Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Он није далеко ни од кога од нас‘

’Он није далеко ни од кога од нас‘

Приближимо се Богу

’Он није далеко ни од кога од нас‘

Дела апостолска 17:24-27

У ПОРЕЂЕЊУ са огромним свемиром, људи су заиста незнатни. Можда сте се питали: ’Да ли је уопште могуће да човек има близак однос са Свемоћним Богом?‘ То би било могуће уколико би Бог, чије је име Јехова, желео да буде близак с нама. Да ли он то и жели? Одговор који нас може охрабрити налазимо у Павловим снажним речима које је упутио ученим Атињанима, а записане су у Делима апостолским 17:24-27. Запазите четири чињенице које Павле наводи о Јехови.

Као прво, Павле наводи да је Бог „створио свет и све што је у њему“ (стих 24). Лепота и разноликост које чине наш живот правим уживањем, сведоче о љубави и обзирности нашег Творца (Римљанима 1:20). Било би незамисливо да такав Бог жели да се отуђи од оних које воли.

Као друго, Јехова „даје свима живот и дах и све“ (стих 25). Он нам пружа све што је потребно за живот (Псалам 36:9). Ваздух, вода и храна, који су толико важни за наш живот, представљају дарове од нашег Створитеља (Јаков 1:17). Да ли је разумно веровати да би наш великодушни Бог желео да буде неприступачан и тако нам ускрати могућност да га упознамо и да му се приближимо?

Као треће, Бог је ’од једног човека начинио сав људски род‘ (стих 26). Јехова је непристран и нема никаквих предубеђења и предрасуда (Дела апостолска 10:34). Како би и могао да буде другачији? Он је створио једног човека, Адама, од кога потичу сви народи и расе. Бог „жели да се све врсте људи спасу“ (1. Тимотеју 2:4). Зато је могућност да му се приближимо отворена свима без обзира на боју коже, националност или етничко порекло.

На крају, Павле наводи најдивнију истину: Јехова „није далеко ни од кога од нас“ (стих 27). Иако је узвишен, Јехова је увек приступачан за оне који искрено желе да буду блиски с њим. Његова Реч нас уверава да он није далеко од нас, већ да је „близу свих који га призивају“ (Псалам 145:18).

Из Павлових речи је јасно да Бог жели да будемо блиски с њим. Међутим, као што Павле каже, он обећава такву блискост само онима који га спремно ’траже не би ли га некако напипали‘ (стих 27). Један приручник за преводиоце Библије наводи: ’Оба глагола, по свему судећи, изражавају могућност или жељу која се може остварити‘. Да то прикажемо: у мрачној али познатој просторији можете пипајући тражити врата или прекидач за светло, али ви знате да ћете доћи до њих. Исто тако, ако искрено тражимо Бога и такорећи желимо да га напипамо, можемо бити сигурни да ће наши напори бити награђени. Павле нас уверава да ћемо наћи Бога (стих 27).

Да ли и ви желите да будете блиски с Богом? Ако га будете с вером тражили и желели да га такорећи напипате, нећете се разочарати. Јехову није тешко наћи, јер „није далеко ни од кога од нас“.