши кућу. Уколико унапред добро израчуна трошак, већа је вероватноћа да ће је завршити.

2. Према Луки 14:27-30, о чему треба добро да размислиш пре крштења?

2 Да ли су те љубав према Јехови и захвалност за све што чини за тебе покренули да размишљаш о крштењу? Ако јесу, налазиш се у сличној ситуацији као човек који жели да сагради кућу. Зашто то кажемо? Погледај Исусове речи записане у Луки 14:27-30. (Прочитати.) Исус је говорио о томе шта значи бити његов ученик. Да бисмо били његови следбеници, морамо бити свесни да то подразумева одређени „трошак“ – потешкоће и одрицања (Лука 9:23-26; 12:51-53). Зато пре крштења треба да добро размислиш о свему што оно подразумева. Тако ћеш се боље припремити да верно служиш Богу као крштен Сведок.

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Да ли је вредно труда постати крштен Христов ученик? Наравно да јесте! Крштење доноси многе благослове, како данас тако и у будућности. Осмотримо сада нека важна питања о крштењу. Она ће ти помоћи да одговориш на питање: „Да ли сам спреман да се крстим?“

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ О ПРЕДАЊУ ЈЕХОВИ И КРШТЕЊУ

4. (а) Шта значи предати се Јехови? (б) Према Матеју 16:24, шта значи одрећи се себе?

4 Шта значи предати се Јехови? Пре него што се крстиш, треба да се предаш Богу. То чиниш тако што у усрдној молитви кажеш Јехови да желиш заувек да му служиш. Кад се предаш Богу, одричеш се себе. (Прочитати Матеја 16:24.) Од тог тренутка припадаш Јехови, што је велика част (Римљ. 14:8). Кажеш му да ће ти убудуће бити најважније да служиш њему, а не да угађаш себи. Предање Богу је завет – свечано обећање које му дајеш. Јехова нас не присиљава да дамо такав завет. Али када то учинимо, он очекује да га испунимо (Пс. 116:12, 14).

5. Која је разлика између предања Богу и крштења?

5 Која је разлика између предања Богу и крштења? Предање је твоја лична ствар, за коју не зна нико осим Јехове. Крштење је корак који предузимаш пред другима, обично на покрајинском састанку или конгресу. Оно је знак да си се већ предао Јехови. * Према томе, крштењем показујеш другима да волиш Јехову, свог Бога, свим срцем, душом, умом и снагом и да желиш да му служиш у сву вечност (Мар. 12:30).

6-7. Према 1. Петровој 3:18-22, из која је два разлога крштење неопходно?

6 Да ли је крштење неопходно? Размисли о речима из 1. Петрове 3:18-22. (Прочитати.) Као што је арка била видљиви доказ Нојеве вере, твоје крштење је видљиви доказ твог предања Јехови. Али да ли је крштење неопходно? Јесте. Петар је објаснио зашто. Као прво, оно је важно за спасење. Крштење нас спасава ако смо предузели неопходне кораке да покажемо веру у Исуса, у то да је умро за нас, ускрснуо на небо и да је сада „Богу здесна“.

7 Као друго, крштење нам омогућава да имамо „чисту савест“. Предање и крштење означавају почетак једног посебног односа с Богом. На основу нашег искреног покајања и вере у откупну жртву, Бог нам опрашта грехе. Тако можемо имати чисту савест.

8. На чему првенствено треба да се темељи одлука да се крстиш?

8 На чему треба да се темељи одлука да се крстиш? Захваљујући пажљивом проучавању Библије, научио си много о Јехови – о његовим особинама и начину поступања. То те је дубоко дирнуло и због тога си га заволео. Љубав према Јехови треба да буде темељ твоје одлуке да се крстиш.

9. Шта значи крстити се у име Оца и Сина и светог духа, као што пише у Матеју 28:19, 20?

9 Одлука да се крстиш темељи се и на библијским учењима која си прихватио. Запази шта све подразумева Исусова заповест о стварању ученика. (Прочитати Матеја 28:19, 20.) Исус је рекао да крштење треба да буде „у име Оца и Сина и светог духа“. Шта то значи? Мораш бити потпуно уверен у оно што Библија каже о Јехови, његовом Сину Исусу и светом духу. Ова учења имају велику снагу и могу дубоко утицати на тебе (Јевр. 4:12). Погледајмо нека од њих.

