Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јединствена књига

Јединствена књига

„Библија је најраспрострањенија књига у историји“ (The World Book Encyclopedia)

ПРЕ више од 550 година, немачки проналазач Јохан Гутенберг почео је да користи методу штампања покретним словима. Прва значајна књига коју је одштампао била је Библија. * Од тада су одштампане на милијарде књига о свим могућим темама, али ниједна од њих се не може упоредити с Библијом.

  • Процењује се да је Библија у целини или у деловима одштампана у више од 4,7 милијарди примерака. То је преко пет пута више у односу на следећу најраспрострањенију публикацију, Мао Цедунгову Црвену књижицу.
  • Недавно је током само једне године било дистрибуисано више од 50 милиона примерака комплетне Библије или неких њених делова. „Библија је сваке године најпродаванија књига“, наводи се у једном извештају у часопису The New Yorker.
  • У целини или у деловима, Библија је преведена на више од 2 400 језика. На језицима којима говори преко 90 посто човечанства може се наћи бар део Библије.
  • Отприлике половина библијских писаца довршила је своје књиге пре него што су рођени познати кинески мудрац Конфуције и оснивач будизма Сидарта Гаутама.
  • Библија је оставила дубок траг у уметности — послужила је као инспирација за нека од најпознатијих ликовних, музичких и књижевних остварења.
  • Библија је опстала упркос званичним забранама, покушајима верских противника да је униште и нападима критичара. Ниједна друга књига у историји није била изложена тако снажним нападима и опстала.

Зар све ове чињенице нису изванредне? Наравно, упечатљиве појединости и статистички подаци сами по себи нису доказ да је Библија поуздана. Сада ћемо осмотрити пет разлога због којих су милиони људи уверени да је Библија вредна поверења.

^ одл. 3 Гутенбергова Библија је била један латински превод и одштампана је 1455. године.