Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Исаија 41:10: „Не бој се, јер сам ја с тобом“

Исаија 41:10: „Не бој се, јер сам ја с тобом“

 „Не бој се, јер сам ја с тобом. Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти. Подржаћу те својом праведном десницом“ (Исаија 41:10, превод Нови свет).

 „Не бој се, јер сам ја с тобом; не плаши се, јер сам ја Бог твој; укријепићу те и помоћи ћу ти, и подупријећу те десницом правде своје“ (Исаија 41:10, Даничић–Караџић).

Значење Исаије 41:10

 Јехова a Бог уверава своје верне слуге да ће им помагати, у каквим год проблемима да се нађу.

 „Јер сам ја с тобом.“ Јехова каже својим слугама да немају разлога да се плаше јер нису сами. Можемо рећи да је Јехова са својим слугама зато што види кроз шта пролазе и чује њихове молитве (Псалам 34:15; 1. Петрова 3:12).

 „Јер сам ја твој Бог.“ Овим речима Јехова подсећа своје слуге да је он и даље њихов Бог и да их није одбацио без обзира на њихове околности. Могу бити сигурни да ништа не може спречити Бога да им притекне у помоћ (Псалам 118:6; Римљанима 8:32; Јеврејима 13:6).

 „Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти. Подржаћу те својом праведном десницом.“ Јехова користи три различита израза да би пренео исту мисао, чиме жели да истакне да ће сигурно помоћи својим слугама. На сликовит начин нам дочарава како реагује кад је његовом народу потребна помоћ. Ако неко падне, Бог пружа своју десницу да га подигне (Исаија 41:13).

 Бог помаже својим слугама и јача их првенствено преко своје Речи, Библије (Исус Навин 1:8; Јеврејима 4:12). На пример, Божја Реч пружа практичне савете онима који се суочавају са кушњама као што су сиромаштво, болест или губитак вољене особе (Пословице 2:6, 7). Осим тога, Бог посредством светог духа, то јест своје силе, помаже својим слугама да остану прибрани и не поклекну под теретом проблема (Исаија 40:29; Лука 11:13).

Контекст Исаије 41:10

 Ове речи су биле права утеха верним Јудејцима који су касније били одведени у заточеништво у Вавилон. Јехова је прорекао да ће се пред крај њиховог изгнанства појавити вести о освајачу који ће покорити околне народе и представљати претњу за Вавилон (Исаија 41:2-4; 44:1-4). Вавилонци и други народи су се плашили тих вести, али Јудејци нису имали разлога за страх јер им је Јехова обећао да ће их штитити. Јехова је три пута рекао: „Не бој се“ (Исаија 41:5, 6, 10, 13, 14).

 Иако су речи из Исаије 41:10 првобитно биле упућене верним Јудејцима у Вавилону, Јехова се постарао да остану забележене да би пружале утеху свим његовим слугама (Исаија 40:8; Римљанима 15:4). Он и данас помаже онима који су му верни, баш као што је то чинио у прошлости.

Прочитајте цело 41. поглавље Исаије, са свим пратећим фуснотама и унакрсним референцама.

a Јехова је Божје лично име (Псалам 83:18).