Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. Помаже нам да избегнемо проблеме

1. Помаже нам да избегнемо проблеме

Свето писмо каже да је оно „надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16). Да ли је заиста тако? Погледајмо како су неки, управо захваљујући библијским саветима, избегли велике проблеме.

ЗЛОУПОТРЕБА АЛКОХОЛА

Делфина, споменута у претходном чланку, приметила је да је склона томе да утеху тражи у пићу. Библија не осуђује умерену употребу алкохола, али зато даје следеће упозорење: „Не буди међу онима који се опијају вином“ (Пословице 23:20). Злоупотреба алкохола узрок је многих здравствених тегоба и нарушених међуљудских односа. Штавише, статистика показује да тај порок годишње односи на милионе живота. Већина тих трагичних последица могла се избећи да су људи слушали овај библијски савет.

Делфина је то учинила. Она каже: „Схватила сам да алкохол ништа не решава. Послушала сам савет из Филипљанима 4:6, 7, који гласи: ’Не брините се ни за шта, него [...] изнесите своје молбе Богу.‘ Кад би ме ноћу обузеле немирне мисли, усрдно бих се молила Јехови. Рекла бих му све што ми је на срцу — да сам љута, повређена, очајна. Преклињала сам га да ми помогне да размишљам позитивно. Ујутру бих смогла снаге да оставим иза себе та осећања. Молитва ми је помогла да се усредсредим на оно што имам, а не на оно што немам. Решила сам да више не пијем. Коначно сам стекла унутрашњи мир и нипошто нисам хтела да га изгубим.“

ПОЛНИ НЕМОРАЛ

Бол који раздире срце, понижење и туга, само су неке од последица које са собом носи полни неморал. Библија нам помаже да све то избегнемо тако што нас саветује да се клонимо онога што може водити до неморала, примера ради флерта и порнографије. Младић по имену Самуел каже: „Спонтано ми је долазило да флертујем, некада чак и с девојкама које ми нису биле привлачне. Уживао сам у осећају да се ја њима свиђам.“ Самуел каже да су му често пребацивали да флертује, чак и кад му то није била намера, и да је зато из ината то наставио да ради. Али потајно се гризао због тога. „Флерт човека наводи да размишља себично“, каже он.

Самуел је на веб-сајту jw.org прочитао један чланак намењен младима. Размишљао је о Пословицама 20:11, где пише: „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право.“ Како му је то помогло? Самуел је увидео да флертовање није ни „чисто“ ни „право“. Он каже: „Сада ми је јасно да млада особа која флертује развија лоше склоности које ће касније само стварати напетост у њеном браку. Помислио сам: ’Како би се моја жена осећала да ме види како флертујем с другом женом?‘ Тада ми је синуло да то уопште није наивно. То што је флертовање за мене нешто сасвим спонтано не значи да је исправно и да то треба да радим.“ Самуел се променио. То га је спречило да упадне у замку полног неморала.

Антонио је био још ближе томе да почини блуд — постао је зависник од порнографије. Иако је веома волео своју жену, увек изнова би поклекао и вратио се том пороку. Он каже да му је помогло то што је размишљао о 1. Петровој 5:8, где пише: „Будите трезвени, будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере.“ Антонио каже: „Еротских слика има на сваком кораку, а оне се тако лако урезују у ум и тешко их је избацити из главе. Стих из 1. Петрове ми је помогао да задржим на уму ко стоји иза тих искушења. Морао сам да научим да се у тренутку сетим да је порнографија у ствари Сатанин мамац. Сада сам свестан тога да ми само Јехова може помоћи да контролишем своје пориве и одбијем те нападе на мој ум, моје срце и мој брак.“ Антонио је, захваљујући Библији, успео да се реши ове деградирајуће навике и тако је избегао још веће проблеме.

Јасно је да нам библијски савети помажу да избегнемо озбиљне проблеме. Али шта ако неки проблем већ постоји и траје неко време? Како нам Божја Реч помаже у том случају?

Ако будемо следили библијске савете, поштедећемо себе много бола