Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Разлози за поуздање у Библију

2. Искреност и поштење

2. Искреност и поштење

Поштење је темељ поверења. Човек који је познат по поштењу може задобити ваше поверење, али га може изгубити ако вас само једном слаже.

БИБЛИЈУ су писали поштени људи који су отворено говорили о свему. Њихова искреност јасно показује да је оно што су записали истина.

Грешке и мане.

Писци Библије отворено су говорили о својим пропустима и слабостима. Мојсије је признао да је направио грешку која га је скупо коштала (Бројеви 20:7-13). Асаф је писао да је неко време завидео злима на њиховом благостању (Псалам 73:1-14). Јона је говорио о својој непослушности и негативном ставу који је испољио када је Бог указао милосрђе грешницима који су се покајали (Јона 1:1-3; 3:10; 4:1-3). Матеј је отворено признао да је напустио Исуса у ноћи када је Исус био ухапшен (Матеј 26:56).

Писци Библије, као што је био Јона, говорили су о својим грешкама

Писци хебрејског дела Светог писма без устезања су писали о склоности властитог народа да се стално жали и буни (2. Летописа 36:15, 16). Нису изоставили никога, чак ни своје владаре (Језекиљ 34:1-10). У посланицама које су писали апостоли са сличном искреношћу се говори о озбиљним проблемима које су у првом веку нове ере имали поједини хришћани, чак и неки који су имали посебне одговорности, као и неке скупштине (1. Коринћанима 1:10-13; 2. Тимотеју 2:16-18; 4:10).

Истина у правом светлу.

Писци Библије нису покушавали да прикрију или ублаже чињенице које би неки могли сматрати неугодним. Хришћани из првог века искрено су говорили о томе да им се људи нису дивили, већ су их сматрали лудим и неплеменитим (1. Коринћанима 1:26-29). Из њихових списа можемо видети да су Исусови апостоли били сматрани ’неуким и обичним људима‘ (Дела апостолска 4:13).

Писци Јеванђеља нису извртали чињенице да би приказали Исуса у повољнијем светлу. Они су искрено изнели да је он рођен у скромним условима као дете радника, да није похађао престижне школе свог времена и да је већина оних који су га слушали одбацила његову поруку (Матеј 27:25; Лука 2:4-7; Јован 7:15).

Јасно је да Библија пружа обиље доказа да су је писале поштене особе. Да ли вам њихово поштење улива поверење?