Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да поступим када ми се други повере?

Како да поступим када ми се други повере?

Млади питају. . .

Како да поступим када ми се други повере?

„Са мном у школу иде једна девојчица чији се родитељи разводе. Она је због тога почела да попушта у школи. Обично разговара са мном о проблемима у својој породици“ (Јована, 14 година).

„Једна девојчица из школе ми је рекла да је спавала с дечком. Затруднела је, а затим абортирала. Њени родитељи нису ништа знали о томе“ (Мира, 15 година).

ЗАМИСЛИ да разговараш с пријатељем или школским другом. Изненада он почиње да ти прича о свом проблему. a Можда га море бриге које су типичне за тинејџере, као што су бриге у вези са одећом, новцем, изгледом, вршњацима или оценама. С друге стране, можда има много озбиљније и теже проблеме.

Ситуација у Сједињеним Државама показује с каквим се све озбиљним проблемима млади могу суочавати. Како стоји у часопису Newsweek, „Национални институт за ментално здравље процењује да 8 процената адолесцената и 2 процента деце (од којих нека имају само 4 године) има симптоме депресије“. Приликом једног другог истраживања забележено је да „у Америци, од 1 000 девојака између 15 и 19 година, приближно 97 њих, то јест милион тинејџерки — сваке године остане у другом стању. У око 78 посто случајева, ради се о нежељеној трудноћи“. Ту су затим милиони младих који живе у нестабилним породицама. Хиљаде њих су жртве физичког или сексуалног злостављања. Више од половине матураната у Сједињеним Државама прекомерно конзумира алкохол. Такође, забрињавајуће велик број младих пати од поремећаја у исхрани.

Није ни чудо што је многим младима очајнички потребан неко коме могу да се повере! Најчешће се прво обрате некоме од својих вршњака. Шта треба да урадиш ако си баш ти тај коме неко жели да се повери? Уколико си хришћанин, то не би требало да те изненади. Као што стоји у Библији, од хришћана се очекује да буду пример у понашању и да буду разумни (1. Тимотеју 4:12; Филипљанима 4:5). Зато је врло вероватно да ће други млади, укључујући и оне који нису хришћани, желети да ти се повере. Како тада треба да поступиш? Шта треба да урадиш ако сматраш да си сазнао много више него што можеш да носиш?

Пажљиво слушај

Библија каже да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ (Проповедник 3:7). Када неко има проблем и жели да разговара с тобом, обично је најбоље да једноставно слушаш. Библија осуђује оне који не обраћају пажњу „кад се убоги жали“ (Пословице 21:13NW). Можда ће твом другу бити потребно неко време како би скупио храброст да изнесе свој проблем. Уколико га пажљиво слушаш биће му лакше да се отвори. „Обично само пустим особу да прича“, каже млади хришћанин по имену Оливер. „Пустим је да каже шта јој је на срцу и трудим се да покажем саосећање.“ Младић по имену Филип каже: „Понекад је људима једноставно потребно да дају одушка својим осећањима.“

Дакле, твој друг можда не очекује од тебе да решиш његове проблеме. Можда му је само потребан неко ко ће га пажљиво саслушати. Зато слушај! Труди се да ти ствари око тебе не одвлаче пажњу и немој га беспотребно прекидати. Већ и сама чињеница што си поред њега и што га слушаш може бити од велике помоћи. Тиме показујеш да ти је стварно стало до њега.

Да ли то значи да не треба баш ништа да кажеш? То у великој мери зависи од врсте проблема. У већини случајева, на месту су промишљене, љубазне речи (Пословице 25:11). Примера ради, ако је твој друг доживео неку трагедију, било би најбоље да покажеш саосећање (Римљанима 12:15). Пословице 12:25 кажу: „Брига у срцу обара човека, али добра реч га развесели.“ Можда му је потребно мало охрабрења. Реци му да си уверен да ће успети да се избори с тим проблемом. Ако кажеш нешто попут: „Разумем зашто се тако осећаш“ или: „Жао ми је што ти се то дешава“, он ће увидети да си искрен и да желиш да му помогнеш.

Па ипак, Пословице 12:18 упозоравају: „Неко који лакомислено говори као мач пробада.“ Важно је да избегаваш коментаре као што су: „Није то тако страшно“, „Једноставно немој размишљати о томе“ или „Не би требало да се тако осећаш.“ Осим тога, немој покушавати да ублажиш проблем хумором. Твој пријатељ би могао закључити да немаш обзира према његовим осећањима (Пословице 25:20).

Међутим, шта да учиниш ако ти на ум не падају никакве прикладне речи? Једноставно буди искрен. Реци свом пријатељу да заиста не знаш шта да кажеш, али да ипак желиш да му помогнеш. Можеш да га питаш: „Како да ти помогнем?“ Да, вероватно постоје неке практичне ствари које можеш да учиниш како би олакшао његов терет (Галатима 6:2).

