Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стицање добрих радних навика је попут вежбања — користиће ти и сада и у будућности

ЗА МЛАДЕ

11. Марљивост

11. Марљивост

ШТА ТО ЗНАЧИ

Марљиве особе не беже од посла. Напротив, оне воле да раде напорно како би збринуле личне потребе и помогле другима — чак и када немају посао из снова.

ЗАШТО ЈЕ ТО ВАЖНО

Истина, живот намеће многе одговорности. Иако у свету напоран рад није популаран, ако си вредан, бићеш у предности (Проповедник 3:13).

„Када вредно радиш поносан си на себе и имаш осећај задовољства. Због тог осећаја сам заправо заволео рад. Добре радне навике помоћи ће ти и да стекнеш добру репутацију“ (Рејон).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Од сваког труда има неке користи“ (Пословице 14:23).

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Труди се да имаш позитивно гледиште о раду тако што ћеш се држати следећих савета.

Нађи задовољство у добром обављању посла. Било да обављаш кућне послове, радиш домаћи задатак или си на послу, потпуно се посвети ономе што радиш. Након што савладаш неки посао, потруди се да будеш још бољи — да га урадиш брже или квалитетније. Што си вештији у свом послу, више ћеш уживати у њему.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Јеси ли видео човека вештог у свом послу? Такав ће пред краљевима стајати, неће стајати пред обичним људима“ (Пословице 22:29).

Сагледај ствари шире. У већини случајева, када одговорно обављаш свој посао, то ће користити и другима. На пример, ако обавиш свој део кућних послова, олакшаћеш терет другим члановима своје породице.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35).

Иди миљу више. Уместо да урадиш само оно што се од тебе очекује, потруди се да урадиш више од тога. На тај начин, ти имаш контролу над својим животом — радећи више показаћеш да ниси приморан на то већ да је то твој избор (Матеј 5:41).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Не желим да то добро дело учиниш присилно, већ добровољно“ (Филимону 14).

Буди уравнотежен. Вредне особе нису лење, али нису ни радохоличари. Оне настоје да буду уравнотежене и задовољство проналазе и у напорном раду и у тренуцима одмора.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6).