Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је развод решење?

Да ли је развод решење?

Гледиште Библије

Да ли је развод решење?

У БРИТАНИЈИ, свештеник поздравља присутне који су се окупили поводом једног посебног догађаја. Пред њим стоји један пар, као и њихови најближи пријатељи и деца. Да ли присуствујемо још једном радосном венчању? Баш супротно! Ова церемонија означава крај њиховог брака. Да, развод је постао тако уобичајен да су неке цркве почеле да врше службу за развод!

Да ли размишљате о разводу? Ако размишљате, да ли ће окончање вашег брака заиста водити до срећнијег живота? Постоје ли практични кораци које можете предузети да бисте ви и ваш брачни друг остали заједно и били срећни?

„Биће њих двоје једна пут“

Приликом склапања брака између првог мушкарца и жене, Бог је рекао: „Прионуће [човек] уз жену своју и биће њих двоје једна пут“ (Постање 2:24). Дакле, требало је да брак буде трајна веза. Зато је Исус касније рекао да је блуд једини библијски разлог за развод с могућношћу ступања у брак с неком другом особом (Матеј 19:3-9). a

Тиме се истиче колико је у браку важна преданост. Али шта ако су проблеми у вашем браку заиста озбиљни?

Да ли је развод мудра одлука?

Исус је дао начело помоћу ког можемо проценити своје поступке. Оно гласи: „Мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:19). На шта указују последице мноштва олако окончаних бракова?

„Користи од развода се преувеличавају“, каже професорка социологије Линда Вејт са Универзитета у Чикагу, која је предводила групу стручњака у проучавању несрећних бракова. До сличног закључка дошао је и професор Мајкл Аргајл са Оксфорда, који је 11 година анализирао изјаве неколико хиљада особа. Он је утврдио да су у „друштвеној средини најнесрећнији они који су разведени или раздвојени“. Како то?

Иако развод може отклонити неке проблеме, он истовремено може покренути низ веома стресних догађаја којима се не може управљати. Истраживања показују да развод обично не ублажава симптоме депресије и не повећава степен самопоштовања.

Чак и ако ваш брак није „савршен“, можете имати користи ако останете заједно. Многи који су донели такву одлуку пронашли су срећу. Професорка Вејт каже: „Како време пролази, многи проблеми се реше и брачни парови постају још срећнији.“ Једно истраживање показује да је скоро 80 посто оних који су били „веома незадовољни“ својим браком, али су ипак остали заједно, након пет година сматрало да има „срећан брак“. Стога, чак и када постоје озбиљни проблеми, мудро је да парови не журе да се разведу.

Практични кораци

Они који размишљају о разводу треба да се запитају да ли су њихова очекивања у погледу брака реална. Медији унапређују представу о романтичној вези која достиже врхунац у виду раскошног венчања и траје заувек, као у бајци. Када се након венчања велика очекивања не испуне, разочарање које уследи може изазивати сукобе. Како напетост расте, настаје однос у ком повређена осећања воде главну реч. Љубав бледи и постепено бива замењена бесом и мржњом. Под таквим околностима, неки закључују да је развод једино решење (Пословице 13:12).

Уместо да дозволите негативним осећањима да утичу на вас, дружите се са онима који негују преданост у свом браку. Хришћани су подстакнути да ’теше једни друге и да изграђују једни друге‘ (1. Солуњанима 5:11). Свакако, онима који имају проблеме у браку потребно је охрабрење од суверника.

Важност Богу допадљивих особина

„Обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост“, саветовао је апостол Павле (Колошанима 3:12). Богу допадљиве особине могу чувати брачно јединство током бурних времена.

На пример, Павле је написао: „Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога“ (Колошанима 3:13). Психолог Кристофер Питерсон са Универзитета у Мичигену, каже: „Опраштање је карактерна црта која је у најтеснијој вези са срећом.“

Љубазност, нежност и опраштање воде до љубави, ’савршене везе јединства‘ (Колошанима 3:14). Сигурно сте раније били срећни и волели се. Можете ли оживети љубав коју сте некада имали? Без обзира на то колико су тешке ваше околности, немојте одустајати. Постоји нада. Ако останете заједно и примењујете библијска начела можете доживети срећу какву нисте могли ни да замислите. Свакако, ваш труд у том погледу обрадоваће Јехову Бога, Оснивача брака (Пословице 15:20).

[Фуснота]

a Хришћанска скупштина Јеховиних сведока поштује право недужног брачног друга да одлучи да ли ће се развести од партнера који је починио прељубу. (Видите Пробудите се! од 22. априла 1999, стране 5-9.)