Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Божје Краљевство нешто у нашем срцу?

Да ли је Божје Краљевство нешто у нашем срцу?

Питања читалаца

Да ли је Божје Краљевство нешто у нашем срцу?

Данас многи верују да је одговор на ово питање потврдан. На пример, у једној енциклопедији се наводи: „Божје Краљевство је... Божја владавина у нашем срцу“ (The Catholic Encyclopedia). Свештенство углавном заступа ту идеју. Да ли Библија заиста научава да Божје Краљевство пребива у људском срцу?

Неки сматрају да је Исус први указао на то. Он је рекао: „Божје краљевство је међу вама“ (Лука 17:21). Неки преводи кажу: „Краљевство је Божје у вама самима“ или чак „унутра у вама“. Да ли је ово тачан превод онога што је Исус рекао? Да ли је он заиста мислио да се Божје Краљевство налази у људском срцу?

Као прво, осмотримо шта значи људско срце. Када Библија говори о срцу, она указује на симболично срце које представља унутрашњу особу, извор наших мисли, ставова и осећања. Гледиште да нешто тако узвишено као што је Божје Краљевство пребива у људском срцу — да га обликује и оплемењује — можда звучи привлачно, али да ли је логично?

Библија нам каже: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно“ (Јеремија 17:9). Исус је рекао: „Изнутра, из људског срца, излазе зле мисли: блуд, крађе, убиства, прељубе, лакомство, злоба“ (Марко 7:20-22). Размислите о следећем: Зар се не може рећи да узрок патњи у данашњем свету потиче из грешног људског срца? Како онда може савршено Божје Краљевство долазити из таквог извора? Заиста, Божје Краљевство не може потицати из људског срца, као што се ни смокве не могу убрати с чичка (Матеј 7:16).

Као друго, узмимо у обзир и то коме је Исус упутио речи из Луке 17:21. Претходни стих каже: „Кад су га фарисеји питали када ће доћи Божје краљевство, он им је одговорио“ (Лука 17:20). Фарисеји су били Исусови непријатељи. Исус је рекао тим лицемерима да неће ући у Божје Краљевство (Матеј 23:13). Ако је фарисејима речено да неће ући у Божје Краљевство, како је оно могло бити у њиховом срцу? То је немогуће! Шта је онда Исус хтео да каже?

У вези с овим Исусовим речима, бројни прецизни преводи Библије преносе те речи на сличан начин као и превод Нови свет. Неки од њих кажу да је Краљевство „међу вама“ или „у вашој средини“. У ком смислу је Божје Краљевство било међу људима тог времена, укључујући и фарисеје? Исус је био тај кога је Јехова Бог поставио за Краља тог Краљевства. Као будући Краљ, Исус је био управо међу тим људима. Он је поучавао о Божјем Краљевству и чак чинио чуда, пружајући им предслику онога што ће Краљевство остварити. Према томе, Краљевство је на тај начин заиста било међу њима.

Јасно је да не постоји библијски темељ за веровање да се Божје Краљевство налази у људском срцу. Уместо тога, оно је стваран облик владавине која ће учинити велике промене на земљи, баш као што је и проречено (Исаија 9:6, 7; Данило 2:44).