Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анксиозност код мушкараца – како Библија може помоћи

Анксиозност код мушкараца – како Библија може помоћи

 Када се говори о анксиозним a људима, можда замишљате некога ко је паралисан страхом, некога ко ујутру једва може да устане из кревета или некога ко стално прича о својим проблемима.

 Неки заиста тако реагују када су притиснути бригама. Али стручњаци су дошли до закључка да има много људи, углавном мушкараца, који сасвим другачије реагују. Према једном извештају мушкарци „обично посежу за алкохолом и дрогама како би се изборили са анксиозношћу, тако да оно што личи на проблем са алкохолом може у ствари бити знак претеране забринутости. Анксиозност код мушкараца врло често се манифестује као бес и раздражљивост.“

 Наравно, не реагују сви мушкарци на исти начин. Али каква год да је реакција, анксиозност је све већи проблем у овим нарочито тешким временима (2. Тимотеју 3:1). Ако се и ви борите са анксиозношћу, може ли вам Библија помоћи?

Корисни библијски савети

 Библија је права ризница изузетно корисних савета који нам могу помоћи када смо оптерећени бригама. Погледајмо три примера.

  1.  1. „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свог зла“ (Матеј 6:34).

     Шта то значи: Не би било добро да се претерано бринемо око нечега што ће се можда десити, а можда и неће. Често не буде све тако страшно као што смо мислили да ће бити. У неким ситуацијама ствари се неочекивано промене набоље.

     Предлог: Сетите се неке ситуације у којој сте мислили да ће се нешто лоше сигурно десити, али се ипак није десило. Затим размислите о ономе што вас тренутно брине и покушајте да што реалније процените колика је вероватноћа да ће се то претворити у велики проблем.

  2.  2. „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри свог пријатеља“ (Пословице 27:17).

     Шта то значи: Други нам могу помоћи да се изборимо са својим бригама ако им то дозволимо. Можда нам могу дати неки практичан савет на основу свог искуства. У најмању руку, могу нам помоћи да своју ситуацију сагледамо из неког другог угла.

     Предлог: Размислите ко би вам могао дати неки добар савет. Можда би то могао бити неки пријатељ који је прошао кроз нешто слично. Питајте га шта му је помогло, а шта му је само одузимало снагу.

  3.  3. „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

     Шта то значи: Богу је веома стало до оних који пате. Он нас позива да му се молимо и да му кажемо све што нас мучи.

     Предлог: Ставите на папир шта вам ствара бриге. Затим изнесите све то у молитви Богу и тражите од њега да вам помогне да изађете на крај с тим.

Бриге ће ускоро бити ствар прошлости

 Осим што нам пружа веома практичне савете како да изађемо на крај са бригама, Библија говори о томе да ће ускоро доћи време када ће данашње бриге бити ствар прошлости. Како ће се то догодити?

 Божје Краљевство ће уклонити све оно што нам сада ствара бриге (Откривење 21:4). Заправо, под влашћу Божјег Краљевства чак нам ни сећање на бриге и проблеме неће наносити бол (Исаија 65:17).

 То је будућност коју вам жели „Бог који даје мир“ (Римљанима 16:20). Он каже: „Ја добро знам шта намеравам с вама [...] Желим да имате мир, а не невољу, да имате лепу будућност и наду“ (Јеремија 29:11).

a У овом чланку се израз „анксиозност“ не односи на неки озбиљан здравствени проблем, већ на свакодневне стресове и бриге које некога оптерећују. Ако је у питању здравствени проблем, треба потражити стручну помоћ (Лука 5:31).