Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Чому можна сказати, що Ісусова жертва є «викупом за багатьох»?

Біблійна відповідь

Ісусова жертва є засобом, за допомогою якого Бог визволить, або врятує, людство від гріха і смерті. З Біблії видно, що пролита кров Ісуса мала викупну цінність (Ефесян 1:7; 1 Петра 1:18, 19). Ось чому Христос сказав, що прийшов «віддати своє життя як викуп за багатьох» (Матвія 20:28).

Чому був потрібен «викуп за багатьох»?

Перший чоловік, Адам, був створений досконалим, тобто безгрішним. Він міг жити вічно, але втратив такий шанс через непослух до Бога (Буття 3:17—19). Коли у нього з’явились діти, вони вспадкували від нього його ваду — гріх (Римлян 5:12). Через це Біблія каже, що Адам «продав» себе і своїх нащадків у рабство гріха та смерті (Римлян 7:14). Оскільки всі ми недосконалі, то ніхто з нас не може повернути те, що втратив Адам (Псалом 49:7, 8).

Бог виявив співчуття потомкам Адама, які опинились у безвихідній ситуації (Івана 3:16). Проте Божі норми справедливості не дозволили йому просто закрити очі на їхні провини чи безпідставно простити їх (Псалом 89:14; Римлян 3:23—26). Бог любить людство, тож він передбачив необхідну законну підставу для прощення гріхів і навіть для цілковитого їх усунення (Римлян 5:6—8). Цією законною підставою є викуп.

Що таке викуп?

У Біблії поняття «викуп» включає три складові.

  1. Він є платою за когось чи щось (Числа 3:46, 47).

  2. Він приносить визволення (Вихід 21:30).

  3. Він має відповідну цінність, тобто дорівнює за вартістю тому, за що його сплачують *.

Розгляньмо, як ці три складові властиві викупу, заплаченому Ісусом Христом.

  1. Плата. Біблія каже, що християни «куплені за високу ціну» (1 Коринфян 6:20; 7:23). Ця ціна була заплачена кров’ю Ісуса, проливши яку, він «купив для Бога людей з усіх племен, мов, народів і націй» (Об’явлення 5:8, 9).

  2. Визволення. Завдяки жертовній смерті Ісуса ми можемо отримати «визволення на основі викупу», тобто звільнення від гріха (1 Коринфян 1:30; Колоссян 1:14; Євреїв 9:15).

  3. Відповідна цінність. Ісус віддав у жертву те саме, що втратив Адам — досконале людське життя, тож ця жертва мала відповідну цінність (1 Коринфян 15:21, 22, 45, 46). У Біблії говориться: «Як через непослух одного чоловіка [Адама] багато людей стало грішниками, так і через слухняність одного чоловіка [Ісуса Христа] багато людей стане праведними» (Римлян 5:19). Це пояснює, як смерть однієї людини може забезпечити викуп за багатьох грішників. Ісусова жертва — це «відповідний викуп за всіх», хто робить необхідні кроки, аби отримати з неї пожиток (1 Тимофія 2:5, 6).

^ абз. 11 В оригінальному тексті Біблії слова, перекладені українською як «викуп», передають думку про гроші чи цінні речі, якими платили викуп. Наприклад, основне значення єврейського дієслова кафа́р — «покривати» (Буття 6:14). Воно зазвичай стосується покриття, або прощення, гріхів (Псалом 65:3). Споріднений з ним іменник ко́фер означає плату за таке прощення, тобто викуп (Вихід 21:30). Подібно грецьке слово ли́трон найчастіше перекладається як «викуп» (Матвія 20:28). Грецькі письменники вживали це слово для позначення плати за звільнення військовополонених чи рабів.

Довідатися більше

Викуп — найбільший Божий дар

Що таке викуп? Який пожиток він може принести вам?