Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Љубав према Јехови води до крштења

Љубав према Јехови води до крштења

Шта ме спречава да се крстим? (ДЕЛА 8:36)

ПЕСМА 37 Служимо Јехови свом душом

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Према Делима апостолским 8:27-31, 35-38, шта је подстакло етиопског дворанина да се крсти?

ДА ЛИ желиш да се крстиш и постанеш Христов ученик? Љубав и захвалност подстакле су многе да донесу ту одлуку. Погледајмо пример једног дворанина који је служио етиопској краљици.

2 Етиопљанин се крстио чим је из Писма разумео да то треба да учини. (Прочитати Дела апостолска 8:27-31, 35-38.) Шта га је подстакло на тај корак? Нема сумње да је поштовао Божју Реч јер је у колима, док се из Јерусалима враћао у Етиопију, читао књигу пророка Исаије. Током разговора с Филипом, осетио је захвалност за оно што је Исус учинио за њега. Али зашто је Етиопљанин био у Јерусалиму? Библија каже да је ишао тамо да се поклони Јехови, што значи да је већ волео Јехову. Тај човек је очигледно напустио религију којој је припадао и почео да служи правом Богу заједно с његовим изабраним народом. Та иста љубав према Јехови подстакла га је да предузме још један важан корак – да се крсти и постане Христов ученик (Мат. 28:19).

3. Шта некога може спречавати да се крсти? (Видети оквир „ Какво је твоје срце?“)

3 Љубав према Јехови ће те подстаћи да се крстиш. Али неке друге врсте љубави те могу спречити да то учиниш. Како је то могуће? Запази неке примере. Једна препрека би могла бити љубав према породици и пријатељима који не служе Јехови. Можда се бринеш да ће те они одбацити ако се крстиш (Мат. 10:37). Или можда уживаш у навикама које се не допадају Богу и тешко ти је да их се ослободиш (Пс. 97:10). Можда си одрастао славећи празнике који су повезани с лажном религијом и имаш лепе успомене на њих. Зато ти је можда тешко да престанеш да се држиш обичаја које Јехова не одобрава (1. Кор. 10:20, 21). Пред тобом је питање: „Кога или шта највише волим?“

КОГА ТРЕБА ВОЛЕТИ НАЈВИШЕ

4. Шта ће ти дати највећу мотивацију да се крстиш?

4 У твом животу сигурно већ постоје многе добре ствари које волиш и за које си захвалан. На пример, и пре него што си почео да проучаваш с Јеховиним сведоцима, можда си дубоко поштовао Библију и волео Исуса. Сада када си упознао Јеховине сведоке, можда волиш да се дружиш с њима. Међутим, све то само по себи неће те подстаћи да се предаш Јехови и да се крстиш. Највећу мотивацију за то даће ти љубав према Јехови Богу. Ако волиш Јехову више од свега, нећеш дозволити никоме и ничему да те спречи да му служиш. Та љубав ће те подстаћи да се крстиш и помоћи ће ти да му останеш веран након крштења.

5. На која питања ћемо добити одговор?

5 Исус је рекао да морамо волети Јехову свим срцем, свом душом, свим умом и свом снагом (Мар. 12:30). Како можеш развити тако снажну љубав и поштовање према Јехови? Када дубоко размишљамо о томе колико нас Јехова воли, подстакнути смо да и ми волимо њега (1. Јов. 4:19). Кад развијеш љубав према њему, која друга осећања и поступци ће природно уследити? *

6. Према Римљанима 1:20, како можеш упознати Јехову?

6 Упознај Јехову посматрајући оно што је створио. (Прочитати Римљанима 1:20; Откр. 4:11.) Размишљај о томе како биљни и животињски свет пружа доказ Јеховине неизмерне мудрости. Сазнај нешто о томе како функционише људско тело (Пс. 139:14). И помисли само на огромну енергију Сунца, које је само једна од милијарди звезда које је Јехова створио (Ис. 40:26). * Док то будеш чинио, твоје поштовање према Јехови биће све веће. Међутим, то што знаш да је Јехова мудар и моћан само је део темеља на ком градиш своје пријатељство с њим. Да би свим срцем заволео Јехову, мораш боље да га упознаш.

