Пређи на садржај

Како победити страх од смрти?

Како победити страх од смрти?

Одговор из Светог писма

 Смрт је наш непријатељ и зато с правом страхујемо од ње и пазимо на свој живот (1. Коринћанима 15:26). Међутим, неразуман страх од смрти заснован на лажима и празноверју чини да људи ’целог живота буду подложни ропству‘ (Јеврејима 2:15). Истина ће вас ослободити нездравог страха од смрти, то јест страха који вас може лишити радости у животу (Јован 8:32).

Истина о смрти

  •   Мртви нису свесни ничега (Псалам 146:4). Не треба да се плашите да ћете, ако умрете, осећати бол или да ћете бити мучени јер се у Светом писму смрт упоређује са спавањем (Псалам 13:3; Јован 11:11-14).

  •   Мртви нам не могу наудити. Чак и људи који су били насилни сада су ’немоћни мртваци‘ (Пословице 21:16). У Светом писму стоји да је „мржње њихове и љубоморе њихове нестало“ (Проповедник 9:6).

  •   Смрт није обавезно крај свему. Путем ускрсења, Бог ће вратити мртве у живот (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

  •   Бог је обећао да ће доћи време када „смрти више неће бити“ (Откривење 21:4). Свето писмо о том времену каже да ће ’праведници поседовати земљу, и заувек на њој живети‘, без икаквог страха од смрти (Псалам 37:29).