Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мотивисани да служе

Мотивисани да служе

Мотивисани да служе

ШТА би мотивисало 24 брачна пара да у својим најбољим годинама напусте фамилију, пријатеље и познато окружење како би били мисионари у страним земљама? Зашто би били одушевљени тиме да оду на места као што су Папуа-Нова Гвинеја и Тајван, или у неке афричке и латиноамеричке земље? Да није можда зато што воле авантуру? Не. Уместо тога, њих мотивише истинска љубав према Богу и ближњем (Матеј 22:37-39).

Ко су ти људи? То су дипломци 109. разреда Библијске школе Гилеад Watchtowera. У суботу, 9. септембра 2000, у Образовном центру Watchtowera — који се налази у Патерсону, у Њујорку — и на другим локацијама, окупило се 5 198 особа како би послушали љубазне савете који могу помоћи дипломцима да буду успешни мисионари.

Председавајући програма био је Стивен Лет, члан Одбора за поучавање при Водећем телу Јеховиних сведока. Он је своје уводне мисли изградио око Матеја 5:13: „Ви сте со земље.“ Брат Лет је објаснио да се ове Исусове речи сигурно примењују на дипломце. На пример, со има то својство да учини јела укусним. Тако су и мисионари својим ефикасним делом проповедања попут соли у симболичном смислу.

Опроштајне речи охрабрења

Брат Лет је затим најавио неке дугогодишње Јеховине слуге који су изнели кратке, али снажне библијске говоре. Први је био Џон Висчак, који служи у Одбору за писање. Његова тема, „Најкраћи Псалам унапређује мисионарски дух“, темељила се на 117. Псалму. Данас у светским размерама постоји потреба да се ’народима‘ и ’племенима‘ да сведочанство о Јехови и његовом Краљевству. Студенти су били охрабрени да испуне оно што 117. Псалам каже када подстиче друге да ’хвале Јехову‘.

Затим је председавајући најавио Гаја Пирса, члана Водећег тела. Он је говорио на тему „Буди прилагодљив, а ипак чврст“. Божја Реч је чврста. Јехова Бог је у Поновљеним законима 32:4 назван стеном, а ипак његова Реч оставља места за прилагодљивост јер је написана за све језичке групе и културе — да, за цело човечанство. Студенти су посаветовани да проповедају Божју Реч, дозвољавајући да њена порука дира у срца и савест људи (2. Коринћанима 4:2). „Будите чврсти за исправна начела, али будите и прилагодљиви. Немојте презриво гледати људе на вашој додели само зато што је њихова култура другачија“, подстакао је брат Пирс.

Карл Адамс, један од инструктора Гилеада, који служи у светској централи скоро 53 године, говорио је на тему која подстиче на размишљање: „Где ћете ићи одавде?“ Заиста, ова 24 пара су добила мисионарске доделе у 20 земаља широм света, међутим, било је постављено следеће питање: шта када стигнете тамо и видите ту земљу? Живимо у свету који има дух који се не да скрасити. Људи желе да иду на нова места и да раде нове ствари не би ли удовољили сами себи. С друге стране, ови студенти су добили доделу од Јехове за место где он жели да буду како би се несебично бринули за његове „овце“. Они не треба да буду попут оних у древном Израелу који су због себичности пропустили прилику да их Јехова употреби на благослов целог човечанства. Уместо тога, они треба да опонашају Исуса Христа, који је увек несебично извршавао Очеву вољу и који је био послушан у свакој ситуацији у којој се нашао (Јован 8:29; 10:16).

„Цените дубоке ствари Божје“, била је тема Воласа Ливеренса, секретара Школе Гилеад. Писмо увек изнова говори о Божјој Речи као о благу, вредним бисерима, племенитим металима и стварима које су веома драгоцене и тражене. Да бисмо пронашли ’познање о Богу‘, Пословице 2:1-5 показују да морамо трагати за њим као за ’сакривеним благом‘. Говорник је охрабрио студенте да наставе да копају по дубоким Божјим стварима док буду служили на својим новим доделама. Брат Ливеренс је овако резоновао: „То је практично, јер то изграђује веру и поверење у Јехову, а и ојачаће вашу одлучност да се држите своје доделе. То ће вам помоћи да говорите с уверењем и да будете ефикаснији учитељи док другима објашњавате Божје намере.“

Користећи прилике у којима се разред налазио, један други инструктор из Школе Гилеад направио је преглед тога како је Јехова благословио активности студената у служби на терену током протеклих пет месеци. Лоренс Боуен је указао на речи апостола Павла из Дела апостолских 20:20 у погледу његове јавне службе у Ефесу, истичући да је Павле користио све прилике како би дао сведочанство. Искуства студената су показала да се, попут апостола Павла, они који су покренути љубављу према Богу и ближњем у наше време никада неће устезати да говоре истину и да допусте да снага Божје Речи делује у другима. То доводи до Јеховиног богатог благослова.

