Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о абортусу?

Шта Свето писмо каже о абортусу?

Одговор из Светог писма

 У Светом писму се не користи реч „абортус“ нити се говори о намерном одстрањивању плода. Међутим, многи библијски стихови нам откривају Божје гледиште о људском животу, укључујући и гледиште о животу нерођеног детета.

 Живот је дар од Бога (Постанак 9:6; Псалам 36:9). За њега је драгоцен сваки живот, укључујући и живот детета у материци. Уколико неко намерно прекине живот нерођеног детета, то је равно убиству.

 У Закону који је Јехова дао Израелцима, стоји: „Ако се људи потуку и повреде трудну жену па из ње изађе дете, али се не догоди смрт, кривац мора да плати одштету колико од њега тражи муж те жене. Нека то плати преко судија. Али ако се догоди смрт, тада ћеш узети душу за душу“ (Излазак 21:22, 23). a

 Када почиње људски живот?

 У Божјим очима, људски живот почиње приликом зачећа. У својој Речи, Библији, Бог увек описује нерођено дете као особу. Запазите неке примере који показују да Бог живот нерођеног детета вреднује исто колико и живот рођеног детета.

  •   Под Божјим надахнућем, краљ Давид је рекао: „Очи су твоје виделе док сам заметак био“ (Псалам 139:16). Дакле, и пре него што се Давид родио, Бог га је сматрао особом.

  •   Осим тога, пре него што се пророк Јеремија родио, Бог му је наменио посебну улогу. Рекао му је: „Пре него што сам те обликовао у утроби твоје мајке, познавао сам те. Пре него што си из њене утробе изашао, посветио сам те и поставио сам те за пророка народима“ (Јеремија 1:5).

  •   Библијски писац Лука, који је био лекар, користио је исту грчку реч да би описао нерођено дете и новорођенче (Лука 1:41; 2:12,16).

 Да ли ће Бог опростити жени која је извршила абортус?

 Бог може опростити женама које су извршиле абортус. Уколико прихвате Божје гледиште о животу, не треба да буду скрхане кривицом. „Јехова b је милосрдан и милостив [...] Колико је исток далеко од запада, толико он преступе наше од нас удаљује“ (Псалам 103:8-12). Јехова ће опростити свима онима који се искрено кају за грехе које су починили у прошлости, укључујући и абортус (Псалам 86:5).

 Да ли је абортус оправдан ако је угрожен живот мајке или детета?

 У светлу онога што Библија каже о животу нерођеног детета, није оправдано извршити абортус због потенцијалних ризика по здравље мајке или детета.

 Шта учинити у ретким ситуацијама када за време порођаја мора да се донесе одлука чији ће се живот спасти – живот мајке или живот детета? У таквим случајевима, они који су укључени у то морају сами да одлуче чији ће живот покушати да спасу.

a У неким преводима ови стихови наводе на помисао да је у Закону било најважније шта се догодило мајци, а не фетусу. Међутим, изворни хебрејски текст указује на несрећу са смртним исходом у којој страдају или мајка или дете.

b Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).