10-11. Шта си из Библије научио о Оцу?

10 Размисли о ономе што си из Библије сазнао о Оцу: зове се Јехова, он је „Свевишњи над целом земљом“ и „једини истинити Бог“ (Пс. 83:18; Ис. 37:16). Он је наш Створитељ и „спасење долази од Јехове“ (Пс. 3:8; 36:9). Предузео је неопходне кораке како би нас спасао од греха и смрти и омогућио нам да добијемо вечни живот (Јов. 17:3). Када се предаш Богу и крстиш, постаћеш Јеховин сведок (Ис. 43:10-12). Бићеш део Божјег народа, међународне породице која је поносна што носи Божје име и објављује га другима (Пс. 86:12).

11 Велика је част разумети библијска учења о Оцу! Када прихватиш та учења, срце те покреће да се предаш Јехови и да се крстиш.

12-13. Шта си из Библије научио о Сину?

12 Како је на тебе утицало оно што си сазнао о Сину? Исус је друга најважнија особа у свемиру. Он је радо дао свој живот као откупнину за нас. Ако својим делима покажемо веру у његову откупну жртву, греси ће нам бити опроштени, постаћемо Божји пријатељи и добићемо вечни живот (Јов. 3:16). Исус је наш првосвештеник. Он жели да нам откупна жртва користи и да будемо блиски с Богом, и помаже нам у томе (Јевр. 4:15; 7:24, 25). Пошто је он Краљ Божјег Краљевства, Јехова ће преко њега посветити своје име, окончати зло и омогућити људима вечне благослове у рају (Мат. 6:9, 10; Откр. 11:15). Исус је наш узор у свему (1. Петр. 2:21). Њему је у животу било најважније да чини оно што је по Божјој вољи, чиме нам је пружио пример (Јов. 4:34).

13 Када се увериш у оно што Библија каже о Исусу, у теби се развија љубав према Божјем вољеном Сину. Та љубав те подстиче да, попут Исуса, живиш по Божјој вољи. Зато желиш да предаш свој живот Јехови и да се крстиш.

14-15. Шта си из Библије научио о светом духу?

14 Како је на тебе утицало оно што си сазнао о светом духу? Свети дух није особа, већ сила којом се Бог служи. Јехова га је користио да би надахнуо писање Библије и тај дух нам помаже да разумемо и применимо оно што читамо из ње (Јов. 14:26; 2. Петр. 1:21). Путем свог духа, Јехова нам даје изузетну снагу (2. Кор. 4:7). На пример, тај дух нам улива снагу да проповедамо добру вест, да се одупремо искушењима, да савладамо обесхрабрење и да истрајемо у тешким ситуацијама. Помаже нам да испољавамо лепе особине које чине „плод духа“ (Гал. 5:22). Бог онима који се уздају у њега и моле га за то великодушно даје свој дух (Лука 11:13).

15 Веома је охрабрујуће и утешно знати да они који служе Јехови могу да се ослоне на помоћ светог духа у својој служби. Кад се увериш у оно што Библија каже о светом духу, бићеш подстакнут да се предаш Богу и да се крстиш.

16. Шта смо до сада сазнали у овом чланку?

16 Одлука да предаш живот Богу и да се крстиш веома је важна. Као што смо видели, мораш бити спреман на одређене потешкоће и одрицања. Али благослови далеко надмашују жртве које ћеш поднети. Крштење води до спасења и чисте савести. Одлука да се крстиш мора се првенствено темељити на твојој љубави према Јехови Богу. Осим тога, мораш бити потпуно уверен у оно што си из Библије научио о Оцу, Сину и светом духу. Након свега што смо видели до сада, како би одговорио на питање: „Да ли сам спреман да се крстим?“

ШТА ТРЕБА ДА РАДИШ ПРЕ КРШТЕЊА

17. Који су неки кораци који воде до крштења?

