Пређи на садржај

Пређи на садржај

Веровати или не веровати

Веровати или не веровати

„У труле даске вере немајте“, написао је енглески драмски писац Вилијам Шекспир. Заиста, ако би требало да пређете преко дрвеног моста изнад дубоке провалије, зар не бисте желели да се уверите да су даске од којих је начињен у добром стању?

ШЕКСПИРОВЕ речи су у складу са оним што је Соломон, мудри краљ древног Израела, написао пре око 3 000 година: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на кораке своје“ (Пословице 14:15). Само би лаковерна особа ишла слепо кроз живот, прихватајући све што чује и темељећи своје одлуке и поступке на непоузданим саветима и неоснованим учењима. Ако бисмо веровали некоме ко то не заслужује, то би могло водити до несреће, исто као када бисмо ходали по трулим даскама. Можда се питате: ’Да ли постоји извор вођства коме заиста можемо веровати?‘

Милиони људи у свету имају потпуно поуздање у једну древну књигу — Библију. Они се ослањају на њу за вођство у животу. Доносе одлуке на основу њених савета и живе у складу с њеним учењима. Да ли те особе, фигуративно говорећи, ходају по трулим даскама? Одговор на ово питање у великој мери зависи од одговора на једно друго питање, наиме: Постоје ли чврсти разлози за поуздање у Библију? У овом посебном издању Пробудите се! осмотрени су докази у прилог томе.

Сврха овог издања није да вам се наметну одређена религиозна веровања или гледишта. У њему се једноставно износе снажни докази који су милионе људи уверили да се могу поуздати у Библију. Након што прочитате чланке који следе, можете сами доћи до закључка да ли Библија заслужује и ваше поверење.

Ово је тема којој вреди посветити више од површног занимања. Заиста, ако је Библија поуздан извор вођства од нашег Створитеља, онда би за вас и ваше најдраже било веома корисно да осмотрите оно што се у њој налази.

Споменимо најпре неке посебно занимљиве чињенице о Библији. Нема сумње да је она заиста јединствена књига.