Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Како знамо да је Исус имао браћу и сестре?

Библија то каже у Матеју 13:55, 56 и Марку 6:3. Грчка реч за брата, која се налази у овим стиховима, значи „рођени брат или полубрат“ и користи се да укаже „на неку врсту крвног или законског сродства“ (The Catholic Biblical Quarterly, јануар 1992) — 15. 12, страна 3.

По чему је јасно да је рат променио своје лице, и који су основни узроци који најчешће доприносе томе?

Ратови који последњих година погађају човечанство углавном су грађански — ратови који се воде између сукобљених страна унутар једне земље. Међу факторе који утичу да се такви ратови распламсавају спадају етничка и племенска мржња, религиозне разлике, неправда и политичка превирања. Још један од битних разлога јесте похлепа — похлепа за моћи и похлепа за новцем (1. 1, стране 3-4).

Како знамо да Исус није имао намеру да хришћани само механички изговарају узорну молитву?

Исус је изложио ову узорну молитву у својој Проповеди на гори. Око 18 месеци после тога, поновио је главне тачке онога што је већ рекао у вези с молитвом (Матеј 6:9-13; Лука 11:1-4). Вредно је запазити чињеницу да је није поновио од речи до речи, што показује да није дао неку молитву коју треба механички изговарати приликом црквених обреда (1. 2, страна 8).

Где је голубица након Потопа нашла маслинов лист који је донела у арку?

Не знамо колики је био салинитет воде која је изазвала Потоп нити знамо колика је била њена температура. Међутим, зна се да маслина може да пусти нове изданке чак и кад се посече. Дакле, можда су неке маслине преживеле Потоп и након тога пустиле лишће (15. 2, страна 31).

С обзиром да је Бијафри била наметнута блокада током грађанског рата у Нигерији, како су Јеховини сведоци у том подручју добијали духовну храну?

Један човек је добио посао у једној пошти у Европи, а други је почео да ради на аеродрому у Бијафри. Обојица су били Сведоци. Они су прихватили опасан задатак уношења духовне хране у Бијафру и тако су помагали браћи све до краја рата 1970. године (1. 3, страна 27).

Шта је било постигнуто Вестфалским миром, и како је религија била укључена у то?

Реформација је поделила Свето римско царство на три вере — католицизам, лутеранство и калвинизам. Почетком 17. века формиране су Протестантска унија и Католичка лига. Затим је религиозно неслагање у Бохемији прерасло у међународну борбу за превласт. Католички и протестантски владари лактали су се за политичку надмоћ и економску добит. На крају су у немачкој покрајини Вестфалији били одржани мировни преговори. Скоро пет година после тога, тачније 1648, потписан је Вестфалски мир, чиме је завршен Тридесетогодишњи рат и обележено рођење савремене Европе као континента независних држава (15. 3, стране 20-3).

Шта представља жиг, то јест име „дивље звери“ — број 666?

Тај жиг се помиње у Откривењу 13:16-18. Звер представља људске владавине и то што има „човеков број“ указује да оне одражавају грешно стање у коме се налази човечанство. То што се појављује у виду троцифреног броја 666 показује да има велики недостатак у Божјим очима. Они који носе овај жиг одају велику част политичким системима или од њих очекују спасење (1. 4, стране 4-7).