Пређи на садржај

Пређи на садржај

Послушност родитељима може се упоредити са отплаћивањем дуга банци. Што си поузданији, то ћеш више поверења (кредита) добити

ЗА МЛАДЕ

10. Поузданост

10. Поузданост

ШТА ТО ЗНАЧИ

Поуздане особе уживају поверење својих родитеља, пријатеља и послодаваца. Оне поштују правила, испуњавају своја обећања и увек говоре истину.

ЗАШТО ЈЕ ТО ВАЖНО

Може се рећи да степен слободе коју имаш углавном директно зависи од поверења које си стекао током времена.

„Најбољи начин да стекнеш поверење својих родитеља јесте да покажеш да си зрела и одговорна особа, не само када су они поред тебе већ и када нису у близини“ (Сераи).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5).

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Било да желиш да задобијеш више поверења или да повратиш изгубљено поверење, могу ти помоћи следећи савети.

Буди искрен. Поверење се најбрже губи када не говориш истину. С друге стране, када си отворен и искрен — нарочито када признаш да си погрешио — тиме стичеш поверење других.

„Није тешко бити искрен када је све у реду. Али ако си искрен и када је реч о твојим пропустима и манама, тада ће ти други још више веровати“ (Кејман).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

Буди поуздан. Према једном истраживању у Сједињеним Државама, 78 посто стручног особља за запошљавање рекло је да је поузданост „једна од три најважније особине за радно место приправника“. Ако сада научиш да будеш поуздан, то ће ти користити касније у животу.

„Моји родитељи увек примете када одговорно обављам своја задужења и драго им је што не морају да ме стално подсећају на то. Што се више трудим да будем одговорна, њихово поверење је веће“ (Сара).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Уздајући се у то да ћеш ми удовољити [...] уверен [сам] да ћеш учинити и више од овога што те молим“ (Филимону 21).

Буди стрпљив. За разлику од физичког раста који је другима очигледан, емоционални и ментални напредак не примећује се одмах.

„Поверење родитеља и других не може се стећи једним поступком. Али га можеш постепено изградити ако се непрестано трудиш да будеш одговоран у разним ситуацијама“ (Брандон).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Обуците се у [...] дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12).