Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ НАС СМРТ ЗАУВЕК РАЗДВАЈА?

Шта се дешава након смрти?

Шта се дешава након смрти?

„Мислио сам да човек након смрти иде у рај, пакао или чистилиште. Знао сам да нисам довољно добар да бих отишао у рај, нити толико лош да бих завршио у паклу. А није ми било јасно шта представља чистилиште. Никада нисам видео да се ишта од тога спомиње у Библији, већ сам само од других чуо о томе.“ (Лајонел)

„Поучен сам да сви људи после смрти иду на небо, али нисам баш био сигуран у то. Сматрао сам да је смрт крај свега — да за мртве нема никакве наде.“ (Фернандо)

Да ли сте се икада питали: ’Шта се дешава кад човек умре? Да ли се наши вољени који су умрли негде муче? Хоћемо ли их икада поново видети? Да ли је реално веровати у то?‘ Позивамо вас да осмотрите шта Божја Реч, Свето писмо, каже о томе. Најпре ћемо видети како се у Божјој Речи објашњава шта је смрт. Затим ћемо осмотрити коју наду она пружа.

Шта се дешава с човеком када умре?

ШТА КАЖЕ СВЕТО ПИСМО. „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега, нити више имају плату, јер је спомен на њих заборављен. Све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом, јер нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу у који идеш“ * (Проповедник 9:5, 10).

Израз „гроб“ у Библији често означава симболично место на које одлазе умрли људи. Они ничега нису свесни и ништа не могу да раде. Шта о том месту можемо закључити на основу онога што је рекао верни Божји слуга Јов? Он је много пропатио, будући да је у једном дану изгубио децу и све што је имао, а потом су му се по целом телу појавили болни чиреви. Зато је у молитви Богу рекао: „О, кад би ме у гроб [„пакао“, Douay Version] склонио, кад би ме сакрио“ (Јов 1:13-19; 2:7; 14:13). Да ли би било логично да Јов тражи од Бога да га склони на место на ком би се још више мучио? Јасно је да је он сматрао да је гроб место где ће му бити лакше.

Постоји још један начин на који можемо сазнати шта се дешава с људима када умру, а то је да осмотримо библијске записе о особама које су враћене у живот. (Видети оквир „ Библијски записи о осам особа које су враћене у живот“.)

Нико од њих није рекао да је био на неком месту блаженства или мука. Да су имали такво искуство, зар не би причали о томе? И зар то не би било записано у Светом писму, како би сви могли да знају за то? Међутим, у њему се не спомиње ништа ни налик томе. Зашто? Зато што су те особе након смрти биле у стању без свести, попут дубоког сна. Заправо, и Библија понекад пореди смрт са сном, то јест са спавањем. На пример, за верне Божје слуге Давида и Стефана, који су умрли, каже се да су „заспали“ (Дела апостолска 7:60; 13:36).

Која нада постоји за мртве? Могу ли се они „пробудити“?

^ одл. 7 У библијском преводу Нови свет, „гроб“ је превод хебрејске речи „шеол“. Грчка реч „хад“ се у већини случајева такође преводи као „гроб“. У неким библијским преводима се те две речи преводе као „пакао“. Међутим, идеја о месту на ком се мртви муче у ватри не потиче из Библије.