7. У шта мораш бити уверен да би развио снажну љубав према Јехови?

7 Мораш бити уверен да је Јехови стало до тебе. Да ли ти је тешко да поверујеш да Створитељ неба и земље зна да постојиш и да му је стало до тебе? Ако јесте, сети се да он „није далеко ни од кога од нас“ (Дела 17:26-28). Он „испитује сва срца“ и, као што је Давид рекао Соломону, „ако га будеш тражио, даће ти да га нађеш“ (1. Лет. 28:9). У ствари, ти проучаваш Библију зато што те је Јехова привукао (Јер. 31:3). Што је већа твоја захвалност за све што Јехова чини за тебе, то ће бити снажнија твоја љубав према њему.

8. Како можеш Јехови узвратити љубав?

8 Један начин да Јехови узвратиш љубав јесте да му се молиш. Док му будеш говорио о ономе што те брине и захваљивао му за све што чини за тебе, твоја љубав према њему ће расти. Пријатељство између тебе и Јехове биће још јаче кад будеш видео како одговара на твоје молитве (Пс. 116:1). Уверићеш се да те он разуме. Али да би био близак с Јеховом, важно је да схватиш како он размишља. Осим тога, треба да знаш и шта он очекује од тебе. То ћеш сазнати једино ако проучаваш његову Реч, Библију.

Проучавање Библије је најбољи начин да се приближиш Богу и да сазнаш шта он очекује од нас (Видети 9. одломак) *

9. Како показујеш да цениш Библију?

9 Развијај цењење за Божју Реч, Библију. Само ћеш у њој наћи истину о Јехови и ономе што ће учинити за тебе. Цењење за Библију показујеш тако што је читаш сваког дана, припремаш се за свој курс и примењујеш оно што учиш (Пс. 119:97, 99; Јов. 17:17). Да ли имаш свој распоред за читање Библије? Да ли се држиш тог распореда и читаш Библију сваког дана?

10. По чему је Библија јединствена?

10 Библија је јединствена и по томе што садржи записе о Исусовом животу, које су саставили људи који су били с њим. То је једини поуздани извор из ког можеш сазнати шта је Исус учинио за тебе. Док будеш откривао шта је говорио и радио, све више ћеш га доживљавати као пријатеља.

11. Како можеш развити љубав према Јехови?

11 Развијај љубав према Исусу и твоја љубав према Јехови ће расти. Зашто се то може рећи? Зато што је Исус савршено одражавао личност свог Оца (Јов. 14:9). Према томе, што више будеш учио о Исусу, боље ћеш разумети како Јехова размишља и поступа и више ћеш га волети. Размишљај о саосећању које је Исус показивао према онима које су други презирали – према сиромашнима, болеснима и другима у тешкој ситуацији. Осим тога, размишљај о корисним саветима које је дао и о томе колико ће ти живот бити бољи ако их примењујеш (Мат. 5:1-11; 7:24-27).

12. На шта ће те подстаћи размишљање о ономе што је Исус учинио?

12 Твоја љубав према Исусу ће расти док будеш размишљао о жртви коју је поднео како би нам греси били опроштени (Мат. 20:28). Кад схватиш да је Исус био спреман да умре за тебе, то ће те подстаћи да се покајеш и да молиш Јехову за опроштај (Дела 3:19, 20; 1. Јов. 1:9). Кад будеш заволео Исуса и Јехову, желећеш да будеш у друштву оних који их такође воле.

13. Шта ти Јехова пружа путем скупштине?

13 Развијај љубав према онима који воле Јехову. Чланови твоје породице који не служе Јехови и твоји некадашњи пријатељи можда не разумеју зашто желиш да посветиш живот служењу Јехови. Можда ти се чак и противе. Али Јехова ће ти помоћи јер ће ти браћа и сестре у скупштини бити попут породице. Ако останеш близак с њима, имаћеш љубав и подршку које су ти неопходне (Мар. 10:29, 30; Јевр. 10:24, 25). Можда ће с временом и чланови твоје породице почети да служе Јехови и да живе по његовим мерилима (1. Петр. 2:12).

