Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о пријатељству?

Шта Свето писмо каже о пријатељству?

Одговор из Светог писма

 Пријатељства нам обогаћују и улепшавају живот. Добри пријатељи буде оно најбоље у нама и поред њих постајемо још бољи људи (Пословице 27:17).

 Међутим, Свето писмо истиче колико је важно да пажљиво бирамо пријатеље. Оно нас упозорава да ћемо сносити последице уколико имамо лоше друштво (Пословице 13:20; 1. Коринћанима 15:33). На пример, такви пријатељи нас могу навести да доносимо неке немудре одлуке и поред њих можемо изгубити неке лепе особине.

У овом чланку:

 Ко је добар пријатељ?

 Свето писмо говори да се право пријатељство не заснива само на неким сличним интересовањима или хобијима већ на нечем много дубљем. На пример, у Псалму 119:63 пише: „Пријатељ сам свима који те a се боје и који се држе твојих заповести.“ Овај библијски писац је рекао да жели да му пријатељи буду они који се боје да нечим не повреде Бога и који се труде да живе по његовим мерилима.

 Свето писмо такође истиче које добре особине треба да има добар пријатељ. На пример:

  •   „Прави пријатељ воли у свако доба, а у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17).

  •   „Има људи који су спремни да униште свог друга, али има и пријатеља приврженијих од брата“ (Пословице 18:24).

 Из ових стихова видимо да ће нас онај ко нам је прави пријатељ волети, да ће нам бити одан, добар према нама и великодушан. На њега можемо да се ослонимо и у добру и у злу. Такав пријатељ ће имати довољно храбрости да нам скрене пажњу ако примети да смо непромишљени и да ћемо донети лошу одлуку (Пословице 27:6, 9).

 Примери добрих пријатељстава у Светом писму

 У Библији се говори о људима који су били пријатељи иако су били различитих година, култура, порекла, па чак и ако је један имао ауторитет у односу на другога. Осмотримо три примера.

  •   Рута и Нојемина. Рута је била Нојеминина снаха и вероватно је била много млађа од ње. Такође је потицала из потпуно другачије културе него Нојемина. Упркос свим тим разликама, постале су јако блиске (Рута 1:16).

  •   Давид и Јонатан. Јонатан је по свему судећи био старији од Давида 30 година, али и поред тога Библија каже да су „постали […] блиски пријатељи“ (1. Самуилова 18:1).

  •   Исус и апостоли. Исус је имао ауторитет над својим апостолима с обзиром на то да им је био Учитељ и Господ (Јован 13:13). Али није му било испод части да се дружи с њима. Баш напротив, толико су се зближили да им је рекао: „Називам вас пријатељима, јер сам вам пренео све што сам чуо од свог Оца“ (Јован 15:14, 15).

 Да ли је могуће бити Божји пријатељ?

 Да, могуће је. У Светом писму се за Бога каже да је „пријатељ [...] честитима“ (Пословице 3:32). Другим речима, Бог жели да буде пријатељ онима који су честити, поштени и морални, и који уважавају његова мерила за то шта је добро, а шта лоше. Примера ради, у Светом писму се за Аврахама, који је верно служио Богу, чак каже да је био његов пријатељ (2. Летописа 20:7; Исаија 41:8; Јаковљева 2:23).

a Контекст овог псалма показује да се писац обраћа Богу.