17 Ако сматраш да си спреман за крштење, сигурно си већ предузео одређене кораке како би изградио пријатељство с Јеховом. * Захваљујући редовном проучавању Библије, много си научио о Јехови и Исусу. Развио си веру (Јевр. 11:6). Потпуно си сигуран у Јеховина обећања записана у Библији и уверен си да ће те вера у Исусову откупну жртву спасти од греха и смрти. Покајао си се за своје грехе, искрено ти је жао због лоших ствари које си учинио и молио си Јехову за опроштај. Променио си свој начин живота, то јест одбацио си лоше навике и почео да живиш онако како се допада Богу (Дела 3:19). Радо говориш другима о својој вери. Испунио си услове да постанеш некрштени објавитељ и да проповедаш са скупштином (Мат. 24:14). Због свега тога, Јехова је поносан на тебе. Много си га обрадовао! (Посл. 27:11).

18. Шта још треба да урадиш пре крштења?

18 Међутим, пре него што се крстиш, постоје још неке ствари које треба да урадиш. Као што смо већ видели, треба да се предаш Богу. Помоли му се насамо и обећај му да ћеш му посветити свој живот, да ћеш увек чинити оно што је по његовој вољи (1. Петр. 4:2). Затим реци координатору старешинства да желиш да се крстиш. Он ће замолити неке старешине да се састану с тобом. Нема потребе да бринеш због тога. Та браћа те већ познају и воле. Они ће с тобом размотрити основна библијска учења, која већ знаш. Њихов циљ је да се увере да разумеш та учења и да си свестан колико су предање и крштење важни. Ако закључе да си спреман, рећи ће ти да можеш да се крстиш на следећем покрајинском састанку или конгресу.

ШТА ТРЕБА ДА РАДИШ НАКОН КРШТЕЊА

19-20. Шта треба да радиш након крштења и како то можеш чинити?

19 Шта треба да радиш након што се крстиш? * Имај на уму да је предање Јехови завет и да он очекује да га испуниш. Према томе, након крштења треба да живиш у складу са својим предањем. Како то можеш чинити?

20 Блиско сарађуј са скупштином. Као крштени хришћанин, сада си део међународног братства (1. Петр. 2:17). Браћа и сестре у скупштини су твоја духовна породица. Ојачаћеш своје пријатељство с њима ако редовно долазиш на састанке. Сваког дана читај Божју Реч и дубоко размишљај о ономе што си прочитао (Пс. 1:1, 2). Након што прочиташ део из Библије, издвој мало времена да би дубоко размислио о томе. Тада ће ти њене поуке допрети до срца. Редовно се моли (Мат. 26:41). Искрене молитве ће те приближити Јехови. Нека ти Краљевство буде на првом месту (Мат. 6:33). То ћеш постићи тако што ће ти служба проповедања бити важан део живота. Редовним учествовањем у служби проповедања одржаћеш своју веру јаком и помоћи ћеш другима да стекну наду у вечни живот (1. Тим. 4:16).

21. Шта ће ти крштење омогућити?

21 Одлука да предаш свој живот Јехови и да се крстиш најважнија је одлука коју ћеш икада донети. Тачно је да она подразумева извесна одрицања. Али да ли је вредна тога? Нема ни најмање сумње да јесте! Свака невоља коју ћеш можда доживети у садашњем свету јесте „тренутна и лака“ (2. Кор. 4:17). С друге стране, крштење ти омогућава да имаш смисаон живот сада, а у будућности „прави живот“ (1. Тим. 6:19). Зато је веома важно да уз молитву добро размислиш о питању: „Да ли сам спреман да се крстим?“

ПЕСМА 50 Моје предање Богу

^ одл. 5 Да ли размишљаш о крштењу? Ако размишљаш, онда је овај чланак намењен управо теби. Он се бави кључним питањима о овој важној теми. Одговори које будеш дао помоћи ће ти да процениш да ли си спреман да се крстиш.

^ одл. 19 Ако још ниси завршио проучавање књига Шта Библија заиста научава? и „Одржите се у Божјој љубави“, треба да наставиш курс док не завршиш обе књиге.