Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот у обновљеном рају

Живот у обновљеном рају

ИСУС је с поуздањем говорио о томе да је могуће поново живети и казао је својим ученицима да ће се то сигурно догодити. „Приликом поновног стварања“, рекао им је он, ’наследићете вечни живот‘. На шта је Исус мислио када је споменуо ’поновно стварање‘? (Матеј 19:25-29).

Према паралелном извештају који је написао библијски писац Лука, Исус је рекао да ће „у поретку који долази“ његови ученици добити „вечни живот“ (Лука 18:28-30). Зашто се у Библији ’поредак који долази‘ изједначава с ’поновним стварањем‘?

Тиме се очигледно наглашава да ће се Јехова Бог побринути да се оствари његова првобитна намера, наиме да људи имају бескрајан живот у рају на земљи. Људи ће поново бити савршени, као Адам и Ева пре него што су згрешили. Тако ће „у поретку који долази“ бити ’поново створени‘ рајски услови који су постојали у еденском врту.

Како ће рај бити обновљен

Док је био на земљи, Исус је поучио своје следбенике да се моле за средство путем ког ће Бог обновити правду на земљи. Исус нас је упутио да се молимо: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Бог је поставио свог Сина за Владара тог краљевства које ће извршити Божју намеру да цела земља постане рај.

Говорећи о Ономе кога је Бог поставио за Владара, Библија каже: „Родило [нам се] дете, добили смо сина, коме ће кнежевска власт бити на рамену. Име ће му бити... Кнез Мира. Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7). Како ће се под том ’кнежевском влашћу‘ остварити Божја воља?

Библија одговара: „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство [кнежевску власт] које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Хајде да видимо какви ће услови владати у обновљеном рају на земљи, „приликом поновног стварања“, када Божји Син буде користио своју моћ као „Кнез“ у Краљевству свог Оца.

Када цела земља буде овако изгледала и када сви на њој буду волели Бога и своје ближње, живот ће бити предиван! (Матеј 22:37-39). Можете бити уверени да ће се тада испунити сва Божја обећања. „Објавио сам своју намеру“, каже Бог, „то ћу и учинити“ (Исаија 46:11).

Како ће изгледати живот у рају

Мртви ће ускрснути

„Долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29)

„Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15)

Више неће бити болести, старости и смрти

„Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати“ (Исаија 35:5, 6)

„Сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4)

Обиље укусне хране

„Земља ће дати род свој, благословиће нас Бог, Бог наш“ (Псалам 67:6)

„На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16)

Сви ће имати удобан дом и посао који причињава задовољство

„Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести“ (Исаија 65:21, 22)

Неће бити злочина, насиља и рата

„Зли ће бити истребљени са земље“ (Пословице 2:22)

„Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:4)

Нико неће живети у страху, свуда ће владати мир

„[Они] ће живети спокојно и нико их неће плашити“ (Језекиљ 34:28)

„Зло се више неће чинити нити ће се пустошити на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9)

Вероватно има још много ствари које треба да сазнате о Јехови Богу и новом свету који је он обећао. На пример, који докази постоје да ће тај нови свет ускоро доћи? Како ће Божје Краљевство заменити све људске власти на земљи? Који ће догађаји водити до тога? Јеховини сведоци ће вам радо помоћи да добијете одговоре на та питања. Више информација можете наћи на 32. страни овог часописа.

Вековна жеља човечанства за новим светом правде ускоро ће се испунити. За огромну већину људи који су умрли, смрт није крај. Повратак у живот није само могућност већ Божја воља. Заиста је могуће поново живети! То је оно што предстоји у будућности — „прави живот“ (1. Тимотеју 4:8; 6:19).