Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разлози за поуздање у Библију

5. Испуњена пророчанства

5. Испуњена пророчанства

Замислите стручњака за временску прогнозу који је већ дуго познат по томе што сваки пут тачно предвиди какво ће време бити. Ако би он рекао да ће падати киша, да ли бисте понели кишобран?

БИБЛИЈА садржи велики број предвиђања, то јест пророчанстава. a Историја је показала да су та пророчанства непогрешива. Она се увек испуњавају.

Истакнута обележја.

Библијска пророчанства су често конкретна и испуњавају се до најситнијих појединости. Обично говоре о веома важним стварима и предвиђају збивања потпуно супротна ономе што би људи који живе у време њиховог писања могли очекивати.

Један упечатљив пример.

Смештен на стратешки важном месту, на обалама реке Еуфрат, стари Вавилон је сматран „политичким, верским и културним центром древног Оријента“. Око 732. пре н. е., пророк Исаија је забележио злослутно пророчанство — Вавилон ће пасти. Исаија је конкретно навео: Град ће освојити војсковођа по имену Кир, заштитне воде Еуфрата ће бити ’исушене‘ и ниједна градска врата ’неће бити затворена‘ (Исаија 44:27–45:3). Око 200 година касније, 5. октобра 539. пре н. е., то пророчанство се у потпуности испунило. Грчки историчар Херодот, који је живео у петом веку пре нове ере, потврдио је да је Вавилон пао на овај начин. b

Смела тврдња.

Исаија је изрекао још једно запањујуће пророчанство у вези с Вавилоном: „Никад више неће бити настањен“ (Исаија 13:19, 20). Било је заиста смело тврдити да ће напредан град који се налази на стратешки важном месту заувек опустети. Уколико би такав град био разорен, било би сасвим разумљиво очекивати да ће бити поново изграђен. Мада је Вавилон постојао још неко време након што је освојен, Исаијине речи су се на крају обистиниле. Место на ком се некада налазио тај древни град данас је „врела, прашњава, пустињска равница“, наводи се у часопису Smithsonian.

Задивљујуће је размишљати о далекосежности Исаијиног пророчанства. Прорећи тако нешто било би исто као када би се данас тачно предвидео начин на који ће неки савремени град, попут Њујорка или Лондона, бити уништен за 200 година и затим нагласило да тај град више никад неће бити поново настањен. Наравно, упечатљивија од свега је чињеница да се Исаијино пророчанство обистинило! c

У овој серији чланака размотрили смо неке доказе који су милионе људи уверили да Библија заслужује поверење. Због тога се они ослањају на њу као на поуздан водич у животу. Зашто не бисте сазнали више о Библији како бисте сами могли закључити да ли јој и ви можете веровати?

a Временска прогноза се темељи на предвиђању могућих атмосферских прилика. Библијска пророчанства су надахнута од Бога који може управљати догађајима ако то одлучи.

b За више појединости у вези са испуњењем Исаијиног пророчанства видети стране 27-29 у брошури Књига за све људе; издали Јеховини сведоци.

c За више библијских пророчанстава и историјских чињеница које потврђују њихово испуњење видети стране 117-133 у књизи Библија — Реч Божја или човечја?; издали Јеховини сведоци.