Перейти до матеріалу

ПОЯСНЕННЯ ВИСЛОВІВ ІЗ БІБЛІЇ

«Я світ переміг!» (Івана 16:33)

«Я світ переміг!» (Івана 16:33)

 «Я розповів вам усе це, щоб завдяки мені ви мали мир. У світі ви зазнаватимете лиха, але будьте відважні: я світ переміг!» (Івана 16:33, «Переклад нового світу»).

 «Це Я вам розповів, щоб мали ви мир у Мені. Страждання зазнаєте в світі,— але будьте відважні: Я світ переміг!» (Івана 16:33, переклад І. Огієнка).

Що означають слова з Івана 16:33

 Цими словами Ісус запевнив своїх послідовників, що вони теж можуть належно служити Богові попри труднощі та протидію.

 «Я розповів вам усе це, щоб завдяки мені a ви мали мир». Друга частина цього вірша не вказує на те, що християнин буде мати абсолютний мир і безтурботне життя. Радше цей мир стосується спокою у розумі і серці. Такий внутрішній мир можливий завдяки Ісусу, який пообіцяв, що його учні отримають святий дух. За допомогою цього могутнього «помічника», святого духу, вони зможуть виконувати своє служіння навіть за важких часів (Івана 14:16, 26, 27).

 «У світі ви зазнаватимете лиха, але будьте відважні». Ісус прямо попереджав своїх учнів, що вони стикатимуться з труднощами, наприклад з несправедливістю і переслідуваннями (Матвія 24:9; 2 Тимофія 3:12). Усе ж Ісус заохочував їх: «Будьте відважні» (або «будьте мужні», згідно з «Новим Заповітом сучасною мовою»).

 «Я світ переміг!» Тут слово «світ» стосується неправедного людського суспільства, відчуженого від Бога b. У 1 Івана 5:19 сказано: «Ми знаємо, що ми від Бога, а весь світ лежить у владі Злого», тобто Сатани. Те, як люди в цьому «світі» думають і як поводяться, іде врозріз з Божою волею (1 Івана 2:15—17).

 Сатана і злий світ намагалися перешкодити Ісусу виконувати Божу волю. Вона полягала в тому, щоб Ісус навчав людей про Бога і віддав своє досконале життя як викуп (Матвія 20:28; Луки 4:13; Івана 18:37). Але Ісус не дозволив, щоб світ вплинув на його мислення і відвернув від Бога. Він залишився вірним аж до смерті. Тому Ісус міг сказати, що переміг світ і що Сатана, «правитель цього світу», не має над ним влади (Івана 14:30).

 Ісус на своєму прикладі показав, що його послідовники теж можуть залишатися вірними Богові навіть за важких обставин. Ісус їх запевнив: якщо він переміг світ, вони теж зможуть перемогти.

Контекст Івана 16:33

 Ісус сказав ці слова в останню ніч свого земного життя. Він знав, що невдовзі помре, тому дав прощальні настанови своїм вірним апостолам. Ісус попередив їх, що вони більше його не побачать, що їх будуть переслідувати і навіть убивати (Івана 15:20; 16:2, 10). Оскільки таке попередження могло налякати апостолів, Ісус на завершення сказав слова, записані в Івана 16:33. Так він хотів їх підбадьорити і заспокоїти.

 Приклад і слова Ісуса підбадьорюють його послідовників і в наш час. Попри різні лиха всі християни можуть залишитися вірними Богові.

a Грецький вислів, перекладений як «завдяки мені», можна також передати як «в єдності зі мною». Він несе думку про те, що учні Ісуса можуть мати мир, залишаючись в єдності з ним.

b Слово «світ» вживається у подібному значенні також в Івана 15:19 і 2 Петра 2:5.