Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је погрешно користити Божје име?

Да ли је погрешно користити Божје име?

Да ли је погрешно користити Божје име?

У ИЗВОРНОМ тексту хебрејског дела Библије, који се често назива „Стари завет“, Божје име се појављује скоро 7 000 пута у облику четири хебрејска слова יהוה (читају се здесна налево). Та слова Божјег имена — Јод, Хе, Вав и Хе — обично се преносе као ЈХВХ.

Пре много векова, Јевреји су развили сујеверно гледиште да је погрешно користити Божје име. Због тога га нису изговарали а у својим списима су почели да користе друге изразе као замену за њега. Међутим, у многим преводима Библије коришћено је име Јахве или Јехова. Један од њих је превод Jerusalem Bible. Према том преводу, када је Мојсије питао Бога шта да каже ако га Израелци питају ко га је послао њима, Бог је одговорио: „Овако кажи Израеловим синовима: ’Јахве, Бог ваших праочева, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев, послао ме је к вама.‘ То је моје име довека и по том имену ће ме познавати сви будући нараштаји“ (Излазак 3:15). Божје име се појављује и у српском преводу Др Лујо Бакотић, у фусноти за Постање 2:5, где стоји: „Господ употребљујемо на место јеврејскога Јехова (Јахвех).“

Исус је у својој молитви указао на то да је користио Божје име: „Обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га.“ И у молитви познатој као Оченаш, Исус је рекао: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Јован 17:26; Матеј 6:9).

Зато може деловати необично што је у својој недавно објављеној књизи Jesus of Nazareth, папа Бенедикт XVI рекао следеће о коришћењу Божјег имена: „Израелци су били... потпуно у праву што су одбијали да изговоре то име које је Бог изабрао за себе, изражено словима ЈХВХ, и тако су избегли да га обезвреде изједначавајући га са именима паганских божанстава. Према томе, погрешно је што се у новијим преводима то име — које су Израелци одувек сматрали тајанственим и неизрецивим — наводи као било које старо име.“

Шта ви мислите? Да ли је исправно или погрешно користити Божје име? Ако сам Јехова каже: „То је моје име довека и по том имену ће ме познавати сви будући нараштаји“, има ли ико право да му противречи?

[Слика на 30. страни]

Исус је користио Божје име