Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посета једној посебној штампарији

Посета једној посебној штампарији

Посета једној посебној штампарији

ВЕРОВАТНО сте већ раније видели часопис попут овог који држите у рукама. Можда су вас Јеховини сведоци посетили код куће и понудили Стражарску кулу и Пробудите се! како би вам помогли да боље разумете Библију. Или сте можда видели Сведоке како нуде такву библијску литературу на улици или пијаци. Штавише, месечни тираж овог часописа износи преко 35 милиона, што га чини најтиражнијим часописом те врсте у свету.

Међутим, да ли сте се икада питали где се сва та литература штампа и како? Да бисмо добили одговор на то питање, упознајмо се са једном од многих штампарија које Јеховини сведоци користе у разним земљама — са штампаријом у Волкилу, у Њујорку. Пошто многи читаоци из целог света нису у могућности да посете ову штампарију у Сједињеним Државама, овај обилазак помоћу речи и слика може бити веома занимљив.

Наравно, штампање почиње писаном речју. Графичко одељење прима материјал за штампање електронским путем од Одељења за писање из Бруклина. Тај материјал се користи да би се направиле плоче за штампање. У Волкил месечно стигне око 1 400 ролни папира, а дневно се потроши од 80 до 100 тона. Неке ролне су тешке и преко 1 300 килограма. Оне се користе на пет ротационих преса на које се монтирају плоче за штампање. Одштампани папир се сече и савија у табаке од по 32 стране. Часопис који читате заправо је један табак. А како се производе књиге? У књиговезници се табаци увезују у књиге. На једној траци се за један дан може произвести 50 000 књига с тврдим повезом или 75 000 с меким. На другој траци се дневно производи око 100 000 књига с меким повезом.

Током 2008, у овој штампарији је произведено више од 28 милиона књига, од чега су преко 2,6 милиона Библије. У истом том периоду одштампано је 243 317 564 часописа. Штампарија производи библијску литературу на око 380 језика. Шта се затим дешава с том литературом?

Штампарија прима наруџбе од 12 754 скупштине Јеховиних сведока из континенталног дела Сједињених Држава и 1 369 са Кариба и Хаваја. Одељење за отпрему пакује све наручене артикле и организује транспорт до одговарајућих адреса. Годишње се око 14 000 тона литературе превезе до скупштина у Сједињеним Државама.

Оно што је најважније у овим штампаријама нису машине, већ људи. Преко 300 радника ради у различитим одељењима — у графичком одељењу, одељењу за планирање, штампарији, књиговезници и одељењу за отпрему. Међу њима има људи различитих година — од 19 до 92 — и сви су они волонтери.

Они су искрено заинтересовани за друге — за особе које ће радо прочитати ту литературу и које ће библијска начела осмотрена у њој поучити, охрабрити и усмерити. Надамо се да сте и ви међу њима и да вам литература која се производи у оваквим штампаријама помаже да упознате Јехову Бога и Исуса Христа, што доноси вечни живот (Јован 17:3).

[Слике на 16. страни]

[Слика на целој 17. страни]