Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Од срца волимо једни друге

Од срца волимо једни друге

Волите један другог жарко од срца (1. ПЕТР. 1:22)

ПЕСМА 109 Волимо се жарко, од срца

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Последње ноћи коју је провео са ученицима, Исус је посебно истакао важност љубави (Видети 1. и 2. одломак)

1. Коју важну заповест је Исус дао својим ученицима? (Видети слику на насловној страни.)

ВЕЧЕ пре своје смрти, Исус је својим ученицима дао једну важну заповест. Рекао им је: „Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога.“ Затим је додао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:34, 35).

2. Зашто је важно да волимо једни друге?

2 Исус је рекао да ће свима бити јасно ко су његови прави следбеници ако они буду волели друге као што је он волео њих. Тако је било у првом веку, а тако је и данас. Зато је веома важно да волимо једни друге и онда кад се појаве проблеми.

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Пошто смо сви несавршени, није нам увек лако да од срца волимо једни друге. Али морамо се трудити да се угледамо на Христа. У овом чланку ћемо осмотрити како нам љубав помаже да градимо мир, да будемо непристрасни и гостољубиви. Током проучавања, размишљај о следећем питању: „Шта могу да научим од браће и сестара који су наставили да показују љубав упркос препрекама?“

ГРАДИ МИР

4. Према Матеју 5:23, 24, зашто треба да се помиримо са суверником који има нешто против нас?

4 Исус нас је поучио колико је важно помирити се с братом који има нешто против нас. (Прочитати Матеја 5:23, 24.) Нагласио је да је важно да будемо у добрим односима с другима ако желимо да угодимо Богу. Јехову радује кад дајемо све од себе да будемо у миру с браћом. Оно што чинимо за њега нема никакву вредност ако смо озлојеђени и не желимо чак ни да покушамо да се помиримо с неким (1. Јов. 4:20).

5. Због чега је Марку било тешко да реши несугласицу?

5 Понекад је тешко помирити се с неким. Због чега? Погледајмо шта се десило Марку *. Њега је повредило кад га је један брат критиковао и говорио лоше ствари о њему другима у скупштини. Како је Марк реаговао на то? Он каже: „Изгубио сам контролу и био сам груб према њему.“ Марк је касније зажалио због свог понашања, па је покушао да се извини брату и да се помири с њим. Али брат није прихватио његово извињење. У почетку, Марк је размишљао: „Зашто да се ја трудим да се помирим с њим ако он то не жели?“ Међутим, Марку је помогао разговор с покрајинским надгледником који му је рекао да не треба да одустане. Шта је Марк урадио?

6. (а) Како је Марк покушао да се помири с братом који је био љут на њега? (б) Како је Марк применио савет из Колошанима 3:13, 14?

6 Марк је размишљао о свом ставу и закључио је да треба да буде понизнији и да не сматра себе превише важним. Схватио је да мора нешто да промени код себе (Кол. 3:8, 9, 12). Отишао је код другог брата и поново му се извинио због свог понашања. Написао му је и неколико писама у којима је истакао да му је жао и да жели да поново буду пријатељи. Понекад би му чак купио поклон, нешто за шта је мислио да ће му се допасти. Нажалост, тај брат је и даље био љут. Упркос томе, Марк је остао послушан Исусовој заповести да воли свог брата и да опрашта. (Прочитати Колошанима 3:13, 14.) Чак и ако други не реагују повољно на наша настојања да се помиримо, права хришћанска љубав ће нам помоћи да им и даље опраштамо и да се молимо да се ситуација поправи (Мат. 18:21, 22; Гал. 6:9).

Понекад је потребно урадити више ствари да бисмо поново били у добрим односима с неким (Видети 7. и 8. одломак) *

7. (а) На шта нас је Исус подстакао? (б) С којом непријатном ситуацијом се суочила једна сестра?

7 Исус нас је подстакао да се с другима опходимо онако како бисмо желели да се они опходе с нама. Такође је рекао да не треба да волимо само оне који воле нас (Лука 6:31-33). Међутим, шта ако те неко из скупштине избегава и неће да се поздрави с тобом? Иако је то веома ретко, тако нешто се десило Лари. Она каже: „Једна сестра ме је игнорисала, а није ми било јасно зашто. Због тога сам била под толиким стресом да ми се није ишло на састанке.“ У почетку, Лара је размишљала: „Ја нисам урадила ништа лоше. Уосталом, и други из скупштине кажу да се та сестра чудно понаша.“

8. Шта је Лара предузела да би решила проблем с једном сестром и шта можемо научити из њеног искуства?

