Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ТЕМА НОМЕРА | АНГЕЛИ. ХТО ВОНИ? ДІЗНАЙТЕСЬ ПРАВДУ

Правда про ангелів

Правда про ангелів

Чи хотіли б ви дізнатися правду про ангелів? Хто вони і звідки походять? Чим вони займаються? Щоб знайти відповіді на ці запитання, найліпше звернутись до Біблії — книги, натхненої Богом (2 Тимофія 3:16). Що ж у ній сказано про ангелів?

  • Ангели є невидимими духами, так само як Бог є Духом. У них немає «плоті й кісток». Вірні ангели живуть на небесах і перебувають безпосередньо з Богом (Луки 24:39; Матвія 18:10; Івана 4:24).

  • Інколи, щоб виконати доручення від Бога, ангели з’являлися на землі в людській подобі, а після цього дематеріалізовувались (Суддів 6:11—23; 13:15—20).

  • У Біблії ангели змальовані як чоловіки. Хоча матеріалізовані ангели завжди з’являлися у вигляді чоловіків, насправді у них немає статі. Вони не одружуються і не мають здатності народжувати собі подібних. Дехто вважає, що ангелами стають діти чи дорослі, які після смерті йдуть до неба. Однак Біблія не підтверджує цієї думки. Ангели — це могутні істоти, створені Єговою, тому їх названо «синами правдивого Бога» (Йова 1:6; Псалом 148:2, 5).

  • У Божому Слові є згадка про «мови людські й ангельські», і це вказує на те, що духовні створіння володіють здатністю спілкуватися і мають власну мову. Бог послуговувався ангелами, щоб передавати людям свої звістки. А втім, він не дозволяє нам поклонятися ангелам чи молитися до них (1 Коринфян 13:1; Об’явлення 22:8, 9).

  • Що ж до кількості ангелів, то їх, очевидно, налічується не один мільярд, адже Біблія говорить, що існують міріади міріад ангелів * (Даниїла 7:10; Об’явлення 5:11).

  • Ангели — могутні створіння, значно сильніші за людей. Крім того, їхні розумові здібності перевершують людські. Очевидно, вони можуть пересуватися з неймовірною швидкістю, причому їх не обмежують фізичні закони (Псалом 103:20; Даниїла 9:20—23).

  • Попри те що ангели сильніші і розумніші за нас, вони не є всесильними і всезнаючими (Матвія 24:36; 1 Петра 1:12).

  • Кожен ангел — це окрема особистість, яка здатна віддзеркалювати Божі риси. Бог створив ангелів зі свободою волі, тому вони, так само як і люди, здатні вибирати між добром і злом. На жаль, деякі ангели вирішили збунтуватися проти Бога (Юди 6).

^ абз. 8 В Об’явлення 5:11 в оригіналі вжито грецький вислів, який означає «десятки тисяч десятків тисяч», тож ангелів може бути сотні мільйонів чи навіть мільярди.