Пружи пријатељски савет

Шта да учиниш ако ти се чини да је твом другу потребан савет? Наравно, као млада особа, ти немаш много искуства (Пословице 1:4). Стога, не можеш да даш савет за сваки проблем. Међутим, Псалам 19:7, (NW) каже: „Опомена је Јеховина поуздана, даје мудрост неискусном.“ И поред тога што си ’неискусан‘, ти ипак познајеш библијска начела толико да у извесној мери можеш пружити помоћ другу који је у невољи (Пословице 27:9). Зашто му не би укратко скренуо пажњу на неке мисли из Библије, али не тако као да држиш проповед? Уколико ниси сигуран која би библијска начела била од помоћи твом пријатељу, истражи мало о тој теми. Током година, у рубрици овог часописа „Млади питају...“ објављено је много савета темељених на Библији о различитим темама. Још један вредан извор информација јесте књига Млади питају — практични одговори на њихова питања. b

Можда би било корисно да испричаш нека своја искуства. Можда чак имаш и неке практичне предлоге. Можеш му рећи шта је теби помогло, али при том немој наметати своје мишљење (Пословице 27:17). Осим тога, задржи на уму и то да је свака ситуација другачија. Оно што је теби помогло не значи да ће сваком помоћи.

Реч опреза

Немој проводити превише времена слушајући проблеме младих који немају страха пред Богом, нити поштују хришћанска начела. Многи њихови проблеми последица су начина живота који није у складу с Библијом. Уколико покушаваш да помогнеш неком ко одбацује савете из Библије, то може бити фрустрирајуће за обоје (Пословице 9:7). Такође, можда ћеш бити изложен превише неозбиљном, па чак и непристојном говору (Ефешанима 5:3). Зато, ако се током разговора осећаш нелагодно, имај храбрости да кажеш да ниси у могућности да помогнеш и да ти је непријатно да разговараш о томе.

Буди опрезан ако особа супротног пола жели да с тобом подели своја најдубља осећања. Библија упозорава да је срце превртљиво (Јеремија 17:9). Блиско дружење може утицати на развијање романтичних осећања и чак водити до неморала.

Осим тога, чувај се да не упаднеш у замку тиме што би обећао да ником ништа нећеш рећи. Понизно признај да је особи с којом разговараш можда потребна још нечија помоћ (Пословице 11:2).

Кад је потребна помоћ других

У већини случајева најбоље је да сам затражиш савет о томе како да помогнеш свом пријатељу. Мира, споменута на почетку, каже: „Стварно нисам знала како да помогнем својој школској другарици. Зато сам разговарала са скупштинским старешином и он ми је дао неке добре савете.“ Да, у хришћанској скупштини Јеховиних сведока постоје искусни људи којима се можеш обратити (Ефешанима 4:11, 12). Старешина је предложио Мири да саветује својој другарици да разговара с родитељима. Девојка је послушала Мирин савет. Мира каже: „Њена ситуација се побољшала. Она сада жели да сазна више о Библији.“

Како да поступиш ако ти се неки сухришћанин повери? Наравно, сигурно ћеш желети да учиниш све што је у твојој моћи како би му помогао (Галатима 6:10). Ако се плашиш да је на путу да прекрши Јеховина морална мерила, немој се устручавати да му ’кажеш истину‘ (Ефешанима 4:25). Буди искрен, али не самоправичан. То што си спреман да отворено разговораш значи да си прави пријатељ (Псалам 141:5; Пословице 27:6).

У таквој ситуацији, мораш подстаћи свог пријатеља да тражи помоћ, било од својих родитеља, од неког старешине или зрелог хришћанина ког поштује. Ако је прошло неко време а он није ни са ким разговарао, можда ћеш ти морати то да учиниш уместо њега (Јаков 5:13-15). Да би то учинио потребна је храброст, али тиме ћеш показати да стварно бринеш за свог пријатеља и да ти је стало до тога да му буде добро.

Наравно, Јехова не очекује од тебе да увек решаваш проблеме других. Али када ти се неко обрати, не треба ни да мислиш да баш ништа не можеш да урадиш. Примени оно што си као хришћанин научио и покажи се као „прави пријатељ“ (Пословице 17:17).

[Фусноте]

a Ради једноставности, користићемо мушки род када говоримо о младој особи која има неки проблем. Наравно, информације из овог чланка примењиве су за младе оба пола.

b Издали Јеховини сведоци.

[Слика на 21. страни]

Некада ћеш можда морати да затражиш савет како би помогао пријатељу у невољи