Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи можуть померлі допомагати живим?

Чи можуть померлі допомагати живим?

Чи можуть померлі допомагати живим?

ЮНАК, на ім’я Тамба *, котрий живе у Західній Африці, готувався до шкільних іспитів. Мама переконувала його звернутись до померлих родичів, бо вважала, що тільки з їхньою допомогою він успішно складе екзамени. У Палермо (Сицилія) туристи відвідують катакомби, де можна побачити сотні забальзамованих мерців. Дехто вірить, що ці мумії дають живим божественний захист. Кожного року до містечка Лілі Дейл, що на заході штату Нью Йорк (США), приїжджає велика кількість людей. Там живе дуже багато медіумів, посередників між світом живих та світом духів. До них йдуть, сподіваючись отримати допомогу від померлих родичів і друзів чи порозмовляти з ними.

По цілому світі люди вірять в те, що померлі допомагають живим. А ви? Можливо, в це вірили ваші батьки або так думають ваші друзі. Справді, смерть близької людини завдає нам болю. Користуючись цим, медіуми пропонують свою допомогу. Наприклад, одна жінка-медіум сказала, що потойбічний світ «завжди до ваших послуг» (газета «Тайм»). Чи померлі справді відповідають на наші прохання? Дізнайтесь, що про це говорить Біблія.

Де перебувають померлі?

Боже Слово просто і зрозуміло пояснює, в якому стані перебувають померлі. В Екклезіяста 9:5 сказано: «Знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають». Чи мають померлі якісь почуття? Відповідь знаходимо у 6-му вірші: «Їхнє кохання, і їхня ненависть, та заздрощі їхні загинули вже, і нема вже їм частки навіки ні в чому, що під сонцем... діється». А у 10-му вірші говориться: «Немає в шеолі, куди ти йдеш, ні роботи, ні роздуму, ані знання, ані мудрости». Єврейське слово шеол означає спільну могилу людства. Цікаво, що місце, де після смерті перебував Ісус, у Біблії названо словом гадес, грецьким відповідником слова шеол (Дії 2:31).

Протягом свого земного життя Ісус охоче робив добро. Втім, він розумів, що після смерті, перебуваючи в могилі, не зможе допомагати іншим. Божий Син прирівняв свою смерть до нічної пори, коли люди припиняють роботу (Івана 9:4). Він знав, що померлі «безсилі через смерть» (Ісаї 26:14НС).

Подібну думку Ісус висловив, порівнявши смерть зі сном. Коли помер Лазар, Ісус сказав що його друг просто спить (Івана 11:11—13). Погодьтесь, ми не очікуємо допомоги від того, хто спить. Уві сні людина не думає і не може нічого робити для інших.

Чи душа живе після смерті?

Згідно з вченнями багатьох релігій, душа — це якась окрема невидима частина людини, що переживає смерть тіла. Однак Біблія говорить про душу зовсім інше. У Буття 2:7 сказано, що коли Бог створив першу людину, то вона «стала... живою душею». По суті, сама людина є душею, так само як і тварини є душами (Буття 1:20—25). Отже, як і підтверджує Біблія, коли помирає людина або тварина, помирає душа (Єзекіїля 18:4).

Втім, багато людей розповідають про те, що вони спілкувалися з померлими, чули їхні голоси чи навіть бачили їх. Ці історії потішають осіб, котрі втратили родича або друга, і вони звертаються до медіумів з проханням викликати душу померлого.

Чи справді ті люди розмовляли з померлими? Якщо так, то це суперечить вищенаведеним біблійним твердженням. Ісус Христос сказав, що Боже Слово — це правда (Івана 17:17). А правда не може бути суперечливою. Біблія чітко показує, як слід ставитись до розповідей про те, що померлі допомагають живим. У ній говориться, як один чоловік просив такої допомоги. Уважно дослідивши цей уривок, ви зрозумієте, що відбувалось насправді.

Цар звертається до померлого

Події відбувалися на півночі Ізраїлю. На полі бою стояли дві армії: цар Саул і його воїни на однім боці, а грізне військо філістимлян — на іншому. Коли Саул побачив ворожий табір, то «сильно затремтіло йому серце». Оскільки цар більше не служив правдивому Богу, Єгова перестав відповідати на його благання. Крім того, пророк Самуїл на той час вже помер. У кого ж Саулу просити допомоги? (1 Самуїла 28:3, 5, 6).

Саул звернувся до ворожки, яка жила в Ен-Дорі. Він попросив жінку викликати Самуїла. З’явився «Самуїл» і сказав Саулу, що в тій битві переможуть філістимляни, а цар разом з синами загине (1 Самуїла 28:7—19). Чи цей привид був дійсно Самуїлом?

Біблія каже, що після смерті людина «до своєї землі повертається» і її «задуми гинуть» (Псалом 146:4). Як Саул, так і Самуїл добре знали, що Бог забороняє звертатись до медіумів. Більш того, раніше сам Саул винищив в Ізраїлі усіх, хто займався спіритизмом (Левит 19:31).