8 Лара је предузела нешто да промени ситуацију. Молила се Јехови и одлучила је да разговара са сестром. Разговарале су о том проблему, загрлиле су се и поново су биле у добрим односима. Изгледало је да је све у реду. Лара прича: „Али касније је та сестра поново била хладна према мени. Било ми је много тешко због тога.“ Једно време, Лара је мислила да неће бити срећна док та сестра не промени своје понашање према њој. Али онда је схватила да је најбоље да се и даље опходи према сестри с љубављу и да буде спремна да јој опрости (Еф. 4:32–5:2). Имала је на уму да права хришћанска љубав „не памти зло. Све подноси, све верује, свему се нада, све трпи“ (1. Кор. 13:5, 7). Више није била толико забринута због тог проблема. С временом је та сестра постала пријатнија према њој. Ако се трудиш да будеш у добрим односима с браћом и сестрама и да им показујеш да их волиш, можеш бити уверен да ће „Бог љубави и мира“ бити с тобом (2. Кор. 13:11).

БУДИ НЕПРИСТРАСТАН

9. Према Делима апостолским 10:34, 35, зашто треба да будемо непристрасни?

9 Јехова није пристрастан. (Прочитати Дела апостолска 10:34, 35.) Ако се угледамо на њега, показујемо да смо његова деца. Уједно смо послушни заповести да волимо ближњег као самог себе и чувамо мир унутар скупштине (Римљ. 12:9, 10; Јак. 2:8, 9).

10-11. Како је једна сестра савладала негативна осећања?

10 Некима није лако да савладају предрасуде. Примера ради, погледајмо шта се десило сестри по имену Рут. Кад је била тинејџерка, једна особа из друге земље је поступила веома ружно према њој. Како је то утицало на Рут? Она каже: „Мрзела сам све што је имало икакве везе с том земљом. Мислила сам да су сви људи одатле исти, па чак и браћа и сестре.“ Како је Рут савладала та негативна осећања?

11 Схватила је да мора да уложи много труда да би победила своје предрасуде. У Годишњаку је читала искуства и извештаје из те земље. Она прича: „Трудила сам се да размишљам позитивно о људима из те земље. Запазила сам да тамошња браћа и сестре ревно служе Јехови. Схватила сам да су и они део наше међународне породице.“ Рут је с временом увидела да мора да учини више од тога. Она каже: „Кад год бих срела браћу и сестре из те земље, трудила сам се да се спријатељим с њима. Разговарала сам с њима и боље сам их упознала.“ До чега је то довело? Рут каже: „Моја негативна осећања су постепено ишчезла.“

Ако од срца волимо „сву браћу“, бићемо непристрасни (Видети 12. и 13. одломак) *

12. Који проблем је Сара имала?

12 Неки могу бити пристрасни, а да тога нису ни свесни. На пример, наша сестра Сара је сматрала да нема предрасуде јер није просуђивала људе на основу њиховог порекла, имовинског стања или одговорности које имају у организацији. Али она признаје: „У једном тренутку, схватила сам да ипак имам предрасуде.“ У ком смислу? Сара потиче из породице у којој сви имају високо образовање и бирала је друштво људи који су такође образовани. Чак је једном породичном пријатељу рекла: „Дружим се с браћом и сестрама који су образовани. Остали нису друштво за мене.“ Јасно је да је Сара морала да промени став. Како је то учинила?

13. Како је Сара променила став и шта учимо из тога?

13 Покрајински надгледник је помогао Сари да размисли о свом ставу. Она каже: „Похвалио ме је за истрајност у служби, за лепе коментаре на састанцима и за то што добро познајем Библију. Затим ми је објаснио да, док стичемо више знања, треба и да развијамо особине као што су понизност, скромност и милосрђе.“ Сара је озбиљно схватила тај савет. Она каже: „Увидела сам да је најважније бити добар и волети друге.“ Зато је почела да другачије гледа на браћу и сестре. „Настојала сам да запазим због којих особина их Јехова сматра драгоценима“, додаје она. Шта учимо из тога? Никад не треба да сматрамо себе бољим од других због свог образовања. Ако од срца волимо „сву браћу“, бићемо непристрасни (1. Петр. 2:17).