Искусни зборе

Студенти овог разреда Гилеада извукли су током школовања нарочиту корист из могућности да се друже с члановима Одбора подружница из 23 земље, који су такође били на посебној обуци у Образовном центру Патерсон. Леон Вивер и Мертон Кембел из Службеног одељења водили су интервјуе с многим члановима Одбора подружница, од којих су неки и сами завршили Гилеад. Студенти и њихове породице, као и њихови пријатељи били су охрабрени да чују нешто од ових искусних мисионара.

Савет који ће им помоћи да се прилагоде на својим страним доделама укључивао је напомене попут ових: „Будите позитивни. Ако доживите нешто што вам је јако чудно или што не можете разумети, немојте се предати. Ослоните се на Јехову“; „научите да будете срећни са оним што вам је на располагању, и уздајте се у Јехову да ће вам дати што вам је неопходно за живот.“ Други коментари су се усредсредили на помагање студентима да задрже радост на својој додели. Ево неких изјава: „Немојте своју доделу упоређивати с местом одакле долазите“; „научите тамошњи језик и говорите га исправно како бисте могли да комуницирате с људима“; „научите обичаје и културу народа, јер ће вам то помоћи да се чврсто држите своје доделе.“ Ови коментари су били велико охрабрење за нове мисионаре.

Након ових интервјуа, Дејвид Сплејн, бивши мисионар и дипломац 42. разреда Гилеада који сада служи као члан Водећег тела Јеховиних сведока, одржао је главни говор на тему која побуђује пажњу, „Ученици или дипломци — једно или друго?“ Он је дипломце питао: „Како ћете гледати на себе сада када идете на своју мисионарску доделу? Као на дипломце који знају све о мисионарском делу или као на ученике који још увек имају пуно тога да науче?“ Брат Сплејн је показао да мудар дипломац гледа на себе као на ученика. Мисионари треба да имају гледиште да свако кога упознају на својој мисионарској додели може нечему да их научи (Филипљанима 2:3). Студенти су охрабрени да тесно сарађују с другим мисионарима, канцеларијом подружнице и локалном скупштином. „Ви сте прошли закључне испите, али нисте престали да будете ученици. Учините да свакоме буде јасно да сте тамо да бисте учили“, подстакао је брат Сплејн.

Након овог говора, студенти су примили своје дипломе, а њихове доделе су биле објављене пред публиком. За дипломце је било дирљиво када је представник разреда након тога прочитао резолуцију у којој је стајало да су дипломци одлучни да дозволе да их оно што уче из Божје Речи подстакне на још већа дела свете службе.

Сви присутни се слажу да су добијени савети оснажили решеност дипломаца да показују љубав према Богу и ближњем. Такође их је учинио одлучнијим него икада пре да на својој мисионарској додели помажу људима у духовном смислу.

[Оквир на 25. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 10

Број додељених земаља: 20

Број студената: 48

Просечна старост: 33,7

Просек година у истини: 16,2

Просек година у пуновременој служби: 12,5

[Слика на 26. страни]

109. разред дипломаца Библијске школе Гилеад Watchtowera

У доњем списку, редови су нумерисани од спреда према натраг, а имена су за сваки ред наведена слева на десно.

(1) Collins, E.; Miles, L.; Alvarado, A.; Lake, J. (2) Van Dusen, L.; Biharie, A.; Heikkinen, H.; Koós, S.; Smith, H. (3) Ashford, J.; Ashford, C.; Boor, C.; Richard, L.; Wilburn, D.; Lake, J. (4) Chichii, K.; Chichii, H.; Ramirez, M.; Baumann, D.; Becker, G.; Biharie, S.; Ramirez, A. (5) Van Dusen, W.; Lemâtre, H.; Pisko, J.; Cutts, L.; Russell, H.; Johnson, R. (6) Becker, F.; Baumann, D.; Johnson, K.; Pifer, Á.; Madsen, C.; Lemâtre, J.; Heikkinen, P. (7) Smith, R.; Russell, J.; Collins, A.; Pisko, D.; Wilburn, R.; Koós, G. (8) Cutts, B.; Boor, J.; Madsen, N.; Pifer, S.; Richard, E.; Miles, B.; Alvarado, R.