Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У последњих 20 година број природних катастрофа у свету се учетворостручио. Сваке године преко 250 милиона људи је погођено тим катастрофама (EL UNIVERSAL, МЕКСИКО).

„Пасати, најчешћи ветрови на Тихом океану, током година су накупили огромне количине ђубрета које плута.“ Подручје које је прекривено овим отпадом сада достиже величину Аустралије (LA DÉPÊCHE DE TAHITI, ТАХИТИ).

Да би се произвело 50 литара биогорива за путничка возила потребно је 200 килограма кукуруза, што је „довољно за исхрану једне особе за целу годину!“ (GAZETA WYBORCZA, ПОЉСКА).

Штампање Библија у Кини

„Кина постаје једна од земаља у којима се штампа највећи број Библија на свету“, каже Је Сјеувен, директор државне управе за религиозна питања. Једна кинеска штампарија у Нанђингу, главном граду провинције Ђијангсу, одштампала је јубиларну 50-милиониту комплетну Библију. People’s Daily Online каже да „задњих година с преса [ове компаније] сиђе око три милиона примерака целокупних Библија годишње“. Извештава се да је у Кини у порасту број људи који се изјашњавају као хришћани.

Иконе на мети лопова

„У последњих пет година у Русији је опљачкано више од 1 000 цркава“, извештава се у руском издању часописа Newsweek. Руском министарству унутрашњих послова пријављене су крађе око 40 000 икона. У складу са споразумом између овог министарства и Руске православне цркве, све црквене иконе ће добити једну посебну ознаку, видљиву једино под ултраљубичастом светлошћу. То ће помоћи истражитељима да идентификују законске власнике пронађених икона. Московска патријаршија одобрава овакву меру, каже овај часопис, „пошто ’овоземаљска‘ ознака неће утицати на чудотворне моћи икона.“

Ратови гутају афричко богатство

„Између 1990. и 2005. године 23 афричке земље биле су укључене у неки сукоб, а укупни трошкови су износили око 300 милијарди долара“, каже International Herald Tribune. „Тим новцем могли би се покрити трошкови решавања кризе у којој се налази Африка због вируса ХИВ-а и сиде, или обезбедити образовање, вода као и превенција и лечење туберкулозе и маларије“, каже председница Либерије Елен Џонсон-Серлиф. „Могло би се изградити дословно хиљаде болница, школа и путева.“ У овим новинама се закључује да кад не би било рата Африка би „могла бити напредан, а не најсиромашнији континент на свету“.

Користило би вам да мало дремнете

Једно истраживање у коме је учествовало преко 23 000 хиљаде Грка, мушкараца и жена, показало је да се ризик од смрти услед срчаног напада може умањити и до 37 процената уколико особа бар три пута седмично одрема преко дана. „Постоје многи докази који показују да је и акутни и хронични стрес повезан са срчаним обољењима“, објашњава Димитриос Трихопулос, истраживач и епидемиолог на Факултету за здравствену заштиту Универзитета Харвард у САД. Он каже: „Кратак поподневни одмор ослобађа од стреса [и] смањује морталитет услед срчаних обољења.“