Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је пронађена Нојева арка?

Да ли је пронађена Нојева арка?

Да ли је пронађена Нојева арка?

ПОТРАГА за Нојевом арком с времена на време привлачи велику пажњу јавности. Узбуђење је сасвим разумљиво. Проналазак те огромне арке у којој су Ноје и његова породица преживели Потоп 2370-2369. пре н. е. сигурно би био изванредно археолошко откриће. Међутим, упркос великом труду који је уложен, потрага за Нојевом арком још није окончана. Ако оставимо по страни бројне претпоставке и сензационалистичке тврдње, до каквих се сазнања заправо дошло?

Из Библије сазнајемо да се арка „зауставила на брдима Арарата“ (Постанак 8:4). Тим подручјем доминира врх Велики Арарат који се налази у источној Турској, недалеко од границе с Јерменијом и Ираном.

У потрази за Нојевом арком, на подручје Арарата су долазиле бројне експедиције. Иако је било занимљивих тврдњи, није откривен ниједан непобитан доказ. Загонетни снимци из ваздуха, пронађени комади дрвета премазаног смолом и извештаји наводних очевидаца заголицали су машту људи и подстакли их да трагају за опипљивијим доказом. Међутим, на путу им стоје бројне потешкоће. Једно место које се често спомиње у повезаности с арком налази се на обронцима Великог Арарата, на висини од око 4 600 метара. Осим тога, због политичке затегнутости у тој области, ретко која страна експедиција добије дозволу за успињање на планину.

Без обзира на то, многи заљубљеници у арку желе да се тамо упути више експедиција. Они верују да се делови арке још увек налазе на Великом Арарату, нетакнути и скривени испод снега и леда који током већег дела године прекрива тај врх. Само када су лета веома топла, кажу они, било би могуће видети арку и доћи до ње.

Бројни извештаји потхрањују такве наде. Јосиф, јеврејски историчар из првог века н. е., позива се на неколико ранијих историчара који су тврдили да се арка још увек може видети високо на обронцима Арарата. Чак су говорили да су људи одатле узимали као сувенире комаде дрвета премазаног смолом. Јосиф је између осталих споменуо Бероса, вавилонског хроничара из трећег века пре н. е.

Током двадесетог века, највећу пажњу је привукла прича Јерменина Џорџа Хагопијана. Он је говорио како је почетком тог века као дечак ишао са својим рођаком до арке и да се чак пео на њу. Хагопијан је умро 1972, али његово сведочанство још увек многе испуњава узбуђењем и знатижељом.

Чврст темељ за веру у Бога?

Имамо ли оправдане разлоге да верујемо да су истраживачи пронашли арку или да ће то ускоро учинити? Можда, али изгледа да има много више разлога за сумњу у погледу таквог открића. Као прво, присетимо се да Библија не говори о томе где се тачно арка зауставила након што су воде Потопа опале. У њој се само каже „на брдима Арарата“.

Сасвим је разумљиво што су истраживачи и други који се баве том тематиком претпоставили да је у питању највиши врх на подручју Арарата. Међутим, у Светом писму не стоји да је Бог одредио да се арка заустави на самом врху планине Арарат, који је сада покривен ледом и висок је око 5 000 метара. * Треба имати на уму да су Ноје и његова породица живели у арци још неколико месеци након што се зауставила на чврстом тлу (Постанак 8:4, 5). Осим тога, мало је вероватно да су они и многе животиње након изласка из ње морали да се спуштају низ стрме обронке попут планинара. Према томе, подручје на ком се арка тада нашла вероватно је било приступачније него што неки данашњи истраживачи претпостављају, али ипак довољно високо да одговара опису из Постанка 8:4, 5. Без обзира на то где се на подручју Арарата арка зауставила, зар дрво од ког је била направљена не би већ одавно иструнуло или би га људи употребили у друге сврхе?

Надаље, понекад се чују дискутабилне изјаве о верском значају оваквих истраживања. Организатор једне експедиције је тврдио да ће проналазак арке „учврстити веру милиона људи... и да ће многе навести да постану верници“. На конференцији за штампу 2004. он је рекао да би тај проналазак био „најзначајнији догађај после Христовог ускрсења“. Његова експедиција је касније била отказана.

Да ли би откриће Нојеве арке заиста учврстило веру људи и чак навело неке да постану верници? Библија показује да права вера не зависи од ствари које се могу видети и додирнути (2. Коринћанима 5:7). Неки људи су толико сумњичави да кажу да би поверовали у одређене библијске извештаје само ако би видели материјалне доказе. Међутим, чињеница је да ни обиље доказа код таквих особа неће развити веру. Исус је рекао да је неке људе једноставно немогуће уверити у истину из Светог писма — то се неће десити чак ни ако неко устане из мртвих! (Лука 16:31).

С друге стране, права вера није лаковерност већ се темељи на чврстим доказима (Јеврејима 11:1). Да ли постоје чврсти докази на основу којих разумни људи данас могу поверовати у библијски запис о Потопу? Нема сумње да их има. Исус Христ је јасно рекао: ’Ноје је ушао у арку и дошао је потоп‘ (Лука 17:26, 27). То је најбољи могући доказ. Зашто?

Исус је био на небу пре него што је дошао на земљу (Јован 8:58). Он је посматрао градњу арке и видео је Потоп. С обзиром на то, шта је по вама уверљивије? Сведочанство очевица који је доказао да је Божји Син и да у потпуности заслужује наше поверење? Или врло мала могућност да ће истраживачи пронаћи остатке дрвета на залеђеном планинском врху? Гледано из тог угла, већ имамо обиље доказа да је Нојева арка постојала.

[Фуснота]

^ Планински врх који је данас познат под именом Велики Арарат је вулкан који није активан од 1840. Уздиже се 5 165 метара изнад нивоа мора и прекривен је снегом током целе године.

[Истакнути текст на 13. страни]

Постоје ли чврсти докази који потврђују библијски запис о Потопу?

[Истакнути текст на 14. страни]

Исус Христ је јасно рекао: ’Ноје је ушао у арку и дошао је потоп‘