14. Како си се уверио у истинитост речи из 1. Јованове 5:3?

14 Развијај цењење за Јеховина мерила и научи да их примењујеш. Пре него што си упознао Јехову, водио си се сопственим мерилима, али сада увиђаш да су Јеховина мерила боља (Пс. 1:1-3; прочитати 1. Јованову 5:3). Размисли о библијским саветима за мужеве, жене, родитеље и децу (Еф. 5:22–6:4). Да ли је твоја породица срећнија откако примењујеш те савете? Да ли си постао боља особа откако си послушан Јеховином савету да мудро бираш пријатеље? Да ли си срећнији? (Посл. 13:20; 1. Кор. 15:33). Вероватно је одговор на ова питања потврдан.

15. Шта ти може помоћи да примењујеш библијска начела?

15 Понекад нећеш разумети како да примениш неко библијско начело. Зато је Јехова путем своје организације обезбедио библијске публикације које ти помажу да разликујеш добро од зла (Јевр. 5:13, 14). Док их будеш читао и проучавао, увидећеш колико су библијска начела конкретна и корисна. То ће ојачати твоју љубав према Јеховиној организацији.

16. Како је Јехова организовао свој народ?

16 Упознај Јеховину организацију и сарађуј с њом. Јехова жели да му његов народ служи организовано, у скупштинама чији поглавар је његов Син Исус (Еф. 1:22; 5:23). Исус је изабрао малу групу помазаних мушкараца да надгледа све активности Божјег народа. Ту групу је назвао „верни и разборити роб“. Та браћа озбиљно схватају своју одговорност да ти обезбеде духовну храну и да те штите од духовних опасности (Мат. 24:45-47). Између осталог, верни роб то чини тако што је поставио старешине које брину о теби и штите те (Ис. 32:1, 2; Јевр. 13:17; 1. Петр. 5:2, 3). Они чине све што је у њиховој моћи како би те утешили и помогли ти да будеш што ближи с Јеховом. Али најважнија ствар коју чине за тебе јесте то што ти помажу да поучаваш друге о Јехови (Еф. 4:11-13).

17. Према Римљанима 10:10, 13, 14, зашто другима говоримо о Јехови?

17 Помажи другима да заволе Јехову. Исус је својим ученицима дао задатак да поучавају друге о Јехови (Мат. 28:19, 20). Неко би могао бити послушан тој заповести из осећаја дужности. Али како твоја љубав према Јехови буде расла, имаћеш исти став као апостоли Петар и Јован, који су рекли: „Ми не можемо а да не говоримо о ономе што смо видели и чули“ (Дела 4:20). Ништа ти неће донети толико радости као помагање некоме да заволи Јехову. Замисли само колико је Филип био срећан када је помогао етиопском дворанину да сазна истину из Писма и да се крсти. Ако се угледаш на Филипа и будеш послушан Исусовој заповести да проповедаш, показаћеш да желиш да постанеш Јеховин сведок. (Прочитати Римљанима 10:10, 13, 14.) Тада ћеш вероватно поставити исто питање као Етиопљанин: „Шта ме спречава да се крстим?“ (Дела 8:36).

18. О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Одлука да се крстиш је најважнија одлука коју ћеш донети у животу. Пошто је то веома важан корак, добро је да размислиш о томе шта он све подразумева. Шта треба да знаш о крштењу? Шта треба да радиш пре, а шта после крштења? Одговоре на та питања добићемо у следећем чланку.

ПЕСМА 2 Јехова је твоје име

^ одл. 5 Неки који воле Јехову нису сигурни да ли су спремни да се крсте и постану Јеховини сведоци. Ако се и ти тако осећаш, у овом чланку ћеш пронаћи неке практичне кораке који ће те водити до крштења.

^ одл. 5 Пошто смо сви различити, неће сви применити предлоге из овог чланка редом којим су наведени.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Једна сестра даје трактат младој продавачици на пијаци.