Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остали сте без посла? Шест библијских савета који вам могу помоћи

Остали сте без посла? Шест библијских савета који вам могу помоћи

 Губитак посла није само финансијски ударац. То вас може емотивно сломити и уздрмати вашу породицу. Погледајте неколико савета који вам могу помоћи да пребродите тај тежак период. Они се темеље на библијским начелима која никада не застаревају.

  •   Разговарајте с другима о својим осећањима

     Библијско начело: „Прави пријатељ воли у свако доба“ (Пословице 17:17).

     Ако сте остали без посла, можда сте тужни, љути или се осећате изгубљено. Можда чак мислите да сте потпуни промашај. Разговор с члановима породице и блиским пријатељима може вам помоћи да се осећате боље. Они вам такође могу дати добре савете како да нађете нови посао.

  •   Немојте се превише бринути

     Библијско начело: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:34).

     Свето писмо нас подстиче да планирамо унапред (Пословице 21:5). С друге стране, саветује нас да не размишљамо превише о томе шта би се могло догодити у будућности. Често се деси да се нервирамо око ствари које се на крају никада и не догоде. Много је боље да се усредсредимо на то шта можемо сада урадити.

     У Светом писму се налазе мудри савети који вам могу помоћи да се изборите са стресом који тренутно осећате. Прочитајте чланак „Шта да радите кад сте под стресом“.

  •   Смањите трошкове

     Библијско начело: „Научио сам како да будем задовољан [...] и кад имам обиље и кад оскудевам“ (Филипљанима 4:12).

     Прилагодите се тренутној ситуацији. Можда ћете морати да смањите трошкове како бисте живели у границама својих могућности. Немојте се непотребно задуживати (Пословице 22:7).

     Неки савети о томе како да мудро располажете новцем налазе се у чланку „Како живети с мање новца“.

  •   Планирајте своје време

     Библијско начело: „Мудро користите време“ (Колошанима 4:5).

     Иако више немате радно време, добро је да сваког дана испланирате своје активности и да се држите тог распореда. Тако ћете задржати неки ред у животу и боље ћете се осећати.

  •   Будите прилагодљиви

     Библијско начело: „Од сваког труда има неке користи“ (Пословице 14:23).

     Будите спремни да радите нешто што досад нисте радили. То ће можда бити посао који је мање цењен или није толико плаћен.

  •   Немојте одустати

     Библијско начело: „Ујутру сеј своје семе и до вечери вредно ради својом руком. Јер не знаш шта ће успети“ (Проповедник 11:6).

     Немојте седети скрштених руку. Разгласите свима да тражите посао. Реците то својим рођацима, познаницима, бившим колегама и комшијама. Распитајте се у бироу за незапослене, гледајте огласе и конкурсе. Будите спремни да ћете ићи на много разговора за посао и да ћете више пута предати свој CV, то јест биографију, пре него што пронађете посао.