Поміркуйте: якби вірний пророк Самуїл продовжував жити як дух, чи міг би він порушити Божий наказ і з’явитися перед Саулом? Якщо Єгова відвернувся від Саула, то чи могла якась ворожка змусити Бога розмовляти з царем через Самуїла? Аж ніяк! Тож ясно, що той дух був не Божим пророком, а злим демоном, який прикидався Самуїлом.

Демони — це ангели, котрі ще на зорі людства повстали проти Божої верховної влади (Буття 6:1—4; Юди 6). Вони спостерігають за людьми протягом життя і можуть відтворити голос, зовнішній вигляд і звички кожного. Демони з усіх сил поширюють ідею, ніби Біблія говорить неправду. Тому не дивно, що Боже Слово застерігає, аби ми не шукали зв’язку з цими духами (Повторення Закону 18:10—12). Демони і сьогодні здійснюють свої злі задуми.

Тепер зрозуміло, чому багато хто бачить «душі» померлих або чує їхні голоси. Хоча може здаватись, що ці привиди бажають допомогти, насправді ж їхня мета — ввести людей в оману * (Ефесян 6:12). Також не забувайте, що Єгова є люблячим Богом, який ніжно піклується про нас. Він не заборонив би звертатись за допомогою до померлих і не назвав би такі дії гидотою, якби наші близькі та друзі справді продовжували жити після смерті (1 Петра 5:7). Якщо померлі не можуть вплинути на наше життя, то звідки нам чекати допомоги?

Справжня допомога

Отже, померлі неспроможні допомогти живим. Більш того, шукати зв’язку з померлими дуже небезпечно, адже цим ми порушуємо Божі закони і ризикуємо потрапити під вплив демонів.

Біблія вказує на найкраще Джерело допомоги — Бога Єгову. Лише він здатен визволити нас з пут смерті (Псалом 33:19, 20). Наш Творець завжди готовий допомогти. На відміну від медіумів, які обнадіюють людей фальшивими обіцянками, Єгова дає справжню надію на майбутнє.

Тамба, про якого згадувалось раніше, побачив, наскільки логічною є біблійна правда і якими марними є обіцянки медіумів. Ворожбити казали Тамбі, що він мусить принести жертву своїм предкам, якщо хоче успішно скласти іспит. Вже до того хлопець почав вивчати Біблію зі Свідками Єгови. З Божого Слова він дізнався, в якому стані перебувають померлі і хто насправді прикидається духами предків. Незважаючи на тиск з боку матері, Тамба відмовився звернутись до медіума. Він сказав: «Якщо цього разу я провалюсь на іспиті, то вчитимусь краще, аби скласти його наступного року».

Чи вдалося Тамбі скласти іспит? Так! До того ж він отримав найвищий бал. Його мама була вражена. Вона перестала вірити медіумам і більше не змушувала сина приносити жертви предкам. Тамба зрозумів, чому Єгова забороняє про «живих питатися мертвих» (Ісаї 8:19). Досліджуючи Біблію, Тамба впевнився: коли він буде дотримуватися Божих законів, то матиме успіх у всьому, що робить (Псалом 1:1—3).

А що сказати про наших близьких, котрі померли? Чи мають вони якусь надію? Єгова допомагає живим, він також пообіцяв допомогти тим, хто заснув смертним сном. Пророк Ісая, описавши стан несвідомості, в якому перебувають померлі, сказав: «Померлі твої оживуть... пробудіться й співайте, ви мешканці пороху» (Ісаї 26:19). Далі у своєму пророцтві Ісая запевнив, що померлі, які тепер «безсилі через смерть», житимуть знову.

Тільки уявіть: мільярди померлих воскреснуть! Біблія говорить, що скоро прийде час, коли Єгова «зажадає побачити діло своїх рук» і поверне померлих до життя (Йова 14:14, 15НС). Хтось, можливо, думає, що це нездійсненна мрія. Втім, Ісус був цілковито впевненим у воскресінні, адже сказав, що померлі вже живі в очах Єгови (Луки 20:37, 38).

Аби мати міцну надію на воскресіння *, продовжуйте набувати точного знання з Біблії. Вивчаючи Боже Слово, ви переконаєтесь, що Єгова в силі допомогти як живим, так і померлим, адже всі його обіцянки «вірні й правдиві» (Об’явлення 21:4, 5).

[Примітки]

^ абз. 2 Ім’я змінено.

^ абз. 18 Більше на цю тему ви дізнаєтесь з брошури «Духи померлих. Чи вони можуть допомогти чи завдати вам шкоди? Чи вони дійсно існують?». Опублікована Свідками Єгови.

^ абз. 26 Додаткову інформацію про воскресіння ви знайдете у 7-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Опублікована Свідками Єгови.

[Вставка на сторінці 19]

Смерть близької людини завдає нам болю

[Ілюстрація на сторінці 20]

Чи привид, який розмовляв з Саулом, справді був пророком Самуїлом?