Пређи на садржај

Пређи на садржај

10. ПОГЛАВЉЕ

Он је одбранио веру у правог Бога

Он је одбранио веру у правог Бога

1, 2. (а) Шта је погађало Илијин народ? (б) С ким се све Илија суочио на гори Кармил?

ИЛИЈА посматра народ који се с тешком муком пење уз обронке горе Кармил. Чак и на раној јутарњој светлости јасно се види да трпе сиромаштво и оскудицу. Троипогодишња суша је оставила траг на њима.

2 Међу тим мноштвом парадира 450 Валових пророка, испуњених поносом и жестоком мржњом према Илији, Јеховином пророку. Краљица Језавеља погубила је многе Јеховине слуге, али овај човек се и даље храбро бори против обожавања Вала. Колико дуго ће издржати? Можда ти свештеници мисле да им се један човек не може успешно супротставити (1. Краљ. 18:4, 19, 20). Долази и краљ Ахав у својим краљевским кочијама. Ни он не воли Илију.

3, 4. (а) Зашто је Илија можда осећао страх када је освануо важан дан? (б) Која питања ћемо осмотрити?

3 Овог усамљеног пророка чека дан другачији од било ког другог дана у његовом животу. Илија посматра како се пред њим поставља позорница за један од најупечатљивијих сукоба између добра и зла који је свет икада видео. Како се осећа док свиће дан? Он није имун на страх, будући да је описан као човек који је имао иста осећања као и ми. (Прочитати Јаковљеву 5:17.) Пошто се око њега налази народ неверан Јехови, њихов отпаднички краљ и убилачки настројени свештеници, можемо бити сигурни да се Илија осећа усамљено (1. Краљ. 18:22).

4 Због чега се Израелци налазе у овако тешком стању? Шта се може научити из овог записа? Погледајмо поближе Илијин пример вере и како се данас можемо угледати на њега.

Дуготрајан сукоб достиже врхунац

5, 6. (а) До ког сукоба је дошло у Израелу? (б) Како је краљ Ахав дубоко увредио Јехову?

5 Већи део свог живота, Илија је беспомоћно посматрао како обожавање Јехове, нешто највредније у његовој домовини и његовом народу, бива потпуно запостављено и обезвређено. Заправо, Израел је средиште једног дуготрајног сукоба — борбе између праве и криве религије, између обожавања Јехове Бога и идолопоклонства околних народа. У Илијино време, тај сукоб се још више заоштрио.

6 Краљ Ахав је дубоко увредио Јехову. Оженио се Језавељом, ћерком сидонског краља. Језавеља је била одлучна да култ Вала прошири по израелској земљи и искорени обожавање Јехове. Ахав је врло брзо подлегао њеном утицају. Он је подигао храм и олтар посвећен Валу и предводио је у обожавању овог паганског бога (1. Краљ. 16:30-33).

7. (а) Зашто је обожавање Вала било толико страшно? (б) Зашто можемо бити сигурни да Свето писмо није противречно када говори о трајању суше у Илијино време? (Укључити и оквир.)

7 Зашто је обожавање Вала било толико страшно? Многи Израелци су били заведени и одступили су од истинитог Бога. То је била нечиста и насилна религија. Укључивала је мушку и женску храмску проституцију, оргије и чак жртвовање деце. Јехова је због тога послао пророка Илију код Ахава да најави сушу која ће трајати све док он не прогласи њен крај (1. Краљ. 17:1). Прошло је неколико година пре него што се Илија поново појавио пред Ахавом и рекао му да окупи народ на гори Кармил заједно с Валовим пророцима. *

У извесном смислу, већина истакнутих обележја култа Вала и данас је у великој мери заступљена

8. Какав значај запис о обожавању Вала има данас?

8 Да ли се тај сукоб тиче нас данас? Неки можда мисле да је у данашње време прича о обожавању Вала неважна, јер око себе не видимо ни храмове ни олтаре посвећене том богу. Али овај запис није само древна историја (Римљ. 15:4). Израз „Вал“ значи „власник“ или „господар“. Јехова је рекао свом народу да треба да се одлучи за њега као свог „вала“, то јест мужа (Ис. 54:5, фуснота). Зар се не слажете да људи и данас служе мноштву господара уместо Свемоћном Богу? Када живот посвете тежњи за новцем, каријери, рекреацији, сексуалним задовољствима, или неком другом богу уместо Јехови, они су тиме себи изабрали господара (Мат. 6:24; прочитати Римљанима 6:16). У извесном смислу већина истакнутих обележја култа Вала и данас је у великој мери заступљена. Размишљање о том древном спору око тога да ли је Јехова прави Бог или је то Вал, може нам помоћи да мудро изаберемо коме ћемо служити.

’Храмали су‘ — у ком смислу?

9. (а) Зашто је гора Кармил била идеално место да се разоткрије обожавање Вала? (Видети и фусноту.) (б) Шта је Илија рекао народу?

9 Гора Кармил као да господари над панорамом — с ње се поглед пружа на долину Кисон, која се налази у подножју горе, преко оближњег Великог (Средоземног) мора па све до ливанских брда на северу. * Али како овај узбудљив дан свиће, призор постаје ужасан. Сенка смрти лебди над овом некада плодном земљом коју је Јехова подарио Аврахамовим потомцима. Сада је то тврда земља спржена од немилосрдног сунца, уништена због неразумности Божјег народа! Док се ти људи гурају једни о друге, Илија им приступа и каже: „Докле ћете храмати на две стране? Ако је Јехова истинити Бог, идите за њим, а ако је Вал, идите за њим“ (1. Краљ. 18:21).

10. Како су Илијини сународници ’храмали на две стране‘ и коју темељну истину су сметнули с ума?

10 Шта Илија мисли када каже „храмати на две стране“? Ти људи не схватају да се морају одлучити између Јехове и Вала. Они сматрају да могу обожавати и једног и другог — да могу умирити Вала својим одвратним обредима и да још увек могу молити Јехову Бога за помоћ. Можда мисле да ће Вал благословити њихове усеве и стада, док ће им у исто време ’Јехова над војскама‘ пружати заштиту у бици (1. Сам. 17:45). Они су сметнули с ума темељну истину коју и данас многи превиђају — Јехова не прихвата оне који покушавају да буду одани и њему и неком другом богу. Он захтева да се оданост исказује искључиво њему и достојан је тога. Обожавање које је упућено њему, а које је помешано с неким другим обликом обожавања, за Јехову је неприхватљиво и чак увредљиво! (Прочитати Излазак 20:5.)

11. Како нам Илијин говор на гори Кармил може помоћи да се преиспитамо?

11 Ти Израелци ’храмљу‘ као што би храмао човек који покушава да следи две стазе у исто време. Многи људи данас праве сличну грешку, дозвољавајући да се други „господари“ увуку у њихов живот, гурајући у страну правог Бога! Илијин упечатљив позив Израелцима да престану да храмљу може нам помоћи да преиспитамо шта нам је најважније и како обожавамо Бога.

Веома узбудљив испит

12, 13. (а) Какав испит је Илија предложио? (б) Како показујемо да се уздамо у Јехову попут Илије?

12 Илија сада предлаже један испит. У суштини, он је веома једноставан. Треба да Валови свештеници поставе олтар и на њега ставе жртву, а затим да се моле свом богу да упали ватру на олтару. Илија ће учинити то исто. Он је рекао: „Бог који одговори ватром, то је истинити Бог.“ Илија добро зна ко је истинити Бог. Његова вера је толико јака да без оклевања пружа својим противницима сваку предност. Допушта тим пророцима да се најпре они моле свом богу. Зато они први бирају јунца за жртву и призивају Вала * (1. Краљ. 18:24, 25).

13 Данас се чуда не дешавају. Међутим, Јехова се није променио. Можемо имати потпуно поуздање у њега као што је имао и Илија. На пример, када се други не слажу с оним што Библија научава, ми не треба да се плашимо да они први наступе и изразе своје мишљење. Попут Илије, можемо се поуздати у истинитог Бога да ће се побринути за исход. То чинимо тако што се не ослањамо на себе већ на његову надахнуту Реч, која је обликована „за поправљање“, то јест исправно постављање ствари (2. Тим. 3:16).

Илија је гледао на обожавање Вала као на бесмислену превару и желео је да се и Божји народ у то увери

14. Како се Илија ругао Валовим пророцима и зашто?

14 Валови пророци постављају жртву и почињу да се моле свом богу. „Вале, услиши нас!“, призивају га увек изнова. Пролазе минути, а затим и сати. „Али није било ни гласа ни одговора“, каже Библија. У подне, Илија почиње да им се руга говорећи им иронично да је Вал сувише заузет да би их услишио, да је отишао да обави нужду или да можда спава и да неко треба да га пробуди. „Вичите из свег гласа“, подстиче Илија те варалице. Јасно је да Илија гледа на обожавање Вала као на бесмислену превару и жели да се и Божји народ у то увери (1. Краљ. 18:26, 27).

15. Како оно што се десило Валовим пророцима показује да је узалудно изабрати било ког другог господара осим Јехове?

15 Помахнитали Валови свештеници на то почињу да „вичу из свег гласа и да се по свом обичају секу бодежима и копљима док их није облила крв“. Али све је то узалудно! „Није било ни гласа ни одговора нити знака да ико слуша“ (1. Краљ. 18:28, 29). Нема ни трага од Вала. Он је Сатанина измишљотина којом одвраћа људе од Јехове. Ако бисмо и ми данас изабрали било ког другог господара осим Јехове, то би нам донело разочарање, па чак и срамоту. (Прочитати Псалам 25:3; 115:4-8.)

Божји одговор

16. (а) Чега се можда сетио народ када је Илија поправљао олтар Јехови? (б) Како је још Илија показао поверење у Бога?