БУДИ ГОСТОЉУБИВ

14. Према Јеврејима 13:16, како Јехова гледа на гостољубивост?

14 Јехови је гостољубивост веома важна. (Прочитати Јеврејима 13:16.) Он од својих слугу очекује да буду гостољубиви, нарочито према онима у тешкој ситуацији (Јак. 1:27; 2:14-17). Свето писмо нас подстиче: „Будите гостољубиви“ (Римљ. 12:13). Кад то чинимо, показујемо другима да нам је искрено стало до њих, да их волимо и желимо да им будемо пријатељи. Шта год да урадимо за друге – позовемо их на кафу или чај, неки оброк или им само посветимо време и пажњу – Јехови је драго због тога (1. Петр. 4:8-10). Међутим, неке ствари нас могу спречавати да показујемо гостољубивост.

„Раније сам ретко позивала друге у госте, али променила сам се и то ми доноси много радости“ (Видети 16. одломак) *

15-16. (а) Зашто се неки устручавају да позову друге у госте? (б) Шта је помогло Едит да буде гостољубива?

15 Понекад се због својих околности устручавамо да позовемо друге у госте. Осмотримо пример удовице по имену Едит. Пре него што је постала Јеховин сведок, више је волела да буде сама. Сматрала је да су други у бољој прилици да показују гостољубивост.

16 Едит се променила кад је постала Сведок. Потрудила се да буде гостољубива. Она каже: „Кад се градила Дворана Краљевства, старешина ми је рекао да ће један брачни пар доћи да ради на том пројекту и питао ме је да ли би могли да буду код мене две недеље. Сетила сам се како је Јехова благословио удовицу из Сарепте“ (1. Краљ. 17:12-16). Едит је прихватила да угости тај брачни пар. Да ли је и она добила благослов? Она каже: „Нису остали код мене две недеље, већ два месеца. За то време постали смо добри пријатељи.“ Едит је такође склопила чврста пријатељства с другима из скупштине. Сада је пионир и воли да после службе позове оне с којима сарађује да сврате код ње. Она каже: „Диван је осећај кад с другима поделиш оно што имаш! И не само то – заузврат добијам многе благослове“ (Јевр. 13:1, 2).

17. Шта су Лук и његова супруга схватили?

17 Можда смо већ гостољубиви, али можемо ли се побољшати у томе? На пример, Лук и његова супруга су гостољубиви. Они су имали обичај да позивају у госте своје родитеље, рођаке и пријатеље, као и покрајинског надгледника и његову супругу. Лук каже: „Схватили смо да смо позивали у госте само оне с којима имамо нешто заједничко.“ Шта су њих двоје учинили да би били гостољубивији?

18. Како су Лук и његова супруга постали гостољубивији?

18 Лук и његова супруга су одлучили да нешто промене након што су размишљали о Исусовим речима: „Ако волите оне који вас воле, каква вам је плата?“ (Мат. 5:45-47). Схватили су да треба да се угледају на Јехову, који је великодушан према свима. Зато су решили да позивају у госте браћу и сестре који још нису били код њих. Лук каже: „Свима нам буде лепо у тим приликама. Тако се зближавамо и међусобно храбримо.“

19. По чему се види да смо Исусови ученици и шта желиш да чиниш надаље?

19 У овом чланку смо говорили о томе како ће нам љубав помоћи да градимо мир, да будемо непристрасни и гостољубиви. Морамо савладати негативна осећања и од срца волети нашу браћу и сестре. Ако то будемо чинили, бићемо срећни и доказаћемо да смо Исусови ученици (Јов. 13:17, 35).

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

^ одл. 5 Исус је рекао да ће се прави хришћани препознавати по љубави. Љубав према нашој браћи и сестрама покреће нас да градимо мир, да будемо непристрасни и гостољубиви. Мора се признати да то није увек лако. У овом чланку се говори о томе шта конкретно можемо радити да љубав коју осећамо према другима не би ослабила.

^ одл. 5 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра испрва није успела да се помири с другом сестром, али не одустаје. На крају су њен труд и љубав уродили плодом.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Један старији брат се у скупштини осећа запостављено.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра која је раније ретко позивала друге у госте мења став и то јој доноси много радости.