16 Касније тог поподнева долази ред на Илију да принесе жртву. Он поправља један олтар посвећен Јехови, који су сигурно срушили Јеховини непријатељи. Илија користи 12 каменова, што многе из десетоплеменског Израела можда подсећа на то да за њих још увек важи Закон који је обавезивао свих 12 племена. Затим полаже жртву на олтар и све натапа водом, која је вероватно донесена с оближњег Средоземног мора. Он чак копа јарак око олтара који пуни водом. На тај начин Валовим пророцима даје сваку могућу предност, док Јехови такорећи ствара отежане околности. Његово поверење у Бога је заиста огромно (1. Краљ. 18:30-35).

Илијина молитва је показала да му је стало до сународника, јер је једва чекао да види како Јехова ’обраћа њихово срце‘

17. Како се из Илијине молитве види шта му је било најважније и како се можемо угледати на њега у својим личним молитвама?

17 Све је спремно и Илија упућује молитву. Та једноставна а ипак снажна молитва открива шта је за Илију најважније. Као прво, он жели да сви знају да је „Бог у Израелу“ Јехова, а не Вал. Као друго, треба да буде јасно да је он слуга Јехове Бога, коме припадају сва слава и част. На крају, показује да му је стало до сународника, јер једва чека да види како Јехова ’обраћа њихово срце‘ (1. Краљ. 18:36, 37). Упркос свој несрећи коју је донела њихова неверност, Илија их и даље воли. Да ли можемо у нашим личним молитвама Богу показати сличну понизност, заинтересованост за Божје име и саосећање према онима којима је потребна помоћ?

18, 19. (а) Како је Јехова одговорио на Илијину молитву? (б) Шта је Илија тражио од народа да уради и зашто Валови пророци нису заслужили милосрђе?

18 Пре Илијине молитве, мноштво које се тамо налази можда се пита да ли ће се показати да је и Јехова лажан бог као Вал. Али након молитве отклоњена је свака сумња. У запису стоји: „Тада дође ватра од Јехове и спали жртву паљеницу, дрва, камење и прашину, и упи воду из јарка“ (1. Краљ. 18:38). Какав упечатљив одговор! А како окупљени реагују на то?

„Тада дође ватра од Јехове“

19 Сви заједно узвикују: „Јехова је истинити Бог! Јехова је истинити Бог!“ (1. Краљ. 18:39). Најзад увиђају шта је истина. Међутим, то још увек није доказ да имају веру. Искрено говорећи, то што су признали да је Јехова истинити Бог након што су видели ватру како силази с неба није био баш упечатљив израз вере. Због тога Илија тражи од њих да покажу веру на један други начин. Позива их да учине оно што је требало још много година раније — да послушају Јеховин Закон. У Божјем Закону стоји да лажне пророке и идолопоклонике треба погубити (Пон. зак. 13:5-9). Ови Валови пророци су заклети непријатељи Јехове Бога и свесно поступају супротно његовој вољи. Да ли заслужују милосрђе? Па, да ли је милосрђе било указано свој недужној деци која су била жива спаљена као жртве у част Валу? (Прочитати Пословице 21:13; Јер. 19:5). Ти људи не заслужују никакво милосрђе! Зато Илија наређује да буду погубљени (1. Краљ. 18:40).

20. Зашто су неосноване тврдње савремених критичара?

20 Неки савремени критичари сматрају да је овакав завршетак испита на гори Кармил за осуду. Неки страхују да би верски фанатици могли то користити како би оправдали насиље у име религије. Нажалост, данас заиста има пуно верске нетрпељивости. Међутим, Илија није био фанатик. Он је у Јеховино име учествовао у извршењу праведне смртне казне. Осим тога, прави хришћани знају да не могу попут Илије узети мач у руке и убијати зле. Они живе у складу са мерилом које важи за све хришћане, а темељи се на Христовим речима упућеним Петру: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути“ (Мат. 26:52). Јехова ће користити свог Сина да у будућности изврши правду.

21. Зашто је Илијин пример добар за данашње праве хришћане?

21 Сваки прави хришћанин има одговорност да живи по вери (Јов. 3:16). То ћемо лакше чинити ако се угледамо на верне људе попут Илије. Он је обожавао само Јехову и подстицао је друге на то. Храбро је разоткрио лажну религију коју је Сатана користио како би људе одвукао од Јехове. Надаље, уместо да се ослањао на своје способности и своју вољу, поуздао се у Јехову да ће разрешити ову спорну ситуацију. Илија је одбранио веру у правог Бога. Угледајмо се и ми на његов пример вере!

^ одл. 9 Кармилска гора је обично бујна и зелена, зато што влажни ветрови с мора који се подижу уз њене обронке доносе са собом кишу и обиље росе. Пошто се Валу приписивало давање кише, ова гора је по свему судећи била важно место за његове обожаваоце. Сада неплодна, сува кармилска гора била је одговарајуће место где би се могло разоткрити обожавање Вала.

^ одл. 12 Вреди запазити да им Илија каже: „Не палите ватру.“ Неки изучаваоци кажу да су идолопоклоници понекад користили олтаре испод којих се налазила скривена шупљина, тако да је изгледало као да ватра потиче из